Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tracker Tips: Buitenaards beleggen

Tracker Tips: Buitenaards beleggen

Fondsenaanbieder ProcureAM heeft een tracker gelanceerd waarmee beleggers toegang krijgen tot de groeiende ruimtevaartindustrie.

De Procure Space ETF heeft sinds kort een notering op de Amerikaanse beurs NYSE Arca en staat bekend onder de ticker UFO.

UFO volgt de S-Network Space Index en richt zich op bedrijven die in belangrijke mate blootstelling hebben aan ruimtegerelateerde activiteiten. Ongeveer 80% van de bedrijven in de onderliggende index haalt de inkomsten hoofdzakelijk uit hun betrokkenheid bij de ruimtevaartindustrie.

De index

De benchmark maakt gebruik van een alternatief schema dat wegingsaanpassingen mogelijk maakt op basis van het bedrag dat bedrijven aan ruimteactiviteiten besteden. Verder wordt de index elk kwartaal herwogen.

De referentie is ontworpen om de prestaties te meten van bedrijven die zich bezighouden met ruimtegerelateerde industrieën, waaronder:
(a) telecommunicatie, televisie en radio-uitzendingen,
(b) fabricage en werking van raketten en satellieten,
(c) fabricage van grondapparatuur van satellietsystemen,
(d) ruimtetechnologie en -hardware, en
(e) beeld- en inlichtingendiensten op ruimtebasis.

Bedrijven van elke grootte en van over de hele wereld kunnen worden gekozen. Amerikaanse bedrijven nemen doorgaans echter het grootste deel van het gewicht van de index in. Zo’n 70% van de huidige 30 ondernemingen komt uit de VS.

Frankrijk komt op de tweede plaats met 11,5% gevolgd door respectievelijk het VK met 6%, Australië en Japan met 4,5%, Canada met 4% en een interessante Italiaanse onderneming met de befaamde naam Leonardo op de laatste plaats.
De index bestaat momenteel uit de volgende namen, gerangschikt naar relatieve weging:


Bron: procureetfs.com

Het valt mij op dat er relatief veel bedrijven in zitten die op zogeheten uitsluitingslijsten voorkomen. Een aantal van deze ondernemingen valt in de categorie clustermunitie en mag derhalve niet zomaar afzonderlijk verhandeld worden.

Wellicht ten overvloede vermeld ik dat het voor beleggers in Nederland sowieso niet mogelijk is deze tracker aan te kopen, omdat bij de aanbieder een brochure in het Nederlands ontbreekt. Dit is een verplicht informatiedocument volgens Europese regelgeving Mifid II en de verordening PRIIPS.

Toekomstmuziek

In het prospectus van het fonds staat dat UFO uiteindelijk zal investeren in mogelijke nieuwe industrieën zoals maanbases en ruimtekolonies, mijnbouw op asteroïdes, militarisering van de ruimte en ruimtetoerisme.

Volgens de CEO van ProcureAM, Andrew Chanin, wordt de ruimtevaartsector nu geschat op zo’n 384 miljard dollar en dat zal in de komende twee decennia mogelijk verdriedubbelen naar meer dan 1100 miljard dollar.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. dec '21 Outlook 2022: mijn ETF-portefeuille voor 2022 10
  2. dec '21 Tracker Tips: een biotechnologische revolutie 1
  3. nov '21 Tracker Tips: een koperen belegging 4

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links