Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Van sell-off naar buy-on

Liveblog: Van sell-off naar buy-on

Update 21:15 uur: China toch naar de VS

Ze komen toch! Onduidelijk is nog hoe zwaar de delegatie wordt, maar zolang er wordt gepraat en niet wordt getwitterd, is er hoop. 

Wall Street haalt opgelucht adem en de verliezen eerder vandaag verdampen nu. Het zou een stunt zijn als de Big Board nog in de plus eindigt. Dat betekent automatisch weer all time highs. Eerst zien. 

 


Update 17:15 uur: Van je hela hola, daar gaat de vola

De VIX heet officieus ook wel paniekindex. Voor onrust geldt een standje 20 en voor paniek 30. Zo ver zijn we nog niet. Zo ver zijn we nog lang niet, durf ik niet te schrijven. Want als de VIX gaat, gaat 'ie hard.

Nog meer tekenen aan de wand? Er is vandaag een Brits prinsje geboren én het is 82 jaar geleden dat de Hindenburg ten onder ging. Later is er ooit nog eens een technisch Hindenburg Omen verzonnen. Bent u weer helemaal op de hoogte na de twitterende Amerikaanse president van vannacht... #beleggenanno2019 :-)  

 


Update 16:45 uur: Handelsoorlogaandelen en -items

De Trump Tweet-schade is nu voor, zeg, een,derde uit de koersen gelopen. Er zijn echter van die typische handelsoorlogitems. Soja:

Lean Hogs, ofwel mager varkensvlees:

Bij aandelen denkt u vooral aan staal (zie ArcelorMittal en Aperam), auto's (allemaal minnen ze een paar procent), chips (Besi, ASMI, ASML en STMicroelectronics). Via CNBC: HSBC heeft dit lijstje met bedrijven met veel exposure. Allemaal tech en chips.

Verder nog iets? Ja, deze drie aandelen bij ons, die onder meer toeleverancier zijn van de Duitse auto-industrie. Bij Kendrion is dat wellicht terecht.

De exposure bij Aalberts en TKH is beperkt. De winst-en omzetverwachtingen staan bijna letterlijk op hold. De koersreacties niet.

Dat u het weet.

 


Update 14:30 uur: SBMO en Corbion

Meest opvallende stijger is vandaag SBMO. Er is geen nieuws, maar onderhuids borrelt er wellicht een en ander. Op het forum wordt hier ook over gespeculeerd, uit Nico's stuk Tijd voor de olieleveranciers van vorige week: 

Afgezien van het juridische steekspel is de markt voor FPS's volop in beweging. Een mooie opdracht van ExxonMobil hield de kachel rokende en nu is het wachten op meer grote opdrachten. 

Volgens de olie-experts van adviesbureau Rystad staan er de komende drie jaar, 2019-2021, maar liefst 30 FPSO's op de nominatie om vergeven te worden. 

Grootste opdrachtgever zou zijn het Braziliaanse Petrobras, waar SBM kind aan huis is en normaal gesproken met het Japanse Modec om de prijzen zal strijden.

Dit soort beslissingen wordt niet overnight genomen, maar de oplopende olieprijs sinds begin dit jaar helpt zeker mee.  

Op 16 mei zijn de Q1-cijfers. Misschien dan meer nieuws.

vw

Corbion draait vandaag relatief ook goed en wellicht moet u dat hier zoeken:

 


Update 14:00: Waldorf en Statler

De heren zijn alweer vrolijk met quotes aan het strooien. Om twee actuele te nemen: uit de mond van Warren Buffet:

No reasons to sell stock based on headlines
Over Uber: I don't think Berkshire has ever bought a new issue

Voor de liefhebbers:

 


Update 10:30 uur: Sell-off dus

Valt me tegen, ik had wat herstel verwacht. Op de obligatiemarkt lijken de Trump Tweets, om ze zo maar te noemen, minder indruk te maken. De dollar pendelt zo rond 1,119 sinds de Europese opening.

 


Update 10:20 uur: Olie

Buy the (10%) dip, kent u die nog? Het geldt al bijna voor WTI. U ziet dat Brent een tikje defensiever is. Wat een ritjes! In driekwart jaar nog wel. 

