Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Er is één jarig

Vooruitblik: Er is één jarig

Zomaar een zonnige zondag in januari. In geen enkele outlook 2019 ben ik een nieuwjaarsrally tegengekomen... Als ik de wereldindex als benchmark neem, zit de gemiddelde jaarwinst over de afgelopen twee eeuwen na drie weken echter al zo'n beetje in de tas.

Bearmarkets? Ja, woensdag is bijvoorbeeld de Duitse Bärenmarkt een jaar oud. De index herstelt nu wel scherp, nota bene met mogelijk een recessie in aantocht, maar de neergaande trend is (nog) niet gebroken.


De Belgische berenmarkt (marché aux ours, volgens Google Translate) blaast ook een kaarsje uit. Onder leiding van AB InBev gaat het herstel sinds kerst zelfs iets voortvarender dan in Duitsland. De daling was echter onder leiding van hetzelfde fonds, verreweg het grootste aandeel in de Bel 20.  


Even tussendoor, beleggen in België is al zo'n feest...

Bijvoorbeeld in Italië dreigt ook een recessie, Frankrijk rommelt ook maar wat aan, maar de Eurostoxx 600 heeft de witte vlag (nog) niet gehesen en priemt ook noordwaarts.


Op 28 januari is de Chinese bearmarket een jaar oud. Die is heftiger en het herstel is ook minder.


De Chinese index presteert zelfs slechter dan de MSCI Emerging Markets Index. Merk op dat het herstel hier al ver voor kerst begon in tegenstelling tot alle ontwikkelde markten.


Dé ontwikkelde markt is natuurlijk de S&P 500. Wat een vlijmscherpe contrabeweging sinds kerst. Alsof de stieren er op zaten te wachten dat de index eventjes -20% zou aantikken. Het concept is simpel: bij +20% is er weer sprake van een bullmarket. Zeg maar of er al sprake is van een technische uitbraak.


Dat geldt zelfs nog ietsje meer voor technologie-index Nasdaq 100:


De MSCI World Index komt er vlak achteraan:


Voor ik naar onze indices ga, kijk ik eerst naar het Fugro onder de ontwikkelde indices, want we schijnen ons op de beurzen zorgen te moeten maken over Brexit. De FTSE 100 beweegt in eigen stijl door vooral het wapperende pond, maar de index is zeker niet bij de white cliffs of Dover naar beneden gekukeld.


De AEX keek zowel bij de neergaande markt vorig jaar als nu bij het herstel van een afstandje toe. Breekt de index uit of niet, dat is de (technische) vraag.


De AMX blaast woensdag ook één kaarsje uit op de berentaart. De index herstelt echter ook krachtig.


Toeval of niet, het is deze week ook een jaar geleden dat de Amerikaanse president Donald Trump na lang dreigen de eerste handelsmaatregelen en -tarieven afkondigde. U ziet de grafieken, Duitsland, maar vooral China en andere naar de VS exporterende (emerging) markets zijn sindsdien in de ban van de beer.

Morgen zien we hoe Beijing de China haar gevoelsrecessie communiceert. Vannacht komt namelijk het BBP-cijfer over Q4 uit en er wordt 6,4% op jaarbasis verwacht. Klinkt mooi, het is een groeicijfer dat wij zelf al decennia niet meer hebben gezien, maar het geldt als te weinig vor deze economische supermacht. 

Gelet op al het anekdotische bewijs is het ook een publiek geheim dat vooral de handelsoorlog met de VS de Chinese economie midscheeps raakt.

Er is echter meer aan de hand, u mag het armpje drukken tussen VS en China ook Koude Technologie Oorlog noemen?

Duitsland heeft ook last van de Amerikaanse handelspolitiek - zie de autobouwers - en verklapt woensdag haar inkoopmanagersindex over deze maand. Er wordt 51,4 verwacht. Frankrijk wordt geacht met 49,8 te komen, ofwel de economie daar valt stil. De VS moet 53,4 rapporteren en ook daar hapert de boel hoe langer hoe meer.

