Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Vooruitblik staatsleningen 2019

TA: Vooruitblik staatsleningen 2019

De financiële markten wereldwijd blijven voorzichtig, nu beleggers zich zorgen maken over de afzwakkende wereldeconomie.

Maar dit nadeel heeft één voordeel, namelijk dat de rente op de kapitaalmarkten daalt. Zwakke economische groei, mogelijks zelfs krimp, gaat doorgaans gepaard met dalende kapitaalmarktrentes.

Vastrentende beleggingen

Op dit moment vormen vastrentende beleggingen de enige beleggingscategorie met een duurzaam perspectief. Ik heb het hier al eerder aangegeven, parkeer je geld tijdelijk bij de overheid, totdat de economische onzekerheden weg zijn. Het rendement is beperkt, maar je geld is daar (waarschijnlijk) wel veilig.

Vastrentende markten zijn al wereldwijd op de economische teloorgang vooruitgelopen. De Amerikaanse 30-jarige obligatie is de afgelopen weken al flink gestegen, met in het spiegelbeeld een flinke daling voor de Amerikaanse 30-jaars rente.

De Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente is eveneens hard gedaald, van 0,62% naar 0,32%. Daarbij is de cruciale steun van 0,38% gebroken.

De vaderlandse 10-jarige staatslening heeft eind 2018 de correctieve fase afgerond, wat duidt op kopers in de markt. Kortom, obligatiebeleggers blijven gematigd positief gestemd.

AEX herstelt

De AEX-index zet het korte termijn herstel voort. Technisch heeft zich in de afgelopen dagen een trenddraai afgetekend. Het ultrakorte-termijnpatroon van lagere toppen is gebroken. Dat wijst erop dat de verkoopdruk boven de markt is opgedroogd; althans op korte termijn.

Vooralsnog is de ruimte beperkt tot aan de voormalige steunzone van 500-510 punten. Daar liggen de vroegere bodems, die nu gelden als weerstand.

De echt weerstand ligt rond de top van 12 december op 511,84 punten. Pas daarboven zou het technische plaatje structureel moeten verbeteren.

Zolang de AEX-index binnen de wat oudere dalende trend (vanaf de top in augustus) fluctueert, blijven we voorzichtig.


Nederlandse rente onder steun

De 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente fluctueerde de afgelopen jaren binnen een grillig zijwaarts koerspatroon tussen 0,38% (gevormd op 29 april 2016) en 0,80% (gevormd op 16 februari). Maar onlangs is de Nederlandse kapitaalmarktrente door de voormalige koersbodems gezakt.

De lagere koerspieken op de grafiek signaleerden al neerwaartse druk. Nu de voormalige steun van 0,38% het definitief begeeft, mag een verdere daling van de Nederlandse rente worden verwacht richting 0,11% (de bodem van 29 april 2016).

De weerstand ligt op 0,80% (gevormd op 16 februari).


Nederlandse 19-jarige staatslening krult opwaarts

De Nederlandse 19-jarige staatslening (NL 4% 2037) heeft de dalende trend verlaten en laat een mogelijk hogere koersbodem op de grafiek achter. Er lijken weer kopers in de markt te komen.

Een doorbraak boven de weerstand van 156,26 (de top van 9 juni 2017) geeft verder opwaarts potentieel aan. Na een uitbraak boven weerstand 156,26 wordt 175,00 het volgende opwaartse koersdoel.

Van belang is wel dat de steun van 147,99 (de bodem van 23 februari 2018) intact blijft.


Nederlandse 10-jarige staatslening oogt vriendelijk

Het technische plaatje is verbeterd nadat de NL 5,5% 2028 uit de dalende trend is gebroken. Dit was een signaal van afnemende verkoopdruk.

Nu begint de lucht verder op te klaren. Er worden weer nieuwe, hogere koersbodems gevormd. Dat is een signaal van een nieuwe koopkrachtige vraag.

Voor verdere verbetering is het van belang dat de weerstand van 148,76 (de top van 20 juli 2018) wordt gebroken. Daarna wordt 155,28 het eerstvolgende opwaartse koersdoel.

Zolang de steun van 144,30 (de bodem van 16 februari 2018) stand weet te houden, oogt het beeld gematigd positief.


Amerikaanse rente test steun

De Amerikaanse 30-jaars rente verzwakt nu de opgaande trend wordt verlaten. Dit kan een consolidatie inluiden boven steun 2,93 (bodem van 13 juli 2018). De weerstand bevindt zich op 3,45 (top van 9 november 2018).

Op dit moment adviseren we om even geen nieuwe actie te ondernemen. Bij een doorbraak en slotstand onder de steun treedt verdere verzwakking op en dient er rekening te worden gehouden met een diepere correctie.

Na een doorbraak onder steun 2,93 wordt 2,65 het volgende neerwaartse koersdoel.


Amerikaanse 30-jarige obligatie op weerstand

De Amerikaanse 30-jarige obligatie (US T Bond 30yr) verbetert, maar de uitbraak boven de weerstand van 147,09 (gevormd op 6 april 2018) was nog te nipt.

De recente serie hogere koersbodems geeft echter aan dat beleggers op hogere niveaus (bij-)kopen. Het technische beeld klaart verder op indien de weerstand van 147,09 (gevormd op 6 april 2018) op basis van de slotkoers definitief opwaarts wordt gebroken.

In dat geval treedt een lange termijn koopsignaal op. Na een uitbraak boven de weerstand van 147,09 wordt 159,22 het volgende opwaartse koersdoel.