 

 


Update 10:10 uur: Korting

Mijn dank aan iedereen :-)

 


Update 10:05 uur: Inkoopmanagersindices

U wel? Ik lees hier nog geen economisch herstel aan af. Wellicht uitbodeming.  Hopelijk. Wachten op het volgende rondje. Over een maand.

Over uitbodeming gesproken... Zeg het maar, in ieder geval zakt de boel niet verder weg.  

 


Update 09:45 uur: KPN

Gepikt van Beursblik, inderdaad: nooit meer iets vernomen van die vermeende interesse begin dit jaar van de Canadese investeerder Brookfield. Nog een keer inderdaad: politiek Den Haag heeft een vinger in de pap.

 


Update 09:30 uur: Advies

Wellicht leest u her en der dat Credit Suisse Unilever verhoogt naar outperform en €59, maar die is al van vrijdag voorbeurs en is daarom al ingeprijsd.

  • Brunel: naar €17,50 van €17,10 (buy) - ING
  • Brunel: naar €16,55 van €15,40 - Kepler Cheuvreux
  • Euronext: naar €61 van €59 (hold) - HSBC
  • Curetis: naar €3,50 van €10 - Goetzpartners

 


Update 09:10 uur: Rood

Vertel, leuk weekend gehad? Dan is het nu weer maandagochtend. Vooral op fondsniveau hakt het er bij de usual suspects aardig in, zeg. Even de angsthazen uit de markt rammelen? Zien of er na, zeg, 09:30 uur herstel optreedt. 

Wellicht ten overvloede: dit zijn de boosdoeners. Twee tweets en alle koersenborden druipen.

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Vaak wel 6 mei 2019 09:35
    Gek dat je geen enkele (?!)Europese politicus hoort om Trumps voorbeeld te volgen. Hogere invoertarieven voor Chinese produkten leveren ons miljarden op, straft de Chinezen voor het consequent stelen van IP, geeft werkgelegenheid aan met name Zeuro landen. Daar is de werkloosheid nog hoog.Het is tevens wellicht het enige middel dat we nog kunnen toepassen om Europa bij elkaar te houden. China pikt Zuid-Europa steeds verder in waardoor zuid Europa stemt wat China dicteert. Wiens brood men eet wiens woord men spreekt.
  2. [verwijderd] 6 mei 2019 09:39
    En ook goedemorgen ING lovers,….

    Gisteren was het bevrijdingsdag. In vrijheid kunnen handelen en het recht hebben op vrijheid van meningsuiting moeten we koesteren om scherp te blijven en met open vizier zaken via verschillende invalshoeken te kunnen blijven belichten.

    Any way. Zondagmorgen half elf, tijd voor Businessclass van Harry Mens. Harry praat veel, zegt inhoudelijk weinig, maar was duidelijk erg gecharmeerd van ING, zonder enig steekhoudend argument overigens. Gelukkig schoof niet lang daarna Edwin Wierda van Wierda & Partners aan die hier wel wat zinnigs over te zeggen had.

    Belangrijk punt van Wierda is het feit dat de leiding van ING bevoegd is om een mega-emissie te doen op het moment dat het dit nodig acht. Daarmee kan het bestuur, net als de voorgaande jaren, zonder inmenging van aandeelhouders tot 40 procent van het al uitstaande kapitaal ophalen. Dit geld kan worden gebruikt voor overnames.

    Op zich opmerkelijk dat de leiding van ING het recht voorbehouden is zonder inmenging van aandeelhouders te emitteren. Er is een causaal verband tussen een emissie en verwatering van risicodragend aandelenkapitaal verstrekt door de aandeelhouders. Overleg en betrokkenheid zou juist meer gewenst zijn, zeker bij ingrijpende strategische zaken met grote financiële belangen zoals bijvoorbeeld een grote overname. Nu gaat er geruime tijd het gerucht dat ING de Duitse Commerzbank over zou willen nemen.

    Op zich niet onlogisch, immers grenzen van binnenlandse groei zijn eindig, dus kijk je ‘over de schutting’ naar interessante alternatieven. Wat opvalt is dat ING in Nederland en België over is gegaan tot het versnelt sluiten van kantoren en het afvloeien van medewerkers terwijl er bij een eventuele Duitse overname het aantal vestigingen en medewerkers weer in rap tempo stijgt. Ik kan dit niet helemaal rijmen. Daarnaast strookt het totaal niet met het beoogde profiel als substantiële digitale financiële player.

