Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Fugro, Post en Buffett

Liveblog: Fugro, Post en Buffett

Update 15:45 uur: Shurgard out-of-the-box

Het Belgische aandeel Shurgard zou morgen met de jaarcijfers komen maar die lekten vroegtijdig uit vandaag. Daarom werd de handel voorlopig geschorst. Shurgard kwam op 15 oktober naar de beurs tegen een IPO-prijs van €23.

Inmiddels zijn de cijfers voor iedereen vrijgegeven, hier te vinden.(NI) 


Update 15:30 uur: Buffett over Kraft Heinz

Warren Buffett geeft een interview aan CNBC en gaat in op de ontwikkelingen bij één van zijn deelnemingen, Kraft Heinz. Berkshire Hathaway bezit 26% van Kraft Heinz en de koers van dat aandeel kelderde vrijdag met 25%. 

Het is een interessant thema dat Buffett aansnijdt. De grote merken van Kraft Heinz hebben last van de opkomst van huismerken. In het interview vertelt hij dat Kraft Heinz, na meer dan 150 jaar adverteren, minder omzet draaien dan Kirkland, het huismerk van Costco, dat pas een jaar of 25 bestaat.

De macht van de retailer neemt toe, en dat merken de bedrijven die de A-merken uitbaten. Ook Coca-Cola kreeg er onlangs van langs. (NI) 


Update 12.15 uur: Wessanen

Het aandeel Wessanen (-0,1%) blijft vandaag wat achter op de markt. Dikke kans dat het te maken heeft met het verrassende vertrek van de financieel directeur Ronald Merkcx. Begin vorig jaar hadden wij met hem een interview voor het IEX-Magazine en toen stelden wij al de vraag over zijn toekomstplannen.

Ik citeer: Uw termijn loopt af in 2019. Wat gaat u dan doen? ‘Dat is aan de aandeelhouders. Ik ben er nog niet zo mee bezig. Aanvankelijk hebben we moeten herstructureren. Soms moet je snoeien om lucht te krijgen. Vakinhoudelijk was het een uitdaging, op menselijk vlak was het soms ook moeilijk. Nu begint de herstructurering haar vruchten af te werpen en wordt het leuk.’

Het was destijds een beetje een vaag antwoord en hieruit konden we niet opmaken dat hij ermee wilde stoppen. Waarschijnlijk is hij toe aan een nieuwe uitdaging, maar het is opvallend dat Merkcx in een redelijk roerige tijd opstapt.

De cijfers over het afgelopen kwartaal waren prima, maar het is zeer de vraag of de groei van de eigen merken doorzet. Dat de financieel directeur dan opstapt is meestal geen goed teken. Hier staat tegenover dat zijn contract gewoon afliep. Een voortijdig vertrek had wel een slecht signaal geweest. Misschien dat de koersreactie daarom wel meevalt. (NK)


Update 10:45 uur: Fugro

Er staat nu zelfs een dikke min op het bord nadat de opening +6% was. De beurs worstelt met de cijfers van Fugro. Ik zat voorbeurs ook al met mijn handen in het haar, waardoor mijn hele morning call in de soep liep. Mijn excuses, gebeurt me eigenlijk nooit. Mooie woorden van Fugro, maar zo weinig harde cijfers. Zoiets?

Daar doel ik vooral op de outlook. Enfin, het is ook de rode draad in Nico's analyse: ja, het gaat beter met Fugro, maar het gaat nog niet goed genoeg?

Misschien is Nico's slotzin wel de crux. Ook te zien bij de andere oliegerelateerde fondsen: de markt trekt aan, maar het is nog niet wat het ooit was, zeg maar. En zo blijft het spannend en is die emissiekou blijkbaar nog steeds niet uit de lucht.

Uiteindelijk zal de terugkeer van de olie- en gasmarkt, hoe graag Fugro die afhankelijkheid ook wil terugdringen, de doorslag gaan geven.

 


Update 10:00: PostNL

Vergeet de jaarcijfers voor de koersreactie voor vandaag, denk ik. Lang gehoopt, het gaat om de cruciale overname van Sandd. Dit is het beste nieuws voor PostNL sinds de mislukte overnamepoging van Bpost. Het is alleen niet de beste koers in jaren en ondanks de fraaie stijging vandaag valt het misschien wat tegen?

De crux zit hem denk ik hier. Ik vond het vanochtend al zo vreemd dat er geen keiharde overnamesom bekend werd gemaakt, alleen dat de waarde van de onderneming op €130 miljoen wordt gesteld. Het is een hele hap voor PostNL. Dat blijkt wel uit dat ze het dividend voor 2019 en 2020 skipt. Dat is fors. 

