Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Een waar spektakel

Slot: Een waar spektakel

De ECB doet precies wat de markt ervan had verwacht, waardoor de AEX (+0,3%) per saldo nauwelijks van zijn plek komt. De Duitsers (+0,4%) en Fransen (+0,4%) doen het een fractie beter.

De verlaging van de depositorente met 0,1% komt niet als een verrassing, al dachten ING, Goldman Sachs en Bank of America dat er een dubbele verlaging in het vat zou zitten. De hoogte van het opkoopprogramma valt iets tegen. De ECB zegt voor €20 miljard per maand aan staatsobligaties in te gaan kopen.

De markt ging uit van rond de €35 miljard. Mario Draghi wist dat beleggers dit niet leuk zouden vinden, waardoor hij erbij zegt dat het opkoopprogramma voor onbepaalde tijd is. Waarschijnlijk de reden waarom de beurs in eerste instantie omhoog ging.

Nu wil iedereen natuurlijk weten waarom we de 577 punten op de AEX niet konden vasthouden. Dat is lastig te zeggen, maar laten we het houden op buy the rumours and sell the facts. De hoofdindex is deze maand bijna 3% opgelopen dus is het niet gek dat bepaalde partijen wat geld van tafel halen.

Duitsland aan zet

De meest opvallende quote van Mario Draghi is dat hij Duitsland oproept fiscale maatregelen te nemen om een recessie tegen te gaan. Een zeer heldere boodschap, waardoor de druk op onze oosterburen met de dag groter wordt.

Overigens is er niets mis met een milde recessie in Duitsland. Wie maakt zich nou druk om een krimp van een paar tiende van een procent? Daar komt bij dat schommelingen in de economie er gewoon bij horen. Anderzijds zien we niets liever dan hogere koersen en dan zijn fiscale maatregelen meer dan welkom.

Hoewel, lagere koersen op korte termijn vergroten uiteindelijk het rendement op lange termijn. We kunnen simpelweg shoppen tegen een lagere prijs. Daarnaast kunt u voor het verkregen dividend meer aandelen kopen.

Wel of geen deal?

Bloomberg meldde vanmiddag dat adviseurs van Trump overwegen een voorlopige deal te sluiten met de Chinezen, zodat de importarieven worden uitgesteld. Echter, binnen no time werd dit door belangrijke Amerikaanse officials weer ontkend. Waar rook is, is.......

Rentes

De rentemarkt sloeg vandaag helemaal op hol. Eerst een paar basispunten oplopen, vervolgens helemaal afstorten en op het einde onveranderd sluiten. Tientallen basispunten knalde de Duitse tienjaarsrente op en neer. Gigantische bewegingen die ik in deze proporties nog niet eerder heb gezien.

In de onderstaande tabel ziet u de rentestanden. Als u het op deze manier afleest, denkt u waarschijnlijk dat er niets is gebeurd.

Rentes

Brede markt

  • De AEX stijgt 0,3% en daarmee blijven we ten opzichte van de meeste Europese beurzen iets achter. Het is niet iedere dag feest.
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) gaat 8,1% omlaag en noteert 12,8 punten.
  • Wall Street koerst ongeveer 0,4% in het groen.
  • De euro klimt 0,4% en noteert 1,105 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (+0,3%) geeft een deel van de winst op het slot prijs.
  • Olie: WTI (-2,8%) en Brent (-1,5%) gaan door het putje. 
  • Bitcoin (+1,8%) maakt een aardige draai.

Het Damrak

  • Royal Dutch Shell (-1,1%) drukt de AEX. Het bedrijf heeft simpelweg last van de afzwakkende olieprijs.
  • SBM Offshore (-2,3%) heeft er nog een extra probleem bij. Televisieprogramma Zembla neemt de oliedienstverlener op de korrel. De onderneming zou een ernstig vervuild schip hebben laten slopen in India. Wellicht is het voor de aandeelhouders interessant om vanavond de aflevering om 21.10 uur te kijken op NPO 2.
  • Van top naar flop. Gisteren was er rondom winkelvastgoedaandelen een hosannastemming, maar vandaag gaan ze helemaal aan puin. Met name Unibail Rodamco (-2,8%) en Wereldhave (-3,3%) worden in de kliko gegooid.
  • Financials underperformen vandaag. Vooral ASR (-1,5%) valt tegen. Anderzijds liepen deze fondsen de laatste paar dagen juist fors op.
  • Adyen (+2,9%) kent vooralsnog een beroerde maand, maar krabbelt nu iets op.
  • Van BAM (+0,6%) had ik niet verwacht dat het hoger zou sluiten. Er is stront aan de knikker bij de bouw van een Duitse zeesluis. Blijkbaar is het ingeprijsd.
  • Besi (+2,2%) breekt door de €30. Gefeliciteerd voor de zittenblijvers. Het aandeel is alleen geschikt voor beleggers met een sterk hart.
  • ASML (+1,5%) zet zelfs een all time high op het bord.
  • Alfen (-2,2%) darentegen koelt de laatste dagen wat af. 
  • Ajax (+2,2%) gaat naar de ASCX. Dat kunnen beleggers wel waarderen.
  • AND (-16,9%) wordt afgestraft voor het publiceren van dramatische tweedekwartaalcijfers. Ze zijn zo slecht dat we er maar niet verder op ingaan. Een casino-aandeel puur sang.

Adviezen

  • ING: naar €10 van €11 en houden - HSBC
  • Intertrust: naar €23,50 van €21 en kopen - ABN Amro
  • Royal Dutch Shell: naar houden van kopen - Royal Bank of Canada

De dag van morgen

13 sep Event Consensus
06:30   Nederlandse detailhandelsverkopen jul  
14:30   VS detailhandelsverkopen aug 0,3% MoM
16:00   VS consumentenvertrouwen Michigan sep 94,0
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ff_relativeren 12 september 2019 23:30
    In het Duitse Zuid-Hessen is voor € 82 miljoen aan goudvoorraad onverklaarbaar verdwenen. Volgens de afgesloten klantcontracten zou er veel meer goud aanwezig moeten zijn, maar bij een fysieke controle bleek het goud er niet te zijn.

    bron : boerse.ard.de/boersenwissen/anlegersc... .

    Of het een gevalletje Eerlijk Gejat is, of een gevalletje Stevige Fraude, ..
    dat gaat met het verstrijken van de tijd -en een stukje onderzoek- vanzelf duidelijk worden.

7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links