    Wat zou het doel kunnen zijn bij een eventuele overname van Commerzbank?

    Converteren? Dat is gebeurd met het ineenvlechten van ING met de Postbank. Overtollige mensen en kantoren saneren en vooral niet zeuren. Dat lukt wel met volgzame Nederlanders, maar wordt een heel ander verhaal met Duitsers die zich niet zomaar laten knechten door herr Hamers.

    Transformeren? Is eleganter, meer humaan doch complexer, duurt langer en is opmerkelijk duurder.

    Private equity? Fileren, en in gedeeltes verkopen wat een hogere opbrengst genereerd. De vraag is of ING zich op het terrein van ordinaire raiders wil begeven die met hun discutabele en maatschappelijk verwerpelijke werkwijze enkel uit zijn op klinkende munt. Maar, ruim 70 jaar geleden was er ook een leider die met gedurfde plannen grote risico’s nam om en zijn macht wanhopig probeerde in stand te houden. Een kat in ‘t nauw maakt rare sprongen!

    Je zou je ook om een nadere reden af kunnen vragen of het inlijven van Commerzbank wel zo verstandig is. De huidige situatie bij de Commerzbank moet wel heel precair zijn want Duitsers vragen niet snel een helpende hand. En al ga je akkoord met bijstand, voordat er weer een stabiele wenselijke en financieel aantrekkelijke situatie is ontstaan zal er ook nu weer het nodige puin moeten worden geruimd in Duitsland.

    Commerzbank, de lekgeslagen Titanic die door ING wordt weggesleept? Ik hoop niet dat ING meegetrokken wordt door de zwaargehavende Commerzbank en dat Ralph moet melden: “Zuidas, we have a problem”. Het wordt de komende tijd voor ING en haar aandeelhouders een uitdagende periode. ING heeft een aantal negatief illustere zaken waarbij de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van het bedrijf in het geding is.

    Reden te meer om je als belegger, investeerder of beheerder van pensioengelden van hardwerkende mensen af te vragen of beleggen in ING nog wel strookt met het morele kompas. Opvallend dat beoogde koerstargets afgegeven door gerenommeerde partijen steeds lager komen te liggen. En, wie heeft er geen buy recommendation op ING? De schappen liggen vol, de planken buigen door met stukken. Tijd om ING eens objectief en kritisch tegen het licht te houden als verantwoorde belegging. Bij lage rentes gedijen huizenverkopen en hieraan gelieerde hypotheken prima. Ook het MKB is de laatste jaren gegroeid en is er flink geïnvesteerd. Maar wat als de groei vertraagd? De rente wat oploopt? Het aantal faillissementen verder toeneemt? De beleggingsactiviteiten door onzekerheid afnemen? Dan blijven er bitter weinig moneymakers over voor ING, terwijl de kans op retourbetaling van verstrekte leningen geen vanzelfsprekendheid is, maar een noodzakelijke dagtaak wordt om de centjes binnenboord te houden van het digitale maar vooral cyclische geldbedrijf.

  3. Marco1337 6 mei 2019 09:45
    Dit is puur korte termijn winst van Trump. Op lange termijn zorgen deze importtarieven voor isolement van de Amerikaanse markt. Dat zorgt voor hogere prijzen in eigen land, minder handel en daardoor een zwakkere economie in de USA.

    Dit is echt basis les 1 economie, kortzichtig en korte termijn beleid dat op de lange termijn enorme schade aan de economie richt.
  4. crypt 6 mei 2019 09:55
    quote:

    Arie40 schreef op 6 mei 2019 09:35:

    Gek dat je geen enkele (?!)Europese politicus hoort om Trumps voorbeeld te volgen. Hogere invoertarieven voor Chinese produkten leveren ons miljarden op, straft de Chinezen voor het consequent stelen van IP, geeft werkgelegenheid aan met name Zeuro landen. Daar is de werkloosheid nog hoog.Het is tevens wellicht het enige middel dat we nog kunnen toepassen om Europa bij elkaar te houden. China pikt Zuid-Europa steeds verder in waardoor zuid Europa stemt wat China dicteert. Wiens brood men eet wiens woord men spreekt.
    omdat de hele EU een overwegend links zooitje is zonder zakelijk verstand. Wat dat betreft mogen ze een groot voorbeeld aan Trump nemen. Kijk naar ArcelorMittal. Sluit nu fabrieken omdat het zooitje EU de andere kant opkijkt... een schande is het.
  5. crypt 6 mei 2019 09:59
    quote:

    Marco1337 schreef op 6 mei 2019 09:45:

    Dit is puur korte termijn winst van Trump. Op lange termijn zorgen deze importtarieven voor isolement van de Amerikaanse markt. Dat zorgt voor hogere prijzen in eigen land, minder handel en daardoor een zwakkere economie in de USA.

