Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Beurs zit op zak met geld

TA: Beurs zit op zak met geld

De koersen op de Nederlandse beurs zijn in relatief korte tijd hard gestegen. Vanaf de bodem op 476,30, op 7 december, is de AEX stevig opgeveerd tot iets boven de 540 punten. Dat levert een stijging op van ruim 60 punten, waar 37 beurssessies voor nodig waren.

De vorige keer dat de AEX op 540 noteerde was op 4 oktober vorig jaar. Daarna ging de beurs onderuit naar 476,30 op 7 december. Voor deze daling van ruim 60 punten had de AEX 59 handelssessies nodig. Er zit dus veel kracht achter de opleving, de markt stijgt veel sneller dan dat ie daalt. Beleggers lijken haast te hebben.

Hoge omzetten

Een andere illustratie van optimisme zijn de zeer hoge omzetten, waarmee het herstel van de afgelopen weken gepaard is gegaan. Het lijkt erop dat het geld op de beurs tegen de plinten aanklotste, zoveel beschikbare liquiditeiten zijn er.

Indien we de periode vanaf 4 oktober meten, valt op dat er per saldo veel vers geld de markt is ingestroomd. Er is meer geld naar de markt gekomen, dan dat er tijdens de daling aan de beurs is onttrokken. Dat kunnen we o.a. afleiden uit de extreem hoge stand van de moneyflow (grafiek hieronder), die deze week op het hoogste punt ooit is aanbeland.


Uitbraak

De moneyflow indicator van de Nederlandse beurs (grafiek hierboven) brak eerst boven de oude top van november. Daarna heft deze geldindicator een hogere bodem gevormd en is de opmars hervat.

Dit geeft aan dat er sprake is van flinke instroom van nieuw kapitaal. De moneyflow indicator geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

Standen

De moneyflow moet vergeleken worden met het verloop van de AEX index en kent vier verschillende stadia:

  1. Beurs omhoog met hoge omzetten: moneyflow stijgt.
  2. Beurs omhoog met lage omzetten: moneyflow blijft hangen.
  3. Beurs omlaag met hoge omzetten: moneyflow daalt.
  4. Beurs omlaag met lage omzetten: moneyflow blijft stabiel.

De afgelopen weken zagen we stadium 1 van de moneyflow, waarbij dus nieuw geld de markt is ingestroomd. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten en het koersgedrag van de Nederlandse beurs cumulatief verwerkt.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn. 

Weerstand nadert

Op de grafiek van de AEX is een mooie stijgende trend is zichtbaar, maar de Nederlandse beurs nadert nu rap de weerstand 554,34. Op de 2e grafiek is de RSI van de Nederlandse beurs te zien.


Lichte overbought conditie

De RSI van de AEX geeft op korte termijn een lichte overbought conditie (licht overgekocht) aan. Bovendien zien we de eerste tekenen van divergenties (afwijkingen) tussen het koersverloop en de indicator zelf.

Deze situatie treedt op omdat de AEX nog hogere toppen vormt, terwijl de RSI mogelijk lagere toppen begint te vormen. Dat zijn vaak signalen van een nakende trendverandering. Vooralsnog is deze negatieve divergentie nog niet serieus, maar wel iets om goed in de gaten te houden. Ik denk wel dat we dicht bij een, al dan niet tijdelijke, top in de markt zitten.
https://grafieken.tostrams.nl/10-rsi.gif


Uitleg RSI

De RSI (Relative Strength Index) is een technische indicator die de kracht van de laatste koersstijgingen vergelijkt met die van de laatste koersdalingen. Hiermee kunnen overgekochte (>70: overbought) condities gevonden worden.

Let op: Er kunnen geen directe koop- of verkoopsignalen aan deze indicator ontleend worden, want een aandeel in een sterke stijgende trend kan soms wekenlang overbought blijven.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 61
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

144 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 19 februari 2019 08:46
    quote:

    Sem_7 schreef op 19 februari 2019 08:35:

    [...]

    Zo te zien is het al carnaval bij jou Claudio :)
    Ach.. het is tog ook een bietje Carneval op de beurzen..

    Allemaal lopen we de Polonaise..

    En dat al weken lang..

    Alleen dát is al te Zot voor woorden..

    Maar Alaaaaaaaaaaaaaaaaffffffffff en we gaan er veur..;))

    youtu.be/aDguog6UUE4?t=548
  2. [verwijderd] 19 februari 2019 09:18
    Hmmmm...Royce,tijdens de kerstdagen hoorde ik je effe niet, toen waren er wel echte koopjes! Nu is het echt tijd om op te passen: economische cijfers worden minder, bedrijfscijfers zijn nog redelijk, maar zijn van afgelopen periode dus hebben geen voorspellende waarde, de uitkomst China - US Deal weten we nu onderhand ook wel, Brexit zit nog steeds niet lekker, Dollar lijkt te toppen en last but not least, edelmetalen zijn weer in trek! Nee, winst nemen en pas op de plaats lijkt mij een handiger idee en dan zit je dus wel op een zak met geld...Veel succes allen.
  3. putter 19 februari 2019 09:54
    Roy bedankt voor de analyse, super dat je daar de moeite voor neemt. Mannen worden weer kleine jongetjes naarmate ze ouder worden, het niveau van velen die op jouw colums reageren zijn van dat niveau, Ongelofelijk wat een hoop zielepoten die hier zo nodig hun stem moeten laten horen. Jongetjes probeer ergens anders leuk te doen.
  4. Sem_7 19 februari 2019 10:24
    quote:

    putter schreef op 19 februari 2019 09:54:

    Roy bedankt voor de analyse, super dat je daar de moeite voor neemt. Mannen worden weer kleine jongetjes naarmate ze ouder worden, het niveau van velen die op jouw colums reageren zijn van dat niveau, Ongelofelijk wat een hoop zielepoten die hier zo nodig hun stem moeten laten horen. Jongetjes probeer ergens anders leuk te doen.
    Jou naam doet ook niet echt denken aan een grote kerel;)
144 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links