Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: +1,3%

Slot: +1,3%

Het is de week dat de grootste handelsstress een beetje wegebt. Met name het tweetje van Trump waarin hij zei snel een deal te kunnen maken, deed de markten goed.

Maar dan moeten de Chinezen natuurlijk wel richting Trump bewegen. Dat lijkt vooralsnog een lastig verhaal. Vandaag laten de Chinese staatsmedia namelijk weten dat het juist de Amerikanen zijn die geen toenadering willen zoeken.

Verder meldde het Chinese Ministerie van Handel dat het geen aanwijzingen heeft dat de Amerikanen de behoefte hebben om af te reizen naar het Aziatische land. Waarschijnlijk gaat de G20-top de eerste gelegenheid zijn dat beide partijen elkaar spreken. Voorlopig zal het moddergooien dus nog wel even doorgaan.

De komende weken zal de handelsoorlog het beurssentiment naar alle waarschijnlijkheid bepalen. Toch zijn het uiteindelijk de bedrijfswinsten die de koersen op lange termijn de weg wijzen. En die zijn gewoon goed. 

Dit jaar is nog een feestje

Het is zelden vertoond dat de totaalrendementen van de AEX, DAX en CAC vrijwel gelijk zijn. Onze hoofdindex sleept er een prachtige winst van 17% uit. De Duitsers doen het met 0,5% minder.

AEX Herbeleggingsindex
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Op de wat langere termijn zijn de verschillen beduidend groter. De AEX troeft de Duitsers en Fransen met een totaalrendement van 215% ruim af. Onze Oosterburen blijven steken op een plus van 160%.

De winsten zijn inclusief dividend, anders was de vergelijking oneerlijk geweest. De DAX is immers een herbeleggingsindex en de AEX niet.

AEX
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Bitcoin straalt

Bitcoin gaat vandaag weliswaar 10% onderuit, maar is met een plus van 17% de grote winnaar van de week geworden. De digitale munt staat erom bekend alle kanten op te bewegen en daar zijn de laatste paar dagen een goed voorbeeld van.

Stijgende koersen betekent vaak een lagere volatiliteit en daar is ook deze week sprake van. Een stand van 13,1 voor de AEX VIX betekent relatieve rust. 

Indices

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier lijken alleen maar te kunnen dalen. De Nederlandse rente bedraagt 0,09% en nadert dus het nulpunt. De laagste yield is nog altijd die van Zwitserland. Beleggers zijn bereid 0,40% rente te betalen om hun geld tien jaar uit te lenen aan de Zwitserse staat.

Rentes

Over naar de lijstjes

  • AEX deze week +1,3%
  • AEX deze maand -2,0%
  • AEX dit jaar +14,4%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +16,8% 

AEX

ArcelorMittal ging deze week weliswaar ex-dividend, maar dat verklaart die -10,0% op het bord absoluut niet. Deze week kwam Thyssenkrupp met tegenvallende kwartaalcijfers op de proppen. ING (-3,1%) ligt slecht door de geruchten dat de Nederlandse grootbank branchegenoot Commerzbank wil overnemen.

Positieve uitschieters zijn er ook. DSM (+5,1%) en IMCD (+2,9%) zetten deze week een nieuwe all time high op het bord. Toch zijn het de zwaargewichten Royal Dutch Shell (+2,8%) en Unilever (+2,7%) die de AEX omhoog stuwen. Dan is het dividend van Koninklijke olie nog niet eens meegenomen.

AEX

AMX

PostNL (-5,8%) zit in de hoek waar de klappen vallen. De Nederlandse post- en pakketbezorger werd van de kooplijst van Jefferies gehaald. Het koersdoel kreeg een flinke beuk en ging met €2,50 omlaag naar €2. Voor de rest zijn de uitslagen redelijk beperkt. 

AMX

ASCX

De winnaar binnen de ASCX is ForFarmers met een plus van 5,0%. Deze week kwam de IEX Beleggersdesk met een uitgebreide analyse en advieswijziging over het veevoederbedrijf. Hier leest u er meer over. Ook de kleinere aandelen bewogen per saldo niet zo gek veel. Helaas geldt dat ook voor Pharming (+0,5%) dat vlak na de jaarcijfers eventjes 10% omhoog spoot.

ASCX

Volgende week 

Zondag schrijft Arend Jan een vooruitblik op de volgende week. Bedankt voor uw bezoek en reacties deze week en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Febo85 18 mei 2019 20:25
    quote:

    Snugger schreef op 18 mei 2019 11:44:

    Heb wat moeite met die weekstaatjes, en Bitcoin legt uit waarom…
    Zal het werkelijk 1,3% zijn voor de AEX?

    De dataprovider hanteerd een week niet zoals de week is, of is geweest, rolt een vertekend beeld uit, en de analist gaat er in mee zo te zien….
    Snap je zelf wel wat voor onzin je uitkraamt ?
  2. snuf13 19 mei 2019 15:10
    quote:

    JoopVisser1 schreef op 18 mei 2019 17:55:

    Amerikanen zijn bang dat ze in de toekomst zakjes moeten plakken voor de Chinezen, vandaar deze handelsoorlog.
    Het is te hopen dat juist de Amerikanen wel die zakjes kunnen gaan plakken!!! Ze zijn daar enorm
    goed in, ze hebben de kennis in huis, en het zullen geweldige mooie zakjes worden!!

    Geef ze een koekje van eigen deeg!!!!
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links