Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Besi, BAM en nieuwe AEX

Liveblog: Besi, BAM en nieuwe AEX

Update 11:00 uur: AEX herweging

Maandag 4 maart nabeurs is het officiële persbericht van beursbedrijf Euronext: in maart zijn op de verjaardag van AEX, AMX en AScX altijd de grote indexwijzigingen met welke fondsen uit welke index promoveren en degraderen. En Nico heeft ze, het was even werk, voor de AEX al uitgerekend. Hier zit geen woord Frans tussen, toch? :-)

asr

Uitgerekend? Ja, want opname in de indices is afhankelijk van beurswaarde, gemiddelde dagelijkse omzet en hoeveelheid vrij verhandelbare aandelen. Bij twijfelgevallen is er een Steering Committee die de knoop doorhakt. Lees Nico's stuk in IEX Premium met alle uitleg, sommen en links. 

Er zijn echter een paar voorbehouden. Gemalto is de grootste. Volgens de indexregels en sommen gaat het fonds er uit omdat er een bod op ligt, maar de overname door Thales is nog niet geheel in kannen en kruiken. Het Steering Comittee beslist. Spannend daarom voor IMCD of het wel of niet in de AEX komt.

Als de overname van Gemalto doorgaat, is het nog geen zekerheid dat IMCD in juni bij de kleine indexwijziging er in komt, want vooral SBM Offshore ligt op de loer. Kortom, voor vrijdag zijn Adyen en Altice zeg maar de zekerheidjes en verder is het toch even het persbericht afwachten wat Euronext heeft beslist.

Voor u als zeg maar particulier is dit misschien nieuws, maar professional halen hun schouders op bij dit stukje. Wisten we al. Precies, want iedereen rekent mee en dit is ook mede het succes van de AEX, maar ook de S&P 500. Er is lang van te voren (grote) zekerheid wie wel en niet in de index komen door duidelijke regels.

De niet-gewogen Dow Jones en Nikkei 225 (wist u niet, he?) zijn wat dat betreft ongeleide projectielen. Het is altijd maar afwachten wie de eigenaren (bij de Dow Jones is dat The Wall Street Journal) er wanneer in- en uitgooien. Vorig jaar overkwam dat het arme General Electric zomaar na ruim 100 jaar trouwe dienst.

Wellicht is dit mede de reden dat allerlei puur Nederlandse varianten en concurrenten van de AEX maar niet van de grond komen, lees: dat er veel liquide producten op verkrijgbaar zijn. Want dat is vaak de kritiek op de AEX, dat er (te veel) buitenlanders in zitten. Maar wie beslist wie buitenlander is?  


Update 10:15 uur: BAM en de bouwers

VolkerWessels stijgt nog harder dan BAM, waar de kurken ook al knallen. Heijmans staat te kniezen in een hoekje en komt morgen zelf door met jaarcijfers. Dat VolkerWessels zo hard gaat lijkt me duidelijk: BAM schrijft niet opnieuw af op die vermaledijde geldwegsluis in IJmuiden, waar ook VW flink op heeft afgetikt.

BAM zelf presteert onderliggend steeds beter.

Als de bouwers zich nu echt niet meer laten verleiden om messcherp op grote, risicovolle infrastructurele projecten in te schrijven, of zich daar in slechte tijden tot gedwongen voelen, kan het misschien nog wel eens wat worden. En ze zijn nu historisch gezien niet al te duur. Wie is uw favoriet?

Heijmans lijkt er op. Zou ik eerder kiezen dan BAM, want die Afsluitdijk die BAM op de schop neemt vind ik een groot risico. 

Jammer dat VolkerWessels nog maar zo'n kort trackrecord heeft. Op papier is het  minder bouwer en meer planner dan de anderen.  

 


Update 09:30 uur: Besi heel kort en heel lang

Intussen al +7% als ik dit tik. De koers opende toch echt lager. Dit is tick-by-tick in het eerste kwartier. Wat een rit. Een dikke stijging op een zuinige outlook, dat kan alleen maar Besi zijn?

Technisch ziet er nu spannend uit, breekt het fonds uit of niet?

Teruglopende omzet, hoe lang duurt zoiets bij Besi? Als ik historisch kijk - u ziet gerealiseerde en verwachte omzet - dan kan dat best lang duren. Jaren zelfs. Het verleden zegt niets over de toekomst en de chipmarkt nu is wat anders dan twintig jaar geleden, maar het is maar dat u het weet.

Terug naar nu, wat vindt onze beleggersdesk?

Besi kan verder ook niet zeggen wanneer de wal het schip keert. De orderintake geeft ook nog geen reden om uit te gaan van een snelle draai in de marktomstandigheden. Anderzijds weten we ook uit ervaring dat een dergelijke draai snel kan plaatsvinden. ASML rekent op tweede jaarhelft.

 


Update 09:15 uur: Wolters Kluwer

Gefeliciteerd Wolters Kluwers. Dat levert weer loeiendsaaie cijfers af en juist dat maakt dit fonds zo sexy:

 


Update 08:45 uur: Tot ziens consumentenvertrouwen

Ach, zo lang we maar geld uitgeven, is er niks aan de hand toch? Wel een beetje een oud cijfer, het is al bijna zomer.

Het zal die energietax wel zijn :-)

Hoe verrassend: eens per generatie zijn we vrolijk en eens per generatie zijn we gedeprimeerd, zal ik maar afronden:

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 februari 2019 13:06
    Zo de index gaat zo het vertrouwen is, niet geld, kabinet, bezuiniging, of wat dan ook, maar simpel haar lokale aandelen index, in dit geval de AEX. Die doet meer bij mensen dan je zou denken.
    De constatering had eigenlijk bij de analist vandaan moeten komen natuurlijk, daar ben je analist voor! Simpel de twee grafieken naast, of op, elkaar leggen dan ben je er al..
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links