Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tracker Tips: Beleggen in de cloud

Tracker Tips: Beleggen in de cloud

Er is sinds kort een nieuwe smaak toegevoegd aan het menu van thematische ETF’s. De First Trust Cloud Computing UCITS ETF is een tracker dat zich richt op bedrijven in de cloud.

De cloud is de benaming een informatietechnologie die via een netwerk toegang geeft tot gegevens, software en hardware. De tracker is verhandelbaar op Euronext Amsterdam onder de ticker SKYE en heeft een jaarlijkse management fee van 0,6%.

Cloud Computing

Cloud Computing is de techniek om complexe computertaken te verplaatsen naar gedeelde, gedecentraliseerde services, waardoor mensen gegevens van bijna elke locatie ter wereld kunnen opslaan en openen.

De index

Bedrijven in de onderliggende index, de zogeheten ISE Cloud Computing index, zijn opgesplitst in drie segmenten:

  • Pure play-serviceproviders voor de cloud: ondernemingen die directe serviceproviders zijn voor 'de cloud' of bedrijven die goederen en services leveren die gebruik maken van cloud computing-technologie.
  • Niet-pure play bedrijven voor cloud computing: ondernemingen die zich buiten de cloud computing-ruimte richten, maar goederen en diensten leveren ter ondersteuning van cloud computing.
  • Conglomerate cloud computerbedrijven: breed georiënteerde ondernemingen die het gebruik van cloud computing-technologie indirect gebruiken of ondersteunen.

Om in de benchmark te worden opgenomen, moet een aandeel een marktkapitalisatie van ten minste $100 miljoen hebben en worden genoteerd op een in de index in aanmerking komende wereldwijde effectenbeurs.

De referentie bestaat momenteel uit 28 bedrijven waarvan er zeventien pure play ondernemingen zijn, zeven niet-pure play bedrijven en vier conglomeraten. De index wordt twee keer per jaar herwogen.

De Top 10 van de bedijven in de index zien er als volgt uit.

Bron: ETF.com.


Karakteristieken

Het leeuwendeel van de bedrijven komen uit de Verenigde Staten met een procentuele weging van 89%. Wanneer je als belegger de keuze maakt om in deze tracker te beleggen moet je bewust zijn van de grote blootstelling naar de Amerikaanse dollar. De sectorverdeling is te herleiden uit onderstaande tabel.

Bron: First Trust.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. dec '21 Outlook 2022: mijn ETF-portefeuille voor 2022 10
  2. dec '21 Tracker Tips: een biotechnologische revolutie 1
  3. nov '21 Tracker Tips: een koperen belegging 4

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links