Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IEX Liveblog: Wessanen, Olies en Unies

IEX Liveblog: Wessanen, Olies en Unies

Update 16:30 uur: :-)))

Humor om te lachen. Deze twee wil ik u niet onthouden.

Deze is helemaal raak:

 


Update 16:20 uur: Analistengevecht Wessanen

Analisten staan erom bekend dat ze het met elkaar oneens zijn. Bij Wessanen is het niet anders. KBC is van mening dat het bod van €11,50 te laag is en geen recht doet aan het langetermijnpotentieel van de onderneming. De Belgische grootbank handhaaft zijn koopadvies en koersdoel €13. Dit impliceert een upside van 12% ten opzichte van de huidige koers.

Bij ING denken ze er helemaal anders over. Volgens Analist Marc Zwartsenburg is de kans op een andere bieder bijzonder klein. Volgens hem zou PAI nog kunnen afhaken, al is dit onaantrekkelijk gezien de boete van €17,6 miljoen die het dan moet betalen (Bron ABM Finance).

ING hanteert een opmerkelijk laag koersdoel van €6,40. Hiermee zeggen ze in feite dat PAI Gekke Henkie is, omdat zij bereid zijn €11,50 per aandeel te betalen. Als argument wordt de bedroevende autonome omzetkrimp van 4,7% genoemd.

Kijkend naar de onderstaande grafiek, vind ik het wel te begrijpen dat PAI weinig aanleiding ziet om het bod te verhogen. Daar waar de omzet van de eigen merken van Wessanen in Q2 2016 nog met 10,3% groeide jaar op jaar, staat er nu een krimp van 3,2% op het bord.

Wessanen
Klik op het plaatje voor een grote versie 

Dat terwijl de vraag naar biologische voeding in de lift zit. Het is daarom niet zo gek dat ING concludeert dat Wessanen structureel last heeft van hevige concurrentie. Alles overziend: Zo gierig is Pai toch ook niet door 23 keer de verwachte winst te betalen?

Ter vergelijking: Unilever noteert 20,5 keer de getaxeerde winst voor dit jaar. In tegenstelling tot Wessanen weet dit bedrijf de verwachtingen wel continu waar te maken. Daar komt bij dat de groeivooruitzichten voor beide ondernemingen redelijk overeenkomen.

Kortom, het ligt niet voor de hand dat andere partijen in de rij staan een hoger bod uit te brengen. Heeft ING toch een klein beetje gelijk, al blijft het koersdoel van €6,40 merkwaardig. Op IEX Premium leest u hoe ik (Niels Koerts) er verder over denk en hoe ik reken.

 


Update 16:15 uur: Climate Action 100 vs Shell en Unilever

Climate Action 100, ik had er nog nooit van gehoord. Dat is een waslijst aan investeerders die samen $32 biljoen beheren - dat is vijf keer BlackRock - en... dingen voor elkaar krijgen.  

Businessweek geeft voorbeelden:

In December, citing work with the little-known group, Shell announced near-term climate targets. A common theme was splattered across the headlines around the announcement: Shell had caved.

Two months later, BP Plc said it had agreed to a shareholder resolution filed by Climate Action 100+ members and would release specific details about how its investments aligned with the Paris climate accord.

Less than a month after that, Glencore Plc, a notoriously hard-nosed miner and trading house that’s one of the world’s largest suppliers of coal, said it would cap output of the fossil fuel because of global warming. It had also been paid a visit by Climate Action 100+.

Dit zijn de voornaamste bedrijven waar Action 100 actie bedingt. Dat u het weet. Unilever staat er ook bij. Net als Warren Buffetts Berkshire Hathaway. 

 


Update 15:50: NL vs Apple en Google

Het gaat om de vaste, standaard geïnstalleerde apps. Apple en Google willen niet reageren.

 


Update 13:45 uur: TKH en Altice

TKH meldt geen bedrag en het is ook midden op de dag - net als Wessanen gisteren, dat dit geen gewoonte moge worden - en Altice komt de dag ná met voetbalnieuws.


Er is weinig tot geen koersreactie te zien bij beide aandelen. Wel is er bij Alitice een omzetpiekje. 

 


Update 13:00 uur: ING en consumptie

Corné heeft een punt, maar Marieke ook:

Het gaat om dit meer dan interessante ING-rapport.

Voor wie te lui is om ook maar op de link te klikken, hier maar meteen de conclusie. Iedereen heeft hier vast en zeker een mening over en daarom bemoei ik mij er maar niet mee.  

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links