Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Iets goeds doen met je geld

Iets goeds doen met je geld

Duurzaam beleggen gaat ten koste van het rendement? Dat is al lang niet meer zo. Je kunt én een mooi rendement maken, én iets goeds doen voor mens, milieu en maatschappij. Steeds meer beleggers komen daar achter en beleggen een deel van hun portefeuille duurzaam.

Dat is een goede zaak, want duurzame beleggingen zijn cruciaal voor de toekomst van deze aardbol. Duurzame beleggers investeren hun geld in bedrijven die een goede balans weten te vinden tussen mens, milieu en maatschappij, en die balans ook weten te behouden. Met andere woorden: bedrijven die de uitdagingen van de toekomst snappen.

Vooruitstrevend

Deze bedrijven hebben een beter toekomstperspectief, omdat ze vooruitstrevender en innovatiever zijn. Concreet betekent dit bijvoorbeeld: geen fossiele energie, wel hernieuwbare energie.

Wat is de invloed van beleggen in deze bedrijven op het rendement? De afgelopen jaren hebben duurzame beleggingen gemiddeld vrijwel evenveel opgeleverd als traditionele beleggingen. Het is een volwassen beleggingspropositie geworden.

Maar wat doen bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan dan precies beter? Ten eerste gaan ze zuinig om met grondstoffen, ten tweede vervuilen ze minder en bovendien gaan ze zorgvuldig om met mensen.

ESG-criteria

Iedere onderneming die bijdraagt aan een betere wereld kan in aanmerking komen voor het predicaat ‘duurzaam’. Maar niet alle duurzame bedrijven zijn ook automatisch een verstandige belegging.

ABN AMRO kijkt bijvoorbeeld naar ondernemingen die het hoogst scoren op ESG (Environmental, Social & Governance)-criteria, waarbij de beoordeling is gebaseerd op elf criteria binnen deze drie thema’s. Dit wordt ook wel de best-in-class-benadering genomen. Daarnaast wordt uiteraard gekeken of het een interessante belegging is.

Waar wordt op beoordeeld?

Op het thema milieu (Environmental) wordt gekeken naar toeleveranciers, producten en diensten en bedrijfsactiviteiten. Bij maatschappij (Social) kijkt ABN Amro naar de rol die filantropie speelt, wat het bedrijf voor de gemeenschap betekent en hoe wordt omgegaan met klanten, werknemers en toeleveranciers. En bij het thema Governance draait het om bedrijfsethiek, goed bestuur, beleid- en regelgeving.

Sommige bedrijven sluit ABN AMRO op voorhand uit. Bijvoorbeeld bepaalde productgroepen, zoals 'clustermunitie' en 'tabak', 'bont', 'kernwapens' en 'bedrijven die verslavende vormen van gokken stimuleren'.

Zelf duurzaam beleggen

Voor beleggers in individuele aandelen heeft ABN AMRO de zogenaamde duurzaamheidsindicator. Bij de opinies over aandelen die ABN Amro voor beleggers maakt, wordt namelijk ook gekeken naar de mate van duurzaamheid van een bedrijf. Op basis van de eerder genoemde ESG-criteria kan een onderneming een van de volgende vijf scores behalen: Slecht, Matig, Redelijk, Goed en Uitstekend.

Wil je wel duurzaam beleggen, maar weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Beleg dan in duurzame beleggingsfondsen. Hierbij kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de fondsselector van ABN AMRO.

Goede voornemens worden beloond

Iets goeds doen met je geld voor jezelf én voor de wereld? Zet je goede voornemens vandaag nog om in daden en profiteer van de voordelen van ABN AMRO Zelf Beleggen Basis! In de maand januari doet ABN AMRO je een openingsaanbod: vraag Zelf Beleggen Basis aan, beleg minimaal 100 euro en ontvang 25 euro cashback

Auteur: Connect

Connect is het branded contentplatform van IEX Media. Deze content wordt gemaakt in samenwerking met onze Connect-partners.

Meer over Connect

Recente artikelen van Connect

  1. 26 mrt Onward Medical-CEO Dave Marver geeft een business update
  2. 14 mrt IEX Gouden Stier 2023: Vijf vragen aan Meewind
  3. 28 dec IEX Gouden Stier 2023: Vijf vragen aan LYNX

Gerelateerd

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links