Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Draaien en hefbomen

Liveblog: Draaien en hefbomen

Update 15:30 uur: Uitgestopt? Kijk nou toch uit met die hefboom

Het was in de krach najaar 2008 dat ik hardhandig een huis-, tuin- en keukenbeurwijsheid leerde: nooit met hoge hefbomen in een volatiele markt handelen. Richting goed, maar wel uitgetikt met een spike naar beneden. U kent kent vast wel uit eigen ervaring... Sommige dingen leer je alleen met eigen geld.

Dit is elf jaar geleden en hoe is alles veranderd. Ik handelde in die tijd - hoewel, gokken is een beter woord - samen met een collega. Toen deed een turbo nog een tientje (!) kosten en daarom speelden we altijd minimaal €1000. Anders gingen we gelet op het kostenpercentage natuurlijk nooit iets verdienen.

Sinds de handelsoorlog is begonnen hebt u denk ik intussen dezelfde les geleerd als ik eind 2008: niet met te hoge hefbomen in een volatiele markt handelen. Dit keer geen kapseizende banken zoals tijdens de kredietcrisis, maar één tweet van de Amerikaanse president kan uw optie of turbo maken of breken.

Vandaag is weer zo'n dag... Vinger opsteken wie van u vandaag allemaal op het verkeerde been staat met nog net even die quotes van de Amerikaanse president voor de beursopening. Enfin. Valt er iets zinnigs te zeggen over hoe u nou verstandig een hefboom kiest als u - zeg - ArcelorMittal, Fugro of Besi handelt?

Je en nee. Er is geen wetenschappelijk onderbouwde methode, gulden regel of wat dan ook. Het is vooral uw eigen risicoperceptie, ervaring, technische analyse en Fingerspitzengefühl. Wat wel helpt, of wat een goede indicatie geeft van hoe hard individuele aandelen heen en weer kunnen vliegen, is de bèta.

Dat is een van de zeven risicofactoren en meteen de gemakkelijkste. De bèta is niet anders dan de mate waarin een fonds ten opzichte van de benchmark beweegt. Simpel.

  • Heeft een fonds een bèta van 1,5, dan stijgt of daalt het gemiddeld 1,5% als de index van dienst 1% stijgt of daalt
  • Heeft een fonds een bèta va 0,5, dan stijgt of daalt het 0,5% als de index 1% stijgt of daalt

Formeel betreft het een gemiddelde over de laatste drie jaar, maar intussen is de bèta in vele smaken verkrijgbaar. Ik geef u die uit de AEX met eerst de bèta over de afgelopen drie maanden - hier op IEX gaat het gemiddeld historisch besef toch niet verder terug :-) - en  daarna de echte. Cyclisch versus defensief dus.

Meteen ook maar even de AMX met al die party-aandelen. U ziet nu waarom.

Geef ik ook nog de hoogste bèta's uit de Nasdag 100 mee, want daar zitten ook wel aandelen in waar u pap van lust.

Nu weet  u hoe u namen enrugnummers kunt scheiden. Hoe hoog moet die hefboom nou maximaal zijn? Tien keer? Twintig keer? Ehm, wat dacht u van drie of vijf? Hier is geen antwoord te geven, dit is echt uw eigen risicoperceptie. Eén voordeel: die leert Mr Market u heel snel.

 


Update 12:15 uur: Naspers

Op 11 september wordt er op het Damrak wellicht Afrikaans gesproken. Er worden steeds meer details bekend over de (uitgestelde) Amsterdamse beursgang van Naspers. Kort: van oorsprong is dit een uitgever, maar tegenwoordig is het vooral een investeringsfonds. Kroonjuweel is het belang van 30,99% in Tencent.

 


Update 11:30 uur: Goud gaat gEUd

He-le-maal gemist. Goud zet vandaag weer een all time high neer. In euro's dan. Proficiat wie de hele rit heeft gemaakt. Natuurlijk, de notering is in dollars, maar uiteindelijk rekent u toch in euro's af. Neem ik aan.

De top maakt duidelijk hoe sterk de dollar, of hoe zwak de euro is dit decennium. Want de top in dollars is nog ver weg. Dat is $1921,18 uit september 2011.

Iets minder, maar poor man's gold zilver gaat ook lekker dit jaar. De top - een dikke spike zoals het een commodity betaamt - is evenwel nog ver, ver weg. Zowel in euro's...