Niettemin is er hoop? Het kan misschien nog wel maanden en zelfs wel jaren duren, voordat VS en China een echt handelsverdrag sluiten. Misschien gebeurt het wel helemaal niet, maar dat er stappen worden gezet en dat de landen blijven praten is het belangrijkste. Zeker voor de markten.

Er is echter meer. U zag het vrijdag aan het dramatisch gedaalde Amerikaanse consumentenvertrouwen, intussen begin iedereen in de VS nerveus te worden van die al bijna een maand durende overheidssluiting. De volgende stap is dat particulieren en bedrijven hierdoor de hand op de knip gaan houden.

In dat geval kan ook de VS zo in een recessie komen, dalen de winsten en is er op papier een reden voor verder zakkende koersen...? En zo is er altijd wel wat, het gezegde luidt ook: a bullmarket has to climb a wall of worry. Met het cijferseizoen gaan we zien of het een bull- of een bearmarket is, of wordt.

Agenda

We gaan deze week nog niet on-steroids - de grote kudde komt volgende week door en hoe - maar we worden deze week een hoop wijzer hoe Q4 en heel 2018 waren. En vooral: hoe zien de outlooks 2019 er uit? Die gaan heel voorzichtig worden met al die open eindjes zoals hierboven geschetst, vermoed ik.

De grootste naam deze week is ASML, denk ik. Er zijn meer interessante concerns: Intel, STMicrolectronics en Texas Instruments zijn de grootste technologienamen en verder zijn er Procter & Gamble, Vodafone, Johnson & Johnson, Starbucks, Ford, Halliburton, UBS en Carrefour. Interessant, van alles wat dus.

Verder neemt de ECB een non-rentebesluit. Ik zou zeggen dames en heren journaille in de aansluitende de persconferentie: vraagt u de bankpresident maar of hij met de afzwakkende Europese economie het momentum heeft gemist, om de bank van een duivisch weer op een meer haviks spoor te zetten.

Tot slot gaat AkzoNobel donderdag €8,78 superdividend! 

21 jan
03:00 China industriële productie dec 5,3%
03:00 China detailhandelsverkopen dec 8,2%
03:00 China BBP Q4 1,5% QoQ
15:30 Amerikaanse beurzen gesloten i.v.m Martin Luther King Day

22 jan
06:30 Nederland consumentenvertrouwen jan
08:00 Easyjet Q4-cijfers
08:00 Carrefour Q4-cijfers
08:00 UBS Q4-cijfers
11:00 Duitsland ZEW economisch sentiment jan -17,4
13:00 Johnson & Johnson Q4-cijfers
14:00 Halliburton Q4-cijfers
14:00 Johnson & Johnson Q4-cijfers
16:00 VS verkopen bestaande woningen dec 5,28M

23 jan
08:00 ASML Q4-cijfers
08:45 Frankrijk business klimaat jan 103
13:00 Ford Q4-cijfers
13:00 Procter & Gamble Q4-cijfers
22:00 Texas Instruments Q4-cijfers

24 jan
08:00 Euronav Q4-cijfers
08:00 AkzoNobel omgekeerde aandelensplitsing
08:00 STMicroelectronics
09:15 Frankrijk manufacturing PMI jan 49,8
09:30 Duitsland manufacturing PMI jan 51,4
09:30 Duitsland services PMI jan 51,9
10:00 EU manufacturing PMI jan 51,4
10:00 EU services PMI jan
13:00 American Airlines Q4-cijfers
13:45 ECB Rentebesluit 0,00%
14:30 VS wekelijkse jobless claims
15:45 VS Markit manufacturing PMI jan 53,4
22:00 Starbucks Q4-cijfers
22:00 Intel Q4-cijfers

25 jan
08:00 KBC Ancora Q4-cijfers
08:00 Vodafone Q4-cijfers
10:00 Duitsland Ifo business klimaat jan 100,7
14:30 VS orders duurzame goederen dec 2,3%
16:00 VS verkopen nieuwe woningen dec 0,567M

Terug naar de bedrijfscijfers, want daar zitten nu eenmaal de meeste centen van ons in. Marktvorser FactSet meldt:

Dat ziet er goed uit, maar dat is al een jaar min of meer bekend. Dit is de realiteit. Het houdt allemaal niet meer over:

Vraag is alleen of in hoeverre dit is ingeprijsd en de felle rally deze maand doet vermoeden dat de markten vorig jaar te veel zijn gedaald? Of moet ik zeggen dat de markten alweer over een mogelijke, korte (?) recessie dit jaar heen kijken? Helaas, het antwoord is pas achter. En dan was alles weer volkomen logisch.

