Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Private Lease

Private Lease

Steeds meer consumenten kopen geen auto meer maar maken gebruik van private lease. Bij private lease wordt er een auto gehuurd voor een bepaalde tijd (meestal vier jaar). De huurder betaalt een vast bedrag per maand.

Het voordeel van private lease is dat er geen grote uitgaven gedaan hoeft te worden om auto te kunnen rijden (lees: het kopen van een auto). Bovendien zijn direct diverse kosten meegenomen in het maandbedrag waaronder:

  • Verzekering
  • Reparatiekosten
  • Onderhoud
  • Pechhulp
  • Vervangend vervoer

De kosten die nog zelf moeten worden betaald zijn de benzine en de boetes.

Trucjes

Wie een auto gaat leasen doet er verstandig aan dit te doen bij een privateleaseorganisatie die een keurmerk heeft. Dat heeft tot doel om de consument te beschermen tegen overkreditering. De AFM houdt wel een oogje in het zeil, maar kan geen dwingende regels eisen. Private lease valt namelijk niet onder de Wet op het financieel toezicht, waardoor de AFM er feitelijk niets over te zeggen heeft.

Dit laatste zorgt ervoor dat er “leuke trucjes” geadviseerd worden voor private lease.

Het Keurmerk Private Lease heeft afgesproken dat op een leaseovereenkomst een BKR-notering volgt. Dat betekent dat er sprake is van een lening, waardoor een huizenbezitter minder hypotheek kan krijgen. Niet de volledige lening wordt genoteerd, maar 65% van het totaal te betalen bedrag.

Hieronder een simpel voorbeeld:

Maandbedrag: 250 euro
Contractduur: 4 jaar
Totaalbedrag: 12.000 euro (48 x 250 euro)
BKR-registratie voor 7.800 euro (65% van 12.000 euro)

De vraag is nu hoeveel minder hypotheek iemand kan krijgen. Ik neem even een alleenstaande persoon met een inkomen van 50.000 euro en een toetsrente van 2%.

Inkomen: €50.000
Toetsrente: 2%
Maximale hypotheek: €225.457
Maximale hypotheek inclusief private lease: €183.252

Bovenstaande bedragen zeggen voldoende. Het gaat hier om een flink bedrag: ruim 42.000 euro!

Voortijdige beëindiging

Wie eerst een privateleasecontract afsluit en daarna een woning gaat kopen, zal van een zeer koude kermis thuis komen. Wie eerder wil stoppen (reden: bijvoorbeeld een huis kopen) zal een bedrag ineens moeten betalen. Het Keurmerk Private Lease heeft mij gemaild dat zij dit goed hebben geregeld.

U betaalt nooit meer dan wat u zou hebben betaald als u het contract direct voor de kortere looptijd was aangegaan, is het antwoord. Zij komen ook met een voorbeeld:

Contract 48 maanden: €250 per maand
Opzegging na 24 maanden (verondersteld maandbedrag
bij 24 maanden is 325 euro )
Te betalen:  24 x (325 -/- 250) = 1.800 euro

Private Lease is dus aantrekkelijk, maar het zorgt er wel voor dat iemand die een huis wil kopen flink minder hypotheek kan krijgen.

De ANWB heeft hier een oplossing voor gevonden. Lees onderstaande tekst maar eens goed op deze site van de ANWB. Ik heb even hun laatste zinnen hieronder gezet:

Heb je al private lease? Dan kun je, zolang het financieel verantwoord is, er ook voor kiezen om de leaseauto over te laten zetten op naam van een familielid. Je blijft dan wel de berijder van de auto, maar door een overname van private lease vormt deze niet langer een belemmering voor de hypotheek en is er geen eindafrekening voor het voortijdig beëindigen van het contract.

Prachtig om te lezen dat de ANWB eerst netjes uitlegt wat de gevolgen zijn voor iemand die een privateleaseauto neemt. Die laatste zinnen echter heb ik een paar keer moeten lezen. Dit is echt “een truc” om meer hypotheek te kunnen krijgen en toch auto te kunnen rijden. Ik weet heel erg zeker dat veel hypotheekadviseurs dit gaan adviseren.

Reactie AFM

Natuurlijk heb ik ook even de AFM gemaild en gevraagd wat zij ervan vonden. Hieronder een gedeelte van de reactie.

Dank voor het signaal. Je zou zelf natuurlijk ook naar de ANWB kunnen mailen, als jij zo je bedenkingen hebt bij deze constructie. Meer over private lease vind je op onze website. Daarin lees je ook dat operational lease, waar de casus van de ANWB over gaat, niet onder het toezicht van de AFM valt.