... als in officiële dollars:

Kortom, goud en zilver, ook wel beleggingen van de angst genaamd, zijn dit jaar een prima hedge tegen handelsoorlog en twitterende Amerikaanse president. Als het u echter niet hard genoeg gaat, zijn er ook nog goudmijnen, alle verzameld in de HUI Gold Bug Index. Hoogrisico, dat wel. Dat ziet u.

 


Update 10:50 uur: We hebben gemiddeld €28.300 vermogen

Leuk onderzoekje! Voor u zich achter uw oren krabt of het niet wat weinig is, pensioenvermogen is hierin niet meegenomen. Ik geef u de kortst mogelijke samenvatting. Het is als het leven zelf: opkomst, bloei en ondergang (opeten dus) van ons bezit. 

  • Leeftijd tot 25 jaar: mediaan netto vermogen van 200 euro
  • 25 tot 35 jaar: mediaan netto vermogen van 2.300 euro
  • 35 tot 45 jaar: mediaan netto vermogen van 9.000 euro
  • 45 tot 55 jaar: mediaan netto vermogen van 45.100 euro
  • 55 tot 65 jaar: mediaan netto vermogen van 95.100 euro
  • 65 tot 75 jaar: mediaan netto vermogen van 132.600 euro
  • 75 tot 85 jaar: mediaan netto vermogen van 98.300 euro
  • 85 jaar of ouder: mediaan netto vermogen 48.700 van euro

 


Update 10:20 uur: Ifo Geschäftsdrama

De Duitse data blijven maar verslechteren en ook dit cijfer is weer beroerder dan gedacht. Helaas heb ik geen gegevens van verder terug. 

 


Update 09:15 uur: Draai

Openden we bijna nog in de plus. Never a dull moment..

Misschien voor de volgende keer, maar het was leuk geweest als de president ook nog wat aardigs had gezegd over onze AMX-aandelen, want die bokken nog steeds. Enfin, dit zijn ook meteen alle feiten:

Dit weekend vatte de Amerikaanse minfin de inzet van zijn regering nog even kort en bondig samen:

U.S. Treasury Secretary Steven Mnuchin doubled down on the White House’s latest punch in the trade war by calling out Beijing for unfair trade practices. “We do not have free trade with them,” Mnuchin said Sunday on the sidelines of the G-7 meeting in France.

“It’s a one way street: They have free entrance into our markets, our investments, our companies and we do not have the same thing there. That’s the only reason why we are in this situation with China. If China would agree to a fair and balanced relationship, we would sign that deal in a second,” he added.

Boze en dan weer verzoenende woorden, we zijn het intussen gewend. Zeg maar hoe serieus het dit keer is. Er is wel een nieuw element. Ik kan me voorstellen dat Beijing hier niet op zit te wachten, maar dat is koffiedik kijken.

Kijk aan, Euronext rekende blijkbaar al op kolder op opening :-)

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 rene66 26 augustus 2019 09:54
    Trump: China wil onderhandelingen hervatten
    Gepubliceerd op 26 aug 2019 om 09:20 |

    [09:20 - Trump: China wil onderhandelingen hervatten ]

    BIARRTIZ (AFN/BLOOMBERG) - China wil de handelsgesprekken met de Verenigde Staten hervatten. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump heeft Peking contact met de VS opgenomen en aangegeven dat China weer wil praten.

    "We gaan serieuze gesprekken voeren", aldus de Amerikaan tijdens de G7-top in Frankrijk. "Ik denk dat we een deal zullen sluiten." Trump prees ook zijn Chinese collega Xi Jinping die hij een "groot leider" noemde.

    Voor het weekend veroorzaakte Trump een schokgolf op de financiële markten. In een reeks tweets kondigde hij een verdere verhoging van de importtarieven aan. Trump deed dat uit woede op de door China aangekondigde importheffingen. Trump liet tevens weten dat Amerikaanse bedrijven maar beter op zoek kunnen gaan naar alternatieven voor productie in China.

    Amerikaans bedrijfsleven

    De uitlatingen van de president over China schoten bij het Amerikaanse bedrijfsleven in het verkeerde keelgat. De opmerkingen zorgden ook voor stevige verliezen op aandelenbeurzen wereldwijd.

