Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: All time highs vs. recessie

TA: All time highs vs. recessie

Door tegenvallende macrocijfers in zowel Europa als de Verenigde Staten, lijkt de wind op de beurzen plotseling uit het ijzige noorden te waaien.

Berichten over oplaaiende recessie zorgen overal voor abrupt dalende aandelenkoersen, vooral aan het eind van de afgelopen week.

All time highs

Toch is het opvallend dat we nu opeens een recessie zien opdoemen. Hoe kan dat, nu de Amerikaanse halfgeleidersindex minder dan 5% van een all time high beweegt. Ook de Dow Jones Industrials, de Nasdaq 100 index of onze eigen AEX Total Return index zijn in de afgelopen week hun all time highs genaderd.

Deze industriële barometers presteren dus zo goed dat hun index nagenoeg op een koersrecord beweegt. Vandaag in mijn column bespreek ik een aantal indices die met hun  all time highs flirten. 

AEX valt wat terug

De AEX zakte nipt door de voormalige neklijn. De recente daling bracht de koers van de AEX-index weer terug onder het niveau van voorgaande toppen.

Door deze false move (terugkeer onder een oude koerspiek) verzwakt het technische beeld op de Nederlandse beurs iets. Er is steun op 529,72 (bodem van 8 maart).


Chips versus Trump

Chipbedrijven staan de laatste maanden in de belangstelling vanwege positieve vooruitzichten voor de sector. Maar beleggers zijn beducht over dreigende uitspraken van president Donald Trump aan het adres van China.

De Amerikaans/Chinese handelsbesprekingen komende week moeten we dus goed in de gaten houden. Deze week is de Amerikaanse handelsdelegatie in Peking. De chipsector wereldwijd is voor zijn omzet voor een groot deel afhankelijk van China.

All time high SOX

De SOX index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, heeft het koersdoel rond weerstand 1.464,61 (top van 16 maart 2018) bereikt, binnen de neutrale trend.

Het neutrale technische plaatje krijgt een nieuwe positieve impuls indien de laatste koerstop wordt gebroken. Verdere koersstijgingen mogen dan verwacht worden. De steun van de SOX index ligt er pas rond 1.066,39 (bodem van 28 december 2018).


Nasdaq 100 index valt terug binnen stijgende trend  

De Nasdaq 100 index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, valt terug binnen de grenzen van de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. Er ligt steun op 6.940,72 (bodem van 8 maart). Weerstand ligt rond 7.700,56 (gevormd op 5 oktober 2018).


Dow Jones index verliest aan kracht

De Dow Jones stuitte op de weerstand 26.277,82. Vlak daarboven ligt de all time high rond 26.951,81 (gevormd op 3 oktober 2018). 

Recent is de korte herstelbeweging naar onderen verlaten, wat een lichte verzwakking aangeeft. De steun ligt rond 25.208,00 (bodem van 11 maart).


Nederlandse Herbeleggingsindex

De AEX Total Return index is hard boven steun 1.616,20 (bodem van 7 juli 2017) opgeveerd. De Nederlandse Herbeleggingsindex heeft de correctieve beweging naar boven gebroken, hetgeen een technische verbetering weergeeft.

De all time high ligt rond 1.906,49 (top van 10 augustus 2018). Pas na een uitbraak boven weerstand 1.906,49 wordt de uptrend hervat en  wordt 2.100 het volgende opwaartse koersdoel.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 66
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

175 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. antiflow 25 maart 2019 08:31
    Hoe kan het dat zoveel professionele mensen die zich wereldwijd dagelijks met de beurs bezighouden er iedere dag naast zitten? De ene week kopen ze massaal om de andere week massaal te dumpen.
    Verder laten deze professioneels zich altijd bang maken door nep nieuws.
    Hoe kan het dat ze zo met andermans geld mogen omspringen.
    Je geld is niet veilig bij dergelijke amateurs!!!!
175 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links