De steun voor de US T Bond ligt rond 127,72 (de bodem van 3 januari 2014).


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
279 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 11 12 13 14 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
muddy58
0
quote:

fred optie schreef op 9 jan 2019 om 17:11:


zeg beleggers zal ik nog eencalletje in demarkt gooien... zo maar?hihi.

Ja moet je doen.

HFT-rosneft-trading. Hahahaha.

Prachtig Fred!!!! :))))

Witte Weduwe
0
En sommigen staan op een perron op centraal op een bepaalde tijd.

Vrijdag kan je erover lezen in de telegraaf
muddy58
0
quote:

MaFoCe schreef op 9 jan 2019 om 22:21:


Sorry Apdo's, <<<<<

I hope you will be beter snel. War forgessen. Nicht s. von mich.

But Sie bent een schones MensCH (dit is puur toeval haha). Aber ich need a Formation IN a row.

So niet boos @ me.


7&7 hihi could be lucky number 777 :))))
shortie
0
Nasdaq binnen huidige (rode) trendkanaal nu eerst terug naar 6.400 voor retest van voormalige uitbraakniveau?

Eerstvolgende weerstand op 6.666 (50-MA daggrafiek)
Bijlage:
hansfl
0
quote:

Zelden schreef op 9 jan 2019 om 21:59:


De chinezen gaan zo niet veel toegeven als de donald zo onder druk staat. Dus of een slappe deal a.k.a. niet de trouble waard (behalve dat de beursbubble wat is afgelaten) of de lange weg. Die kim kwam ook niet zomaar uit de coulissen.

Trump's valkuil is nu de 'klassieke' oplossing. China gaat nu niet dus Israël gaat 'drawing fire' en dan moeten ze 'helpen' óf zijn lieve prins klimt op het paard. Hebben alletwee een false flag nodig, benieuwd. Iran de klos?

Putin kan een feestje bouwen. Hopelijk blijft Erdogan dan kort. Kunnen ze ongestoord landje-pik spelen in Syrië. Niet overdrijven nu natuurlijk. Komt later.

Fijne avond


Jij snapt niet veel van de wereld..

muddy58
0
quote:

ONN schreef op 9 jan 2019 om 17:32:


Pas op CmP, zo meteen komt Meester Kwel nog langs :)))


Ciao!Pssst.

Die ligt al in bed.

:)))))


nezekfam ;)
Call me Put
0
Mfc even bij de les blijven he,dw the source off course.(; The Offline Road.om maar even een metafoor te gebruiken.
Call me Put
0
@fred optie.
Ik heb hem toch even na lange tijd weer bekeken. Deel 2
Vooral de eerste 25 minuten slaat de spijker echt op zn kop.
Ik weet niet of jij hem eerder hebt gezien maar wel frappant dat jij heel goed begrijpt als een van de weinigen hoe fragiel het systeem is en het in elkaar steekt.
m.youtube.com/watch?v=-_N8YAskCls
ook nuttig om te weten hoe de FED is ontstaan.
We zijn allemaal loonslaven, als je dat beseft dan heb je al een slag gewonnen.
Waar zit de echte macht? Follow the money!
[verwijderd]
0
[url=https://hotmailwiki.com/hotmail-login]Hotmail[/url] is the second most used emailing service behind Google’s Gmail, with more than half a billion users worldwide. Click [url=https://hotmailwiki.com/hotmail-login]Hotmail login[/url] to create new account free.
JoostVLS
0
quote:

Call me Put schreef op 9 jan 2019 om 17:28:


[...]


Dat is dan jouw mening, maar hij is nooit ergens voor veroordeeld!
Hoezo had je soms ook een stukje land van hem gekocht lol (((0;
En ja alle gasten uit Den Haag zijn tof, alhoewel mijn favoriete lied een echt Amsterdams liedje is! ;P

www.youtube.com/watch?v=8GMu29E5ww8Rienk Kamer heeft in de VS en NL in de cel gezeten, bijzonder is dat hij zijn eigen verdediging heeft gevoerd. Ik meen zelfs dat hij rechten in jail heeft gestudeerd en zijn bull heeft behaald
Formule1-Fan
0
zie je zie je nu wel rood, als alle sh uitgespeeld zijn, oil ook al nep gam gam en dalen maar zo zie je maaaar pyramider spel; om, alle kopers te benadelen dan pas als er minder sh zit dalen snel.

geen over 1 komst vs met kim young, nog keer bezoek
muddy58
0
muddy58
0
ONN
0
MFC, schei 's uit man met dat kinderachtige (on)interessant doen :)))

Werk ze!

Goedemorgen...
ONN
0
Zelden
0
quote:

hansfl schreef op 9 jan 2019 om 23:01:


[...]

Jij snapt niet veel van de wereld..
Ik hoop dat je gelijk hebt, hansfl. Tegen beter weten in waarschijnlijk want ik zie geen referentie aan bèta, gamma of theta in je reactie. Die is nogal leeg wat doet vermoeden dat je al helemaal leeg- af- en uitgezogen bent door De Mol, -'meer voor snappende mannen'-, &co. Toch knap dat je tussen de reclameblokken door er nog een reactie uit hebt weten te persen. Respect.
279 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 9 10 11 12 13 14 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 14 jun TA: Olieprijzen op tilt 224
  2. 13 jun TA: Ook chippers veren op 243
  3. 12 jun TA: Campingrally aan de horizon 209

Gesponsorde links