Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Tijdelijke dip AEX

TA: Tijdelijke dip AEX

De verkoopdruk op de Nederlandse beurs is vrijwel geheel opgedroogd. Ten eerste is de dalende trend gebroken. Bovendien zien we weer sterke geldstromen.

Op de AEX zijn nu duidelijk de fundamenten van een bodem gelegd, maar wat nog ontbreekt is een eerste hogere bodem. Deze moet aangeven dat beleggers, na de trendbreuk, op correcties weer durven in te stappen.

Zeer sterke moneyflow

De omgevingsfactoren staan redelijk positief, waarbij de meeste aandacht uitgaat naar de zeer sterke moneyflow. De moneyflow van de Nederlandse beurs geeft aan dat de uitstroom van kapitaal (die samenviel met de verkoopdruk van eind 2018) volledig is opgedroogd.

Daarnaast zien sinds begin dit jaar een stevige instroom van nieuw geld. Het opvallende koersverloop op de moneyflow grafiek suggereert dat er tijdens de recente opleving van de AEX meer nieuw geld de markt is ingestroomd, dan er tijdens de daling aan de markt is onttrokken. Dit geeft bovendien aan dat er veel vers kapitaal is opgehoopt, dat zijn weg zoek naar aandelen. 

Verder is de Advance/Decline ratio van de Nederlandse beurs minder negatief, maar nog niet structureel verbeterd. Dit suggereert dat het draagvlak (voor een sterke opmars van de AEX) is verbeterd, maar nog niet ijzersterk is.

Kortom, de koersgrafiek van de AEX oogt prima, maar een eerste hogere bodem ontbreekt. Verder wordt de sterke moneyflow enigszins teniet gedaan door de achterblijvende A/D ratio.

AEX-index doet een stapje terug  

De recente correctie brengt de AEX-index terug naar de voorliggende koerstoppen rond 511,84 punten (de bodem van 12 december 2018). Zolang de koers hierboven weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief.

Een tussentijdse correctie is absoluut niet uitgesloten. Deze kan de broodnodige eerste hogere bodem opleveren. Het zou mooi zijn indien die op of boven 511,84 punten (de bodem van 12 december 2018) gevormd zou worden.

Weerstand ligt op 554,34 punten (gevormd op 27 september 2018).


Moneyflow blijft sterk

De moneyflow indicator van de Nederlandse beurs breekt boven de oude top. Dit geeft aan dat er sprake is van een flinke instroom van kapitaal. Dit proces, een verbeterde AEX en een sterke moneyflow, geeft aan dat het proces van bodemvorming steeds verder doorzet.

De moneyflow indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. Zie de uitleg onderaan mijn column.


Draagvlak verbetert wat

De Advance/Decline ratio van de Nederlandse beurs veert op na de forse daling. Onder de oppervlakte van de markt geeft dit aan dat het aantal dalers verder afneemt ten opzichte van het aantal stijgers.

Deze zogenaamde ‘Breadth indicator’ laat hiermee zien dat het draagvlak van de beurs weer wat verbetert. Maar echt duurzaam is de verbetering niet.Uitleg Moneyflow

De moneyflow indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

Uitleg A/D ratio

De Advance/Decline ratio, ook hoog/laag verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers. Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien.

Doorgaans is de Advance/Decline ratio een leading indicator, die vooruit loopt op de actuele marktontwikkelingen. De Advance/Decline ratio, geeft doorgaans een goede indruk van het draagvlak in de markt.

Een dalende indicator geeft aan dat het draagvlak in de markt zwak is. Dit duidt er op dat een stijgende beurs minder waarschijnlijk is. Een stijgende indicator geeft aan dat er wel draagvlak in de markt is voor een stijgende beurs.

Uiteraard blijf ik ook op Twitter de markten actief voor u volgen.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
346 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 15 16 17 18 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
ChopChop
0
Mooi die moneyflow, maar ik snap er niks van. Kun je eens een rekenvoorbeeldje geven?
Formule1-Fan
0
gam gam naairj, elke keer om 0800 gam lokken en 0900 mooi gam doen altijd zelfde tijden steeds, of je nu sh gaat of long.

Tijdelijke dip.?waarom
.thfred
1
de Rat van Fortuin
0
quote:

.thfred schreef op 8 feb 2019 om 08:27:


morgen, hopelijk een groen einde.


Gewoon de Kleur instellingen van jouw scherm aanpassen..

Ach.. jij snapt..


Toevoeging:

En aan de andere kant vandaag een Rood einde is morgen hoogstwaarschijnlijk..

Ook Rood..
.thfred
0
heel vaak op vrijdag die schijt nikkei zwaar in de min, zijn net zulke bangerds als hier, meestal op vrijdag yanks wel vet plus vlak voor sluit....en wi zitten ertussen in meestal.
jefffiooo
0
Sterke moneyflow van de beursmannetjes om de boel te pumpen bedoel je? Na een pump komt een.... Zit je dan als Jan en Anita met te duur ingeslagen aandelen.
.thfred
0
het is wachten op de fti volume 400-350-300-200, meestal binnen 3 seconden, spreken ze van tevoren af in de grasshopper wanneer instappen, en dat zijn precies die 4 grote bankjes, afm nog nooit ingegrepen terwijl er elke week wel een bankschandaal is, of ze krijgen een boete van 3 ton, of zo, ing moest wel ff flink dokken maar daar lachen ze om.
Diminhu
0
De Aex loopt 5% voorop op de Dax op 1 week, we gaan die ruimte verkleinen.
Vandaag zou wel eens een - 2% dagje voor Aex kunnen worden. US Ligt niet goed, AEX meer gekoppeld aan US. - 2% dan komen we uit rond de 520. Nog altijd mooi, gezien we op 2 januari nog intraday rond de 475 stonden nietwaar.... Die 512 van Royce, mag ook van mij, maar dat zal nog niet voor vandaag zijn, misschien voor black monday? Brexit loopt ook weer niet goed....EU gaat echt geen toegevingen doen. De economische impact is gigantisch (zeker voor UK) Kans op NO deal neemt toe.
346 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 15 16 17 18 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 07:30 TA: Markten en economie veren op 103
  2. 21 feb TA: Meevallers steunen AEX 292
  3. 20 feb TA: Gouden bergen voor mijnbouw... 173
Gesponsorde links