Deze reactie heb ik ook weer een paar keer moeten lezen! Ik wil dan ook netjes afsluiten voor mijn vakantie en betreffende dit alles geen mening geven. U als lezer mag dit natuurlijk wel doen.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Gerelateerd

hypotheek

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

private lease

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
polsstok
1
Het is simpeler om de volgorde om te draaien (als je praktische situatie dat tenminste toelaat). Eerst hypotheek afsluiten en daarna leasen.
Trouwens die leasebedragen zijn op basis van 8 schadevrije jaren. Als je er minder hebt, betaal je een hoger leasebedrag. Voor een 18-jarige die net z'n/haar rijbewijs heeft, zal het leasebedrag flink hoger zijn.
Portoscanner
1
In het voorbeeld wordt uitgegaan van een leasebedrag van 250,- terwijl een VW Polo een vanaf bedrag kent van 275,- Dat wil dus zeggen dat de 42.000 euro minder aan te verstrekken hypotheek ook hoger wordt, als we er van uitgaan dat niet iedereen een Toyota Aygo gaat leasen. Persoonlijk vind ik dat de ANWB een verkeerd advies geeft, zij begeeft zich op een vlak waar ze zich niet moeten willen begeven. Daar waar ik de ANWB ken als organisatie die zich , op meerdere gebieden, met informatie, tips en tools , haar klanten altijd op een verantwoordelijke manier helpt komt de tip van hen bij de private lease juist als onverantwoordelijk over.
g.raaier
0
quote:

polsstok schreef op 2 aug 2019 om 12:41:


Het is simpeler om de volgorde om te draaien (als je praktische situatie dat tenminste toelaat). Eerst hypotheek afsluiten en daarna leasen.
Trouwens die leasebedragen zijn op basis van 8 schadevrije jaren. Als je er minder hebt, betaal je een hoger leasebedrag. Voor een 18-jarige die net z'n/haar rijbewijs heeft, zal het leasebedrag flink hoger zijn.Dat laatste is vaak niet het geval. Men koopt de verzekering collectief in waardoor dit bij menig aanbieder geen rol speelt. Vervelend is wel dat in dergelijke gevallen de eerder opgebouwde schadevrije jaren vaak na 3 jaar vervallen waardoor je daarna bij een gekochte auto met hoge verzekeringskosten te maken krijgt. Ondanks wellicht een langjarig schadevrij 'track record'
Backfire
0
250 euro pm > 42.000 euro minder hypotheek. Waar is dit op gebaseerd?
Slaat namelijk helemaal nergens op.
san marco
0
Een kale Toyota AEGO (geen navi, geen achteruitrij camera, etc en max 10k aan km) kost 199 euro per maand...
ReadArt
0
quote:

Backfire schreef op 3 aug 2019 om 22:46:


250 euro pm > 42.000 euro minder hypotheek. Waar is dit op gebaseerd?
Slaat namelijk helemaal nergens op.


Dit heeft te maken met je besteedbare inkomen. als je 250 per maand aan je leaseauto betaalt heb je 250 euro minder te besteden. bij een hypotheek van €225.457 euro heb je met een annuïteiten hypotheek netto aanvangslasten van 725 euro. Bij een hypotheek van €183.252 is dat 590 euro per maand. Dit is dus maar 135 euro goedkoper terwijl je 250 euro minder te besteden hebt.

bij een lineaire hypotheek is dit 889 en 723 euro. hier scheelt het 166 euro. 42000 minder hypotheek valt me dus nog alles mee.
b-bandit
0
quote:

ReadArt schreef op 6 aug 2019 om 15:53:


[...]

Dit heeft te maken met je besteedbare inkomen. als je 250 per maand aan je leaseauto betaalt heb je 250 euro minder te besteden. bij een hypotheek van €225.457 euro heb je met een annuïteiten hypotheek netto aanvangslasten van 725 euro. Bij een hypotheek van €183.252 is dat 590 euro per maand. Dit is dus maar 135 euro goedkoper terwijl je 250 euro minder te besteden hebt.

bij een lineaire hypotheek is dit 889 en 723 euro. hier scheelt het 166 euro. 42000 minder hypotheek valt me dus nog alles mee.


Dat komt doordat ze rekenen met 65% van de maandlasten. Er wordt namelijk van uit gegaan dat ongeveer 35% van de leasekosten, kosten zijn die je anders ook had gehad (verzekering en motorrijtuigenbelasting).

Dan zou jouw voorbeeld zeer logisch zijn. 65% van 250 euro is namelijk 162 euro.
Knight V
0

Over regulering en pamperen...

Daar zijn wij goed in.

Werk voor elkaar werk verschaffen...

Overheid weet wat ze moeten doen.

Wetten verschaffen werk.

Werk verschaft weer rapportage

Rapportage verschaft weer werk

Werk verschaft controle werkzaamheden

En controle verschaft weer adviseurs

Zo is klokje weer rond.

plof®
2
"Daarin lees je ook dat operational lease, waar de casus van de ANWB over gaat, niet onder het toezicht van de AFM valt."

Schitterend dat AFM met honderden dikbetaalde ambtenaren en consultants te pas en te onpas overal maar iets van vindt, maar als het om dit gaat niet thuis geeft..
BeursJunkie
0
Ik vind 42.000 minder hypotheek voor die 2.500 per jaar belachelijk veel. Stel dat ze hierop gaan letten bij de AFM, moeten we dan in de toekomst ook op gaan passen met een energieovereenkomst voor 2 of 3 jaar of een abonnement bij de kabelexploitant of de sportschool?

Komt nog eens bij dat de leasemaatschappijen dus kennelijk al wel redelijke alternatieven bieden om onder het contract uit te komen, dus het is al opgelost. De AFM hoeft zich hier wat mij betreft inderdaad niet mee te bemoeien. Laat dit maar mooi aan de hypotheekverstrekker, de consument en de leasemaatschappij over.
13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: hypotheek, private lease

Column door: Jos Koets

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak...

Meer over Jos Koets

Recente columns van Jos Koets

  1. 16 aug Draagplichtovereenkomst 3
  2. 02 aug Private Lease 13
  3. 19 jul Energieke hypotheek 18

Gesponsorde links