Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsenrondje: Bullmarket taferelen

Fondsenrondje: Bullmarket taferelen

Kijkend naar hoe de markt er nu bij ligt, is het bijna niet meer voor te stellen dat de beurzen in december keihard naar beneden gingen. Dit beursjaar lijkt op dezelfde wijze te gaan verlopen zoals in 2017.

De AEX noteert een kleine winst van 0,3% en dat is in lijn met de overige Europese indices. Alleen de DAX steekt er ligt bovenuit met een plusje van 0,6%. Geen extreme verschillen dus. Gelukkig kwam zojuist nog de Duitse ZEW index over de maand maart uit, want anders was er helemaal geen nieuws.

Deze macro bepaalt het vertrouwen van institutionele beleggers in de Duitse economie. Dit cijfer was met een stand van -3,6 beduidend beter dan verwacht. Analisten gingen namelijk uit van -11,0. Enige minpunt is dat de stemming nog wel licht negatief is. Ondanks deze kleine meevaller doen de beurzen er niet veel mee. 

Galapagos

Grootste stijger binnen de AEX is Galapagos met een plus van 2,6%. Vandaag geen nieuws over het biotechbedrijf. Toch wordt het steeds spannender voor de zittende aandeelhouders. De kans is namelijk groot dat de onderneming nog dit kwartaal met de laatste onderzoeksgegevens komt van Filgotinib.

Dit is het belangrijkste medicijn van Galapagos en de markt gaat er vanuit dat deze bij goedkeuring volgend jaar op de markt verschijnt. Mochten de laatste testresultaten tegenvallen, gaat de koers fors onderuit. Aan de andere kant zal het aandeel bij goed nieuws waarschijnlijk boven de €100 noteren.  

Galapagos
Klik op de afbeelding voor een grote versie

De laatste drie jaar is de koers van Galapagos behoorlijk op en neer gegaan, maar per saldo rolt er een uitstekende winst van 140% uit. De AEX deed het in diezelfde periode aanmerkelijk rustiger aan en rendeert zo'n 40%.

Marktoverzicht

  • De AEX stijgt 0,3% en presteert in lijn met overige Europese indices.
  • Olie: WTI (+0,4%) en Brent (+0,6%) lopen licht op.
  • De euro stijgt 0,2% en noteert 1,135 ten opzichte van de dollar. 
  • Rentes: De Nederlandse (0,27%) en Duitse (0,08%) blijven stabiel.
  • Goud (+0,2%) blijft dicht bij huis.
  • Bitcoin (-0,2%) maakt een pas op de plaats.

Damrak

  • ING (+1,0%) heeft het verlies van gisteren alweer goedgemaakt.
  • Aalberts (+2,1%) gaat zonder nieuws ook goed.
  • Voor de rest zien we alleen maar nulletjes voor de komma bij de hoofdfondsen.
  • Het cyclische AMG (-1,3%) weet maar niet te profiteren van het herstel op de financiële markten. Dit jaar staat het aandeel slechts 3,9% hoger.
  • Besi (+2,3%) gaat ineens ruim aan kop binnen de AMX.
  • Wessanen (-1,2%) kruipt weer langzaam naar het bod van €11,50 door PAI Partners. 

Adviezen

  • Het is al eventjes geleden, maar er zijn geen advieswijzigingen te melden. Mochten het in de loop van de dag alsnog storm lopen, meld ik het.

Bekijk alles op IEXONE: 

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 lanciared 19 maart 2019 11:16
    Prima artikel, Niels, toch even aanhalen, dat het " cyclische aandeel AMG " gelijk jij schrijft , wanneer dit jaar hogere cijfers (winst) naar buiten gaat gebracht worden helemaal niet zo cyclisch is, gelijk jij vermoed, en neerschrijft.

    Dit bedrijf zit nl. in het middelpunt, wat grondstoffen die ze produceren betreft van alle trends die het helemaal gaan worden de eerstkomende 10 jaren. Deze sectoren (o.a. é-mobilteit / CO2 reductie / energie-opslag transitie met behulp van Redox Flow Batteries)
    (Lithium, Vanadium, en andere) zitten in een groeimarkt van minimum 50 % jaarlijks.

    Wat er wel van aan is, dat dit bedrijf heel fel getroffen wordt door momenteel nu 17 verschillende hedgefunds die short zitten, en waar het % short elke dag verder uitgebreid wordt.

  2. [verwijderd] 19 maart 2019 13:12
    Bullmarkt valt het niet te noemen, slechts éen beweging, of correctie, omhoog maakt nog geen bullmarkt, of bullmarkt tafereel.
    Maar je weet toch, na daling komt stijging?.+ wat erbovenop soms. En daar is dit, van dec.-heden een goed voorbeeld van. Het omgekeerde is ook van toepassing. En heel ver daar vandaan zit het niet, maar dat hangt net af van deze beweging omhoog, die, of nog in ontwikkeling is, of in het ergste geval al klaar is…En in beide gevallen wordt je portefeuille automatisch opgedoekt…

    Kunt het wel leuk hebben over bullmarkt, maar bear inzien, en de gevolgen er van, zou je als analist sieren!
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links