    Dit is echt basis les 1 economie, kortzichtig en korte termijn beleid dat op de lange termijn enorme schade aan de economie richt.
    Ik denk juist dat Amerika er over 10 jaar veel beter voor staat dan de EU. De Chinezen lachen ons vierkant uit. Trump l;ijkt vooralsnog de enige die doorheeft hoe gevaarlijk de chinezen zijn. Kortzichtig goedgelovend europa staat erbij en kijkt ernaar. Die komen er over een aantal jaar wel achter dat ze de boot gemist hebben.
  6. Peerke88 6 mei 2019 10:35
    quote:

    Arie40 schreef op 6 mei 2019 09:35:

    Gek dat je geen enkele (?!)Europese politicus hoort om Trumps voorbeeld te volgen. Hogere invoertarieven voor Chinese produkten leveren ons miljarden op, straft de Chinezen voor het consequent stelen van IP, geeft werkgelegenheid aan met name Zeuro landen. Daar is de werkloosheid nog hoog.Het is tevens wellicht het enige middel dat we nog kunnen toepassen om Europa bij elkaar te houden. China pikt Zuid-Europa steeds verder in waardoor zuid Europa stemt wat China dicteert. Wiens brood men eet wiens woord men spreekt.
    Je maakt dezelfde denkfout als Trump: importtarieven leveren je geen geld op. Die worden niet betaald door Chinezen, die worden betaald door je eigen inwoners. Ze heten niet voor niks importtarieven, de importeur betaalt. Anders heetten ze wel exporttarieven.
  7. Marco1337 6 mei 2019 10:39
    De boot gemist hebben door de hele economie op slot te gooien met import tarieven?

    Dat gevaar voor China is ook zwaar overdreven, alsof een land niet verder mag groeien omdat het dan belangrijker voor de wereld wordt dan Amerika. Complete idioterie.

    Omdat de zuidelijke Europese landen zich in de schulden steken en daardoor havens en andere grote infrastructuren aan de Chinezen moeten verkopen is hun eigen domme schuld. Dat is exact wat wij met Griekenland hebben gedaan, veel geld uitlenen en daarna dwingen om havens en vliegvelden te verkopen. Of weer opnieuw laten lenen en de aflossingen herfinancieren met nieuwe leningen. Hierdoor krijgt China inderdaad veel meer macht, maar dat lijkt me logisch als de rekeningen niet worden betaald.
  8. Vaak wel 6 mei 2019 10:40
    quote:

    crypt schreef op 6 mei 2019 09:55:

    [...]

    omdat de hele EU een overwegend links zooitje is zonder zakelijk verstand. Wat dat betreft mogen ze een groot voorbeeld aan Trump nemen. Kijk naar ArcelorMittal. Sluit nu fabrieken omdat het zooitje EU de andere kant opkijkt... een schande is het.
    Inderdaad.
    Waar komt ons laffe gedrag toch vandaan? Uit het calvinisme? Hard werken en niet zeuren. Het is zoals het is en het wordt toch niet anders- mentaliteit.

    Die Amerikanen lezen als kind al over ondernemen. Die silicon valley mentaliteit zit al van jongsafaan in die Amerikanen. Dat voorkomt al te links gedrag en stimuleert het zelfstandig denken. Niet kuddedenken zoals in Europa maar als individu nadenken waar je kansen liggen. Dat je niet met de nek wordt aangekeken als je in een vette bak rijdt of failliet bent gegaan maar juist wordt geprezen voor je moed als ondernemer helpt natuurlijk ook enorm mee.
  9. Vaak wel 6 mei 2019 10:44
    quote:

    crypt schreef op 6 mei 2019 09:55:

    [...]