Nu moet u het hiermee doen. Afnemende verwachtingen en oplopende koersen, dan wordt de markt inderdaad duurder. Merk ook op dat het dividendrendement en de rente op de tienjaarsleningen weer naar elkaar toe kruipen.


De AEX laat dezelfde trends zien, zij het dat onze rente geen schim is van het dividendrendement op de AEX:


Hier ga ik dieper op in, woensdag rapporteert ASML cijfers. We duimen voor de outlook. U ziet dat ondanks de enorme koersdaling de verwachtingen zijn blijven oplopen - krijgen we woensdag ook een mooi dividendvoorstel? - en dat het aandeel nog geen twintig keer de verwachte winst doet. Dat was voor het laatst in 2014 zo.


Dit zijn de verwachtingen voor woensdag, volgens Reuters:


Het langere beeld terug en vooruit levert dit op. Er wordt nog altijd double digit winstgroei verwacht en ook de andere cijfertjes lopen nog altijd op.


Wie graag op lange(re) termijn in ASML wil beleggen, maar het aandeel de afgelopen jaren te duur vond, heeft volgens mij een mooie kans. Onderliggend is er weinig aan de hand en eind december herhaalde CEO Peter Weenink op BNR eens te meer de lange termijnverwachtingen en doelstellingen van het bedrijf.

Dat is geen enkele garantie dat de koers ook dit jaar goed presteert. Zeker een onverwachte Amerikaanse recessie kan er inhakken en wat dacht u hiervan? Als big tech dik in Brussel moet gaan aftikken, kunnen ze dat geld niet aan nieuwe chipmachines uitgeven en drie halen, twee betalen is niet des ASML's.  

Zo zal beleggen nooit appeltje-eitje worden. Er is altijd wel wat. Typisch, Reuters twittert dit zelf niet eens.

Wat verder nog ter tafel komt

Goed, wat hebben we nog meer? Het belangrijkste valutapaar ter wereld - USD/EUR dus, maar wij kijken naar EUR/USD - zijwaartst, ondanks vaak vele, plotselinge en soms heftige intradagschommelingen.


Zeker de Amerikaanse rente bevestigt de aandelenrally, zie hier de Ten Year Tresaury Yield. De Duitse rente loopt ook op, maar veel minder. Het is al jaren zo, maar bij mij wil het niet wennen dat de Duitse rente een nul voor de komma heeft, waar bij de Amerikaanse er een twee staat.


Niet voor de brede markt van belang, maar wel voor ons oranje aardappeleters. Onze tienjaars Wopke stijgt ook, maar gaat nog zeker niet in galopke.


Olie, hier West-Texas Light Intermediate (WTI), zet een V in de grafiek, die we misschien over zoveel jaar nog zien. Wat een beweging op en neer.


Deze week is het jaarlijkse World Economic Forum in Davos. Veel ge(priet)praat van veel (wannabe) belangrijke mensen - het ski-oord is een waar walhalla voor voorspellingsroeptoeters - maar de koersen reageren er nooit op:

Ik zie dat DSM CEO Feike Sijbesma te gast was bij Buitenhof. Voor het aandeel hoeft u denk ik niet te kijken, want hij zit in de stille periode en zal geen enkel bedrijfscijfer hebben verklapt.