    De Chinese toponderhandelaar Liu He, tevens vice-premier, riep eerder op tot een de-escalatie van de spanningen. "We zijn bereid het probleem op te lossen door middel van overleg en samenwerking", aldus Liu. Een handelsoorlog is volgens hem in niemands voordeel.

    Economen waarschuwen op hun beurt dat uit de maatregelen over en weer een wereldwijde recessie zou kunnen voortvloeien.
  2. [verwijderd] 26 augustus 2019 11:08
    quote:

    Beursspeculant schreef op 26 augustus 2019 10:39:

    @AJK, @Niels,

    Weten jullie wat er met het CITI Neutral 1,60 advies voor POSTNL is gebeurd? Het is volgens mij vandaag weggehaald op de analistenpagina van Postnl:

    www.postnl.nl/over-postnl/beleggers/a...
    Bijgewerkt op 26 augustus 2019/10.00 uur

    Is CITI gestopt met volgen Postnl?
    Antwoord gevonden, citi is gestopt met het volgen van postnl en bpost:

    www.trivano.com/aandeel/advies-citigr...
    www.trivano.com/aandeel/advies-citigr...

    1,60 was het laagste koersdoel voor Postnl dus goed voor de consensus.
  3. [verwijderd] 26 augustus 2019 12:18
    Een geschiedenisplaatje van goud die voor de goud belegger niet zo gunstig uitvalt.

    De herhaling zit er goed in bij goud. 2008-2011 is gelijk aan 2019-heden, qua bewegingen in Gold Bug Index. Dan is het vervolg van deze index niet zo moeilijk te raden, het vervolg voor goud dan ook niet…
  4. crypt 26 augustus 2019 13:01
    quote:

    Snugger schreef op 26 augustus 2019 12:18:

    Een geschiedenisplaatje van goud die voor de goud belegger niet zo gunstig uitvalt.

    De herhaling zit er goed in bij goud. 2008-2011 is gelijk aan 2019-heden, qua bewegingen in Gold Bug Index. Dan is het vervolg van deze index niet zo moeilijk te raden, het vervolg voor goud dan ook niet…

    Goud, ben net uitgestapt. Max 1590-1600... daarna dikke correctie. Tenminste dat is mijn verwachting..
  5. forum rang 6 rene66 26 augustus 2019 14:27
    In het verleden heb ik mij verdiept in Naspers en kreeg een minder goed gevoel over allerlei onduidelijke onderlinge afspraken binnen de aandeelhoudersstructuur. De discount zit er niet voor niets in. Ik hoop dat de AFM dit keer wel het huiswerk goed doet. Er werken daar helaas niet de slimste mensen is de ervaring.

    Prospectus op 1 juli

    Uit de toelichting op de plannen die het bedrijf woensdag naar buiten bracht, blijkt dat Naspers op 1 juli een prospectus naar buiten zal brengen. Het Zuid-Afrikaanse moederconcern is van plan om een belang van ten minste 73% in de internationale divisie te houden.

    In een korte mondelinge toelichting woensdag zei Van Dijk dat in de toekomst Naspers eventueel een groter belang kan vervreemden. Bij 70% ligt echter wel een grens vanwege fiscale redenen, zodat het er op de korte termijn niet van zal komen.

    De VEB heeft 1 juni 2019 ook nog een artikel op de site geplaatst.

    www.veb.net/artikel/06977/techgigant-...
  6. forum rang 7 ffff 26 augustus 2019 17:14
    Beta over de afgelopen drie maanden - hier op IEX gaat het gemiddeld historisch besef toch niet verder terug :.....

    Schitterende tussenopmerking! Overigens best interessant lijstje. Ik constateer dan weer dat al je over tientallen jaren belegt, investeert…. je vanzelf zonder problemen leert te leven met aandelen met een hoge beta en een lage beta. Eigenlijk is dat ook weer een stukje diversifiëring van je portefeuille.

    Dat goud in Euro's op een aal time high staat is natuurlijk best wel interessant voor al die beleggers die fysiek goud bezitten. Heel veel wordt minder waard, maar d'r is altijd wel een onderdeel in een gediversifieerde portefeuille dat het dan toch goed doet.....

    En zo " rommelen", " Prakkezeren " " investeren" we maar verder, al heb ik in ruim 40 jaar beleggen nooit een optie of een hefboom gekocht.....

    Peter
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links