Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Klimaat blijft heet hangijzer

TA: Klimaat blijft heet hangijzer

Fossiele brandstoffen worden in het nieuwe klimaatakkoord achter slot en grendel gezet. Er zijn veel intenties en wensen, maar over de gehele linie wordt ingezet op een forse, zo niet volledige, reductie van de CO2 uitstoot door burgers en bedrijfsleven.

Als alle klimaatregelen worden uitgevoerd, dan wordt de energietransitie op het gebied van wonen en onze mobiliteit substantieel. Het nieuwe akkoord gaat uit van vrijwel volledige elektrificatie van huishoudens en mobiliteit. Met regels, subsidies en boetes wordt naar verduurzaming in de markt gewerkt.

Voordeel van de twijfel

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is overigens onzeker of alle doelstellingen gehaald gaan worden. We weten namelijk niet hoe die maatregelen precies gaan uitpakken. Het PBL kant niet goed inschatten of het nieuwe beleid ons gedrag wel in de gewenste richting zal beïnvloeden.

Voor de muziek uit lopen

Het is niet direct relevant, maar technisch zullen de oliemarkten zich weinig van de Nederlandse klimaatregelen aantrekken. Nederland is immers maar een stipje in het klimatologische landschap. Ons land loopt bovendien ver voorop in de wereldwijde energiediscussies.

Bovendien mogen de plannen, volgens het nieuwe klimaatakkoord, niet ten koste gaan van economische groei (!). Verder biedt het klimaatakkoord geen ruimte voor kernenergie.

Tel uit je winst

Ook waterstof als alternatief komt er bekaaid af.

Mijn IEX collega Paul Weeteling heeft er deze week een interessante column aan gewijd. Hij meent dat waterstof op dit moment nog niet economisch rendabel ingezet kan worden. Wel beschouwt hij het als alternatief nr 1 dat kan zorgen voor een energiesysteem waarbij de "uitstoot" (water) zelfs bijdraagt aan het welzijn van het milieu.

Paul Weeteling blijft waterstof daarom op de voet voor ons volgen. Lees hier zijn column.

Wie betaalt het gelag

Misschien erg cynisch, maar het is nu verkiezingstijd en over één week kan de wereld er totaal anders uitzien. Vooral over de verdeling van de kosten van de nieuwe klimaatregelen is het laatste woord nog lang niet gezegd.

Olie op het vuur

In de realiteit van de dag is de olieprijs onlangs boven een belangrijke weerstandsbarrière gebroken. Daarmee is een koopsignaal opgetreden.

Het technische plaatje van ruwe olie geeft een verdere prijsstijging aan. Klimaatregelen of niet, de energiemarkten hebben nog een flinke weg omhoog te gaan.

Technische plaatjes

Ik bespreek deze keer de technische plaatjes van onder andere de olieprijs, van de Europese sector Oil & Gas, alsmede van Royal Dutch Shell, Total en Chevron Corporation.

Maar ook van enkele ETF's, zoals de Global Clean Energy tracker, de ETF Lyxor New Energy UCITS en de Think Sustainable World ETF.

Verder als toetje het aandeel Tesla.

Nederlandse beurs test weerstandslijn

De AEX test de horizontale toppen lijn rond 545 punten. De eerste echte hogere bodem geeft een mooi positief signaal aan.

In mijn volgende column, aanstaande maandag, zal ik uitgebreid ingaan op het nieuw ontstane patroon, een hoofd&schouder bodemformatie.


Brent vormt een hogere koersbodem boven 64,32 

In de recente terugval heeft de prijs van ruwe olie een hogere bodem achter gelaten, binnen de stijgende trend.

Het positieve technische beeld wordt bevestigd omdat de koers boven de voorgaande top weet te blijven.

Er ligt steun op 64,32 dollar (de bodem van 26 februari). Weerstand ligt rond 86,74 dollar (de top van 3 oktober 2018).


Europese energiesector beweegt in een sterk stijgende trend

De Europese energiesector, die vooral fossiele brandstoffen volgt, heeft weinig last van klimaatplannen en de CO2-reductie.

De Europese sector Oil & Gas noteert binnen een krachtige uptrend. De recente doorbraak van een voorgaande top gaf een nieuw positief signaal, die aan de bovenkant ruimte heeft richting de weerstand van 381,31 (de top van 24 juni 2014).

Zolang het patroon van hogere toppen en bodems kan worden voortgezet, mag opwaarts worden gekeken. Onder de steun van 331,67 punten (de bodem van 26 februari) zou het technisch plaatje wat verzwakken.


Royal Dutch Shell weet los te komen van steun van 27 euro

Royal Dutch Shell heeft in de recente daling een potentieel hogere bodem gevormd boven het niveau van de voorgaande toppen.

Zolang de koers boven deze voormalige toppen weet te blijven, blijft het technische plaatje redelijk positief. Er is ruimte richting 30,33 euro (gevormd op 4 oktober.).

 

Bij Total blijven de kopers dominant  

Beleggers weten het Franse aandeel Total te vinden, getuige het patroon van hogere toppen en bodems. Bij correcties wordt op steeds hoger niveaus ingestapt.

Steun ligt op 49,22 euro (de bodem van 26 februari). Total (Total Fina Elf) biedt binnen de uptrend weerstand rond 56,82 euro (de top van 4 oktober 2018).


 

Chevron Corporation weet de stijgende trend te bevestigen  

Op Wall Street weet Chevron Corporation een consolidatie achter zich te laten. Met de uitbraak boven de voormalige weerstand is de oude uptrend hervat.

De vorming van een nieuwe hogere koerspiek is positief. Chevron Corporation kan nu verder omhoog.

De eerstvolgende barrière wacht nu in de buurt van de weerstand van 133,88 dollar (gevormd op 16 januari 2018). Rond dit niveau rekening houden met wat aanbod.

Enkel een terugval onder de steun van 118,49 dollar (de bodem van 28 februari) zou het beeld doen verzwakken.


iShares Global Clean Energy UCITS tracker verbetert

De ETF iShares Global Clean Energy UCITS verbetert, maar de uitbraak boven de weerstand van 4,94 (de top van 24 februari 2017) is nog te nipt.

De recente serie hogere koersbodems geeft al aan dat beleggers op hogere niveaus (bij-)kopen. Het technische beeld klaart verder op indien de weerstand van 4,94 (de top van 24 februari 2017) op basis van de slotkoers definitief opwaarts wordt gebroken.

Steun voor ETF iShares Global Clean Energy UCITS ligt rond 3,96 (de bodem van 12 februari 2016).

Na een uitbraak boven de weerstand van 4,94 wordt 5,41 het volgende opwaartse koersdoel.

ETF Lyxor New Energy test koersdoel

ETF Lyxor New Energy UCITS heeft het koersdoel rond de weerstand van 22,79 (gevormd op 3 november 2017) bereikt.

De langdurige neutrale fase wordt opwaarts afgerond zodra ETF Lyxor New Energy UCITS boven de weerstand weet te breken. Dan mag men verdere koersstijging verwachten.

ETF Lyxor New Energy UCITS heeft pas steun rond 18,48 (de bodem van 27 januari 2017).

Think Sustainable World ETF

De Think Sustainable World ETF klimt weer boven de voormalige bodem. Hierdoor wordt de neerwaartse doorbraak teruggegeven. Deze zogenaamde failure neutraliseert de eerdere verzwakking.

De steun ligt rond 72,21 (de bodem van 28 december 2018). Er ligt weerstand rond 83,01 (de top van 7 december 2018). Na een uitbraak boven de weerstand van 83,01 wordt 85,45 het volgende opwaartse koersdoel.


Tesla komt niet vooruit

Tesla beweegt al een paar jaar zijwaarts onder de weerstand van 379,49 dollar (gevormd op 7 december 2018).

Omdat er lagere koerspieken zichtbaar zijn, adviseren we bij Tesla voorzichtig te blijven. De verkoopdruk is nog niet uit de markt.

De aandelenkoers brokkelt langzaam af naar de steun rond 247,77 dollar (de bodem van 12 oktober 2018).



 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 49
  2. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79
  3. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79

Reacties

282 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Noyby 15 maart 2019 09:53
    "Ons land loopt bovendien ver voorop in de wereldwijde energiediscussies." LOL Nederland is een van de meest achterlijke landen als het aankomt op fossiel. Soort Dubai aan de Noordzee. Zelfs China is veel verder. Ik herinner me ook nog een column van Tostrams in 2007 dat de huizenmarkt nog in de lange termijn groei zat, totdat...Zal best dat olie nog in een groeilijn zit, totdat het niet meer zo is. Bijvoorbeeld door de exponentiële groei van e-auto's.
  2. [verwijderd] 15 maart 2019 10:44
    quote:

    MDJ_0 schreef op 15 maart 2019 10:40:

    [...]

    niet zo pochen... ik geloofde je gisteren al hoor ;)

    ja er lopen hier een paar eigenwijze figuren te beweren dat je niet met derivaten kan verdienen in verband met banken of iets dergelijks... :)
    ben er weg van, ciao

    kleine ritten lonen, 1 trade per dag 10 punten pakken is 5k per maand opstrijken.. niet dat het makkelijk is, maar zo simpel is het ook wel weer.
282 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links