Tot slot nog Corné:

Geniet van het fraaie weer en tot morgen, tot voorbeurs.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ff_relativeren 20 januari 2019 17:32
    Kleine aanvulling op de week-agenda :

    Ook mediaconglomeraat Comcast komt deze week met Q4 en Jaarcijfers 2018.
    Woensdag voorbeurs :

    www.cmcsa.com/news-releases/news-rele... .

    Dit media- en entertainment concern is niet alleen een enorm Amerikaans bedrijf. Comcast heeft ook belangen in Canada :

    variety.com/2016/digital/news/rogers-... ,

    en

    www.lightreading.com/video/video-serv... .

    Sinds kort heeft Comcast ook een stevige positie in Europa, door de overname van Sky :
    www.cnbc.com/2018/09/22/sky-comcast-f... .

    Sinds de IPO in 1972 heeft Comcast al 12 stock splits doorgevoerd :
    www.cmcsa.com/stock-performance/divid... .

    Ik begrijp nog niet goed waarom Comcast (nog steeds) niet op het netvlies staat van IEX bij de kwartaal, halfjaar, en jaarcijfer-agenda. Maar ik heb er geen moeite mee, om Comcast weer even in de spotlight te zetten ..

    ;-)

  2. Brievenbus 21 januari 2019 03:18
    quote:

    Snugger schreef op 20 januari 2019 20:37:

    [...] Oh, je verwacht van mij richting, en als het even kan koersdoel, natuurlijk!…

    Ehhh, nee!
    Ik probeerde je duidelijk te maken dat die d eigenlijk een t moest zijn....
    Van mensen die DAT al niet weten hoef verder niets te weten hoor, al helemaal geen koersdoelen....
  3. BASF en BAYER kopen 21 januari 2019 10:00
    Volgens technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets staat de AEX aan de vooravond van een ongekende stijging. "Eerst nog even het kruid droog houden, maar zodra de AEX richting de 460 punten beweegt gefaseerd gaan kopen, in de verwachting dat die bodem zich gaat ontwikkelen", luidt het advies van Van den Akker. Waarna in de tweede helft van het jaar volgens de technisch analist alle remmen los kunnen.
  4. [verwijderd] 21 januari 2019 13:07
    quote:

    Brievenbus schreef op 21 januari 2019 03:18:

    [...]

    Ehhh, nee!
    Ik probeerde je duidelijk te maken dat die d eigenlijk een t moest zijn....
    Van mensen die DAT al niet weten hoef verder niets te weten hoor, al helemaal geen koersdoelen....

    Dan ben je dus mijn spellingscontrole, de mijne is stuk, uit, of verkeerd afgesteld.
    Maar zolang jij het blijft verbeteren is er niets aan de hand toch?, dan blijft het overkomen zoals bedoeld, én in zuiver Nederlands zelfs! T, of D, zijn wel ergere dingen om je druk over te maken...
  5. [verwijderd] 21 januari 2019 21:51
    quote:

    jaar2018 schreef op 21 januari 2019 10:00:

    Volgens technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets staat de AEX aan de vooravond van een ongekende stijging. "Eerst nog even het kruid droog houden, maar zodra de AEX richting de 460 punten beweegt gefaseerd gaan kopen, in de verwachting dat die bodem zich gaat ontwikkelen", luidt het advies van Van den Akker. Waarna in de tweede helft van het jaar volgens de technisch analist alle remmen los kunnen.

    Beleggersbarometer van diezelfde ING laat precies het tegenovergestelde zien!.. Blijkbaar is ie niet in staat z'n eigen produkt te analyseren, wat een technisch analist…..
  6. BASF en BAYER kopen 21 januari 2019 23:34
    quote:

    jaar2018 schreef op 21 januari 2019 10:00:

    Volgens technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets staat de AEX aan de vooravond van een ongekende stijging. "Eerst nog even het kruid droog houden, maar zodra de AEX richting de 460 punten beweegt gefaseerd gaan kopen, in de verwachting dat die bodem zich gaat ontwikkelen", luidt het advies van Van den Akker. Waarna in de tweede helft van het jaar volgens de technisch analist alle remmen los kunnen.

    www.deaandeelhouder.nl/videos/aandele...
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links