Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Week van waarschuwingen en versoepeling

Slot: Week van waarschuwingen en versoepeling

Qua beweging was deze week een van de rustigste van het jaar. Toch kwam er voldoende nieuws langs dat de AEX (-0,5%) in beweging had kunnen brengen. 

Fed-voorzitter Jerome Powell liet tussen neus en lippen door weten dat er een renteverlaging aan zit te komen. Ondanks dat financiële markten deze woorden grotendeels hadden ingeprijsd, is het opmerkelijk dat de Fed zo dovish is. 

De werkloosheid is met 3,7% historisch laag, de lonen groeien met meer dan 3% en de inflatie komt op jaarbasis slechts nipt beneden de 2% uit. Op het eerste oog geen enkele reden om de rente te verlagen. Het lijkt er simpelweg op dat Powell vreest dat we aan het einde van de economische cyclus zitten en dat de handelsoorlog het land een recessie in kan duwen. 

De Amerikaanse grootbanken Morgan Stanley en Goldman Sachs vinden een eventuele renteverlaging een teken van zwakte. Laatstgenoemde adviseert klanten zelfs aandelen van de hand te doen. Wie weet voorspellen ze met succes de top. Toch zien we vaak dat wanneer er toppen worden gebroken, het feestje nog wel even doorgaat. Daar komt bij dat sparen niet bepaald een lucratief alternatief is.

BAM: Bleeder van de week

In economisch goede tijden krijgt BAM (-19,2%) het iedere keer voor elkaar om beleggers negatief te verrassen. Problemen met utiliteitsprojecten in Duitsland (€65 miljoen schade) en een opdracht van BAM International (€25 miljoen schade) zorgen ervoor dat er een verlies uitrolt in het eerste halfjaar.

Aangezien het vertrouwen van beleggers in de bouwer sowieso al broos is, kreeg het aandeel maandag een enorme klap te verwerken. Toch kwamen er een paar koopjesjagers in de markt, want de dagen erna liep de koers wat op.  

BAM
Klik op het plaatje voor een grote versie

Gedurende het huidige decennium is de koers van BAM niet vooruit te branden. Okee, aan beweging geen gebrek, maar per saldo levert het niets op.  

Dow Jones breekt door 27.000 punten

De uitslagen zijn relatief beperkt, maar toch zetten de drie belangrijkste indices op Wall Street een nieuwe all time high op het bord. De S&P500 brak voor het eerst sinds zijn bestaan door de 3000 punten. Ook de Dow Jones stootte voor het eerst door de 27.000-puntengrens.

De Europese indices doen onder leiding van de DAX (-2,0%) niet mee. Het gaat niet goed met de Duitse industrie, waardoor Basf en Daimler zich genoodzaakt zagen met een winstwaarschuwing langs te komen.

Indices

Rentes

Er lijkt een draai plaats te vinden in de rentemarkt. Al drie dagen op rij lopen de vergoedingen op tienjaars staatspapier fors op. Nog zo'n week en Wopke Hoekstra moet weer betalen om geld te lenen.

Rentes

Over naar de lijstjes

  • AEX deze week -0,5%
  • AEX deze maand +1,2%
  • AEX dit jaar +16,3%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +19,1% 

AEX

Het begint eentonig te worden, want net als vorige week is Galapagos (+5,3%) de topper van de week. Groot nieuws kwam er niet langs, maar het sentiment is simpelweg goed omdat het biotechbedrijf op schema ligt goedkeuring in de VS te krijgen voor de reumapil Filgotinib.

Daarentegen is Randstad (-3,3%) de flopper binnen de hoofdindex. De analisten van Goldman Sachs verplaatsten het aandeel van de koop- naar de verkooplijst. Het is ook niet de week voor industrie-aandelen als ArcelorMittal (-2,8%).

AEX

AMX

SBM Offshore (+4,2%) profiteert van de hogere olieprijs. Dat geldt absoluut niet voor Fugro (-6,9%). De analisten van ABN Amro verlagen vandaag het koersdoel naar €6 van €8. Goed om te zien dat we PostNL (+1,2%) in het lijstje toppers zien. Norges Bank breidt zijn belang in de post- en pakketbezorger iets uit.

AMX

ASCX

De knaller van de week is met afstand Sif (+32,3%). De funderingsspecialist maakte maandag bekend zijn eerste order in de Verenigde Staten te hebben binnengehaald. Niet veel later kwam naar buiten dat het bedrijf de fundering mag aanleggen van een groot windmolenpark aan de kust bij Den Haag. 

Kiadis (-7,6%) zet de laagste koers sinds de zomer van 2017 op het bord. Misschien zijn het de naweeën van het slechte nieuws dat het middel ATIR101 nog niet is goedgekeurd door de Europese toezichthouder. Ook Kendrion (-4,5%) staat dit jaar wel vaker in het lijstje floppers.

ASCX

Volgende week 

Zondag schrijft Arend Jan de vooruitblik. Bedankt voor uw bezoek en reacties deze week en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Machiavelli 12 juli 2019 18:15
    Hoe laat kwam dat advies binnen van ABN voor Fugro Niels?? Staat niet in de morgen update en ook nergens anders vermeld. Beetje vreemd niet? Gr en een goed weekend!!

    Dat geldt absoluut niet voor Fugro (-6,9%). De analisten van ABN Amro verlagen vandaag het koersdoel naar €6 van €8
  2. Brievenbus 13 juli 2019 09:07
    NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met nieuwe records gesloten, nadat de toonaangevende Dow-Jonesindex een dag eerder voor het eerst door de grens van 27.000 punten brak. Het sentiment op Wall Street was nog steeds positief door de verwachting dat de Federal Reserve snel met een renteverhoging komt. Verder veerde Facebook op na berichten over een miljardenschikking over diverse privacyschandalen.

    De Dow eindigde 0,9 procent hoger op 27.332,03 punten. De breder samengestelde S&P 500 klom 0,5 procent tot 3013,77 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,6 procent tot 8244,15 punten.
  3. [verwijderd] 13 juli 2019 14:25
    De bleeder is er éen van bewegingen uit het boekje, dankzij de bijgesloten meerjarige grafiek goed waarneembaar!
    Voor jou is deze een afgeleide van projecten e.d., maar het is gewoon een herhaling van zetten wat daarin staat, in een volgorde van 3 en 5.
    Maar je ziet het, of ziet het niet..
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links