Uit het persbericht:

Ter financiering van de overname en daaropvolgende integratiekosten verwacht PostNL de doelstelling van een leverage ratio (gecorrigeerde netto schuld/EBITDA) van maximaal 2.0x tijdelijk te overschrijden. In lijn met PostNLs dividendbeleid zal PostNL gedurende de integratie en zolang de leverage ratio de 2.0x overschrijdt, tijdelijk geen dividend betalen.

PostNL streeft ernaar om 12-24 maanden na goedkeuring weer onder de doelstelling van 2.0x leverage te komen en dividendbetalingen te hervatten. PostNL verwacht dat Sandd in het eerste jaar na goedkeuring een positieve bijdrage zal leveren aan UCOI. Mocht de voorgenomen overname van Sandd niet doorgaan, dan betaalt PostNL een dividend over 2019 in lijn met het huidige beleid.

 


Update 09:40: Kas Bank

Een koersbeweging van ruim +100% zien we ook niet iedere dag op het Damrak. Ik zou niet weten wat het record is. Kas Bank scoort zeker hoog. Over en sluiten denk ik met dit knock-out bod. Gefeliciteerd aandeelhouders, het beste wat u kon overkomen als ik de wat langere grafiek zie.

 


Update 09:35: VS-China

Goedemorgen, bij deze. Zo bracht de Amerikaanse president zelfs zijn nieuws vannacht.

Valt de koersreactie mee of tegen? In ieder geval zet de AEX weer een nieuwe jaartop neer, u noteert 544,77 op uw bingokaart.

 


Update 09:30 uur: Advies

Het loopt nog niet storm, maar bij deze:

  • Galapagos: naar $130 van $131 - Morgan Stanley
  • ASMI: naar €54 van €51 - Kepler Cheuvreux

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 februari 2019 11:00
    Beurs stijgt op pure waanzinnige euforie op een non event gebaseerd op meester pinokkio Trump zijn leugens en false flag event. China zal nooit naar de pijpen van Trump luisteren en gewoon de boel omzeilen.

    eleggers olgen vlind net al ratten van Hamelen de Rattenvanger muziek.

    De belangrijkste events een keiharde chaotische Brexit en Duitse economie afkoeling worst genegeerd.

    Het is echt eng om te zien hoe de blinde euforie zich uitwerkt. Als de muziek stopt zitten de ratten in de val en slaat de realiteit hard in
  2. forum rang 7 ffff 25 februari 2019 11:18
    Realist,

    Je hebt het hoogstwaarschijnlijk niet in de gaten, maar je begint gruwelijk irritant te worden. Nadat je in een jaar tijd zo ongeveer twaalf draadjes in de KK hebt opgestart met steeds dezelfde crash-voorspellingen en irritant genoeg iedere keer opnieuw een nieuw draadje opstart, begin je sinds kort ook de publicaties van de IEX-senior writer te verzieken.

    Zoals ik je al zo vaak adviseerde: Koop een beursproduct dat aansluit op je visie en vertel ons eens wat je concreet gekocht hebt. Liefst vooraf en niet achteraf. En houd eens op met dat niet-aflatende forum vervuilen.

    Tenslotte Realist: In het prachtverslag van Nico, waar Arend Jan ook naar verwees vond ik de volgende, VOOR MIJ, zo goed invoelbare zin:

    Lees even mee wat Warren zegt:

    will often experience one-day price fluctuations of $2 billion or more....

    Kijk en zo heb ik one-day price fluctuations of one million or more.....

    En ook, net als Warren, met " niks" begonnen en met een andere attitude dan jij.

    Houd het nu eens bij één goed opgevolgde draad in de KK van IEX. Helemaal gratis en blijf hier niet jengelen en klieren.

    Peter
  3. [verwijderd] 25 februari 2019 20:35
    quote:

    ffff schreef op 25 februari 2019 11:18:

    En ook, net als Warren, met " niks" begonnen en met een andere attitude dan jij.

    Houd het nu eens bij één goed opgevolgde draad in de KK van IEX. Helemaal gratis en blijf hier niet jengelen en klieren.

    Peter

    Welk fetisism bedrijf je hier? Je vergelijking met de Warren buffet van de lage landen?

    Op zoek naar aandacht met de woordenbrij(tl:dr)?

    Zoek een dokter, dokter.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links