Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: De mogelijke keerzijde van ETF’s

Tracker Tips: De mogelijke keerzijde van ETF’s

Belangrijke pluspunten van ETF's zouden hun zwakheden kunnen worden als er een zware stress-situatie tot stand komt. Dit claimen een aantal insiders op ETF-gebied.

Populariteit

Sinds de laatste financiële crisis in 2008 zijn ETF's in populariteit gestegen en zijn nu goed voor 25% van het totale Amerikaanse aandelenvolume. In 2009 was er wereldwijd nog voor $1000 miljard belegd in ETF’s. Ultimo november van vorig jaar was dat gegroeid naar een duizelingwekkende $5000 miljard.

Liquiditeit

De belangrijkste drijfveren voor beleggers die overstappen op passieve producten zijn de lage kosten, goede spreiding en liquiditeit. Dit vormt het argument dat ETF’s niet meer liquide kunnen zijn dan de onderliggende activa. Dat laatste zou een averechts effect kunnen hebben in het geval van een nieuwe crisis, aldus sommige critici.

Vanguard oprichter Jack Bogle zei vorig jaar nog: "Er is te veel geld in te weinig handen." Dit betreft met name de toonaangevende assetmanagers, die een aanzienlijk belang hebben in 's werelds grootste bedrijven. Vanguard alleen al bezit een belang van minstens 5% in 491 van de 500 bedrijven in de Amerikaanse S&P 500-index.

Het gevolg daarvan is dat de grotere assetmanagers het marktaandeel domineren, wat de echte free float ter discussie stelt. Dit betekent dat het aantal beschikbare aandelen in de markt mogelijk overschat wordt.

Opinie

De ware test voor de liquiditeit van de ETF's is een echte bearmarkt. Pau Morilla-Giner, Chief Information Officer van London & Capital, stelt dat minder liquide assets, zoals high yield obligaties, de echte liquiditeit van ETF’s zou kunnen onthullen.

Morilla-Giner trekt de conclusie: ”Zoals zoveel strategieën die de financiële geschiedenis zijn gepasseerd, komen ETF’s voor als zeer liquide totdat ze dat niet meer zijn.”

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

ETF's

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

trackers

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
handyman6
1
Kortom: tijdens een echte crisis ,kom je alleen nog tegen dumpprijzen van je etf’s af?
GrH6
SlechteBelegger
0
En je denkt dat je in een bear markt wel makkelijk je losse high yield bondjes kunt plaatsen? Daar zou ik niet vanuit gaan. Tijdens de laatste crisis werden bonds ook op noodprijzen verhandeld. Het is waarschijnlijk makkelijker om je high yield bond ETF kwijt te raken dan je portfolio van 150 high yield bonds.

Voor wat betreft de belangen van de aandelen. Er heeft inderdaad een verschuiving plaats gevonden. In plaats van bij de banken liggen de aandelen nu bij de ETF issuers. Maar maakt dat echt wat uit. De aandelen die onder de ETF's als onderpand dienen mogen niet vrijelijk gebruikt worden om mee te handelen. Datzelfe geldt als de klant