Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: AEX +1,4%

Slot: AEX +1,4%

Kort maar krachtig. Zo mag deze week wel worden samengevat. In vier handelsdagen weet de AEX het voor elkaar te krijgen om 1,4% te plussen. 

Het mooie resultaat is dat de AEX herbeleggingsindex de week afsluit met een nieuwe all time high. Met een stand van 1916,98 punten wordt het oude record van 1901,40 verbroken. Reden genoeg om op goede vrijdag een extra borrel te drinken.

AEX Herbelegging
Klik op de afbeelding voor een grote versie


Eind december zag het er totaal niet naar uit dat het record verbroken zou worden. Op Twitter waren er zelfs mensen die aankondigden in de Amsterdamse gracht te springen als er een nieuwe high op het bord zou komen te staan. Ik ga natuurlijk geen namen noemen.

AMX goed op weg

Nog geen nieuw record voor de AMX herbeleggingsindex, maar het middelgrote spul is goed op weg. Het mooie aan deze index is dat de pieken en dalen zo groot zijn. 

AMX Herbelegging
Klik op de afbeelding voor een grote versie

DAX aan kop

Ondanks een ronduit beroerde inkoopmanagersindex voor de Duitse industrie, hebben onze oosterburen er zin in. Met een plus van 2,3% is de DAX koploper onder de Europese indices. Eigenlijk hebben alle indices wel een goede week. Alleen de ASCX blijft achter met een miniem winstje van 0,1%.

   

Indices

 

Rentes

De beurs blijft aardig liggen, maar in renteland gaat het helemaal los. De Nederlandse tienjaarsrente daalt maar liefst zeven basispunten naar 0,20%. De Duitse yield (0,02%) is zelfs alweer bijna negatief.

Rentes

Over naar de lijstjes

  • AEX deze week +1,4%
  • AEX deze maand +3,7%
  • AEX dit jaar +16,8%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +17,5% 

AEX

Goede cijfers over de Chinese industrie, dus het is niet gek dat Aalberts (+7,0%) en ArcelorMittal (+7,4%) bovenin het lijstje staan. Ook de financials knallen omhoog. 

Galapagos daarentegen maakt een behoorlijke correctie door (-7,2%). De Nasdaq biotechindex is deze week 9% gedaald. Het sentiment omtrent de biotechfondsen is dus gewoon slecht. Ahold (-4,0%) en KPN (-3,6%) gingen deze week ex-dividend dus die minnen mag u vergeten. 

AEX

AMX

Het was de week van Arcadis. Het ingenieursbedrijf schoont het debiteurenbestand verder op en de schuldenlast neemt significant af. Als dan ook nog de omzet 5% stijgt en de ebitdamarge hoger uitkomt dan verwacht, is de koersstijging te begrijpen. Helemaal omdat er veel shorts uitstaan.

PostNL (-2,6%) ging €0,17 ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd stijgt het aandeel zo'n 4%. Ook SBM Offshore ging ex-dividend, maar dat verklaart het minnetje van 4,7% niet volledig. 

AMX

ASCX

Cyclische aandelen deden het goed deze week. Dan kan Kendrion (+8,5%) natuurlijk niet achterblijven. Hoewel, het fonds behoort met een stijging van 9,6% tot de underperformers binnen de ASCX.

Pharming (-5,8%) gaat net als Galapagos met de sector mee onderuit. Fagron (-8,5%) kwam toch niet met zulke heel slechte cijfers langs? De IEX Beleggersdesk heeft een update voor u klaar.

ASCX

Volgende week 

Zondag (misschien vrijdag al) schrijft Arend Jan een vooruitblik voor de volgende week. Bedankt voor uw bezoek en reacties deze week en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 april 2019 20:55
    quote:

    Snugger schreef op 18 april 2019 20:48:

    Die extra borrel heb je al op waarschijnlijk, je ziet niet eens dat het na elke high neerwaarts gaat.. En voor een all time high wordt geen uitzondering gemaakt, en zéker deze niet!..
    Borrelen op het hoogste punt van de markt, niet zo'n slim...
    Als die borrel maar van Lucas Bols is, want van de koers wordt je binnenkort zeker High!!! (-> Forum Bols)
  2. [verwijderd] 20 april 2019 16:59
    quote:

    crux schreef op 20 april 2019 16:26:

    De koersuitslagen van de individuele aandelen van "deze week" betreffen de slotkoersen in de periode van donderdag vorige week tot donderdag deze week.
    Het had dus de periode moeten zijn van de slotkoers van vrijdag vorige week tot donderdag deze week.
    Ik zag net dat dit ook voor de indices geldt.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links