Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (574,79)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

Hoger 61,34%
Lager 38,66%

BeursVandaag: Don't fight central banks

BeursVandaag: Don't fight central banks

Lach erom, maar... wie weet! Tekenend voor de sfeer, denk ik. Briljant. Toch is het gemiddelde oordeel dat de ECB geen bazooka afvuurde, maar een dartpijltje of klapperpistool.

Op het Damrak is nu echt nul nieuws en er zijn geen cijfers en adviezen. Hoe staan we ervoor? Wereldwijd is de waan van de dag dat het prettig is dat VS en China weer praten; Wall Street kreeg gisteren net geen all time highs op de borden. En verder zijn er veel, heel veel reacties en discussies over de ECB. 

Vergeet met uw geklaag over de centrale banken, want dat doen verreweg de meesten van ons, niet dat de markten best hoog staan, om een understatement te gebruiken. Zowel aandelen als obligaties. Don't fight the central banks zeiden we vroeger ook nog weleens. Beleg er maar niet tegenin. Het klopt tot dusverre.

Niettemin doen volgens mij obligaties nu net zo idioot als aandelen twintig jaar geleden. Of, wanneer en vooral hoe ze in elkaar kukelen is nog eventjes de vraag. 

Rustige start? Ja, wel voor aandelen, dollar, olie, goud en zelfs bitcoin, maar niet voor de rentes. Die kieperen alweer vier basispunten omlaag. Wie durft al te roepen dat ze bodem hebben gezien en oh ja, vrijdag de dertiende heeft geen significante koersimpact, ofzo.

Nieuws, advies, shorts en agenda

Het belangrijkste ANP-nieuws sinds het Amsterdamse slot gisteren. Het is niet zo heel veel:

 • 07:32 Banken willen witwassen samen bestrijden
 • 07:11 Topman KLM geen voorstander van Schiphol in zee
 • 06:58 Winkeliers zetten meer om
 • 12 sep Oranjewoud publiceert goedgekeurd jaarverslag
 • 12 sep Chipmaker Broadcom voert omzet op
 • 12 sep Kleine plussen op Wall Street
 • 12 sep Handelshoop stuwt Wall Street
 • 12 sep Nieuwe commissaris voor Value8
 • 12 sep 'Veel weerstand binnen ECB tegen stimulus'
 • 12 sep TKH rondt overname cameramaker af

Nog iets, gezien? Juridisch valt SBM Offshore misshcien niets te verwijten, maar moreel? Oordeelt u zelf. De markt doet dat vanaf 09:00 uur. 

Analistenadvies is er nog niet en ik kan geen plaatje maken van de shorts, technische problemen. U vindt ze hier, De agenda met vooral Amerikaanse winkelverkopen:

 • 06:30 Nederlandse detailhandelsverkopen jul
 • 14:30 VS detailhandelsverkopen aug 0,3% MoM
 • 16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan sep 94,0

En dan nog even dit

Nog even samenvattend:

Zou het:

Don't fight the central banks?

Minus inflatie...

Ook met 3% kosten?

Doen dan:

Inderdaad, zonder eindvraag wordt het nooit wat:

Onrust:

Wat Jeroen zegt (I):

Wat Jeroen zegt (II):

De uitsmijter:

Veel plezier en succes. Klik op het plaatje voor onze prachtige gratis real-time koersenbak. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
LLinssen
0
Gisteren was een topdag om winst te pakken en je geld in ondergewaardeerde defensieve aandelen te stoppen.
theo1
1
Die analisten vinden 20 miljard per maand misschien weinig, maar het is heel veel. Dat is 240 miljard per jaar, dat is bijna de hele Nederlandse begroting. En dat voor onbepaalde tijd.

Dus of de obligatiemarkt in elkaar stort, hangt helemaal van de ECB af, want die bezit de markt effectief. Je liet gisteren al zien dat centrale banken zowat 3/4 van alle obligaties met negatieve rente in handen hebben en pensioenfondsen nog eens een slordige 20%. Dan blijft er weinig over. Er is in die dingen dus niet echt een markt.

Als de ECB die obligaties op de markt dumpt, dan storten de koersen waanzinnig in en gaat de ECB failliet. Dat gebeurt dus niet. Dus ooit zal de ECB gaan doen wat de Fed nu al doet: niet meer kopen en aflopende obligaties niet meer (allemaal) vervangen. Dan moeten overheden hun obligaties weer op de echte markt verkopen aan echte investeerders en ik vermoed dat we dan geen negatieve rentes meer gaan zien. Want zinnige mensen investeren dus inderdaad niet in negatieve rente: dat doen dus alleen centrale banken en pensioenfondsen.

De situatie is totaal bizar geworden. Monetaire financiering mag niet van de statuten, maar ongebreideld geld uitlenen voor negatieve rentes wel. De ECB mag niet rechtstreeks geld in de schatkist storten, maar wel uitlenen en er geld bijgeven. De ECB heeft dringend nieuwe statuten nodig.
Snugger
0
Er valt geen vuur met vuur te bestrijden. Ten aanzien van rente is precies wat hier gebeuren gaat, met de richting van het vuur, of crisis, mee, die ze nu juist willen bestrijden...
Je kunt op je klompen aanvoelen dat het niet werken gaat, over destructiever nog maar niet gesproken...
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 14 nov BeursVandaag: Verrassingen 4
 2. 13 nov Liveblog: Kiadis, ABN, BAM en He... 16
 3. 13 nov BeursVandaag: Wat een gedoe

Gesponsorde links