    omdat de hele EU een overwegend links zooitje is zonder zakelijk verstand. Wat dat betreft mogen ze een groot voorbeeld aan Trump nemen. Kijk naar ArcelorMittal. Sluit nu fabrieken omdat het zooitje EU de andere kant opkijkt... een schande is het.
    Baudet heeft het over linkse universiteiten die studenten brainwashen. Nou hij kan daar de hoge scholen aan toe voegen. Daar is het net zo erg.
  10. Vaak wel 6 mei 2019 10:49
    quote:

    Marco1337 schreef op 6 mei 2019 10:41:

    En in geval van de zijderoute is het puur een lange termijn spel van de Chinezen om de handel te bevorderen. Schaken op het hoogste niveau met tot nu toe indrukwekkende resultaten.
    Inderdaad.

    In Europa zitten we op het niveau van het verbieden van plastic rietjes en balonnen terwijl China Azië, Europa en Afrika aan het opkopen is. China is een koekkoek. Gooit eieren uit een nest en laat die vogel zijn eieren uitbroeden en opvoeden.
  11. NielsvanderStappen 6 mei 2019 11:05
    Ik vind het mooi, dat er nog een continent is dat probeert een breder en meer lange termijn belang van zijn en andere mensen te dienen. Ja, Europa! Voor de mensen die dat niet bevalt, is het mijn vraag: welke last heb jij ervan? En: is het leven in andere continenten beter?
  12. forum rang 5 Bart Meerdink 6 mei 2019 11:51
    Tweets van Trump zijn i.h.a. politiek gemotiveerde desinformatie. Zo ook deze tweets. Zie deze link uit de IEX Profs van vandaag: www.reuters.com/article/us-usa-trade-...

    Het grootste deel van de tarieven wordt opgebracht doordat afnemers nu hogere prijzen betalen in de VS zelf. De importeur moet de tarieven afdragen en het is natuurlijk best lastig om lagere prijzen bij de Chinese exporteurs te bedingen.
  13. I need a dollar 6 mei 2019 12:17
    quote:

    Peerke88 schreef op 6 mei 2019 10:35:

    [...]

    Je maakt dezelfde denkfout als Trump: importtarieven leveren je geen geld op. Die worden niet betaald door Chinezen, die worden betaald door je eigen inwoners. Ze heten niet voor niks importtarieven, de importeur betaalt. Anders heetten ze wel exporttarieven.
    Het is heel simpel wat Trump hiermee wil bereiken. Stel het staal uit China is 15 procent goedkoper, door 25 procent importheffing is het eigen Amerikaanse staal ineens goedkoper en zullen de inkopers overstappen op producten uit eigen markt.
    Een “economisch eiland” die meer exporteerd dan importeerd wordt op termijn rijker i.p.v. armer. Simpel economisch principe. Dat producten daarmee iets duurder wordt voor de consument maakt niet veel uit omdat op termijn binnen het economisch eiland iedereen erop vooruit zal gaan. (De geldberg in de vs die te verdelen is groeit i.p.v. krimpt) Enige nadeel in de Vs onder trump profiteren vooral de rijken wat op den duur niet houdbaar zal zijn.
  14. Peerke88 6 mei 2019 12:35
    I need a dollar: vast geen economie gestudeerd gok ik. Er ontstaat een netto verlies bij importheffingen, en je exporteert niet meer dan je importeert bij heffingen omdat handel twee kanten op werkt. Daarnaast is een overschot op de lopende rekening helemaal niet strikt positief en dus geen "simpel economisch principe". Maar kom gerust een keer bij een van mijn colleges internationale economie zitten en leg maar uit hoe simpel het allemaal is...
  15. I need a dollar 6 mei 2019 13:02
    Ik verklaar slechts de redenatie van Trump, bovenstaand is -mijne inzien- zijn eenvoudige redenatie, waarom hij importheffingen noodzakelijk acht.

    Simpele vraag omdat ik me graag laat doceren; als je als land jaar in jaar uit per saldo een netto handelstekort hebt (dus meer pecunias eruit dan erin komen) gaat het dan op lange termijn goed met dat land? En waar betaald dat land dat handelstekort dan op lange termijn van?

    Graag ook inhoudelijk reactie op mijn veronderstelling dat trump door een heffing op buitenlands staal wil bereiken dat inlands staal gekocht gaat worden. Klopt dat niet?

    Bij geen inhoudelijke r
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links