Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tracker Tips: Kredietrisico bij obligaties

Tracker Tips: Kredietrisico bij obligaties

Fixed income specialist Tabula heeft een ETF op de markt gebracht waarmee obligatiebeleggers zich kunnen hedgen tegen het kredietrisico.

Naast het renterisico waarmee obligatiebeleggers te maken krijgen, als de rente gaat stijgen, is er het kredietrisico. Dit staat ook wel bekend als het vermogen van een onderneming om schulden terug te betalen.

TECS

De Tabula European iTraxx Crossover Credit Short UCITS ETF (TECS) biedt beleggers blootstelling aan een short positie in Europese high yield bedrijfsobligaties en indekking tegen kredietrisico. Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van credit default swaps (CDS) in plaats van bedrijfsobligaties. De toepassing van CDS betekent dat de emittent van de schuld de potentiële verliezen verzekert, die de koper zou kunnen lijden bij wanbetaling.

CDS is met name toegankelijk voor een groep gespecialiseerde institutionele beleggers. Dit gebeurt veelal via termijncontracten of futures op de gerelateerde indices. Nu is het dus ook voor de particuliere belegger mogelijk om via deze ETF dat risico af te dekken. TECS bestaat uit 75 gelijkgewogen obligaties met een jaarlijkse lopende kostenratio van 0,50%.

Indexkarakteristieken

De referentie-index, iTraxx European Crossover Credit Short Index, vertoonde tussen 2013-2017 aanzienlijke verliezen, variërend van 4-10% elk jaar, volgens de factsheet van het fonds. De Nederlandse versie van essentiële beleggingsinformatie is te lezen in dit document.

Het enige positieve rendement van de onderliggende index was vorig jaar dat een rendement van 1,8% opleverde, terwijl de aandelenmarkt over het algemeen in verval was. Er is dus een zogeheten negatieve correlatie met de prestaties van aandelen. De performance en samenstelling van de onderliggende index is af te lezen uit onderstaande grafieken.

Bron: Tabula Investment Management.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. dec '21 Outlook 2022: mijn ETF-portefeuille voor 2022 10
  2. dec '21 Tracker Tips: een biotechnologische revolutie 1
  3. nov '21 Tracker Tips: een koperen belegging 4

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 maart 2019 12:56
    Heb je dan niet door dat het hier gaat om junk bonds, de groep aan bedrijfsobligaties die zo slecht presteren dat niemand ze wilt hebben?.. Tabula weet daar wel raad mee en tuigt een ETF daarmee op. En probeert 'm aan de man te brengen via schimmige teksten zodat het nog wat lijkt, een verloren niche lopen ze mee te leuren kun je het beter omschrijven!.. Als je snel van je geld af wilt stop het dan in deze ETF, voor langzame leegloop trouwens ook! Een waardeloze tip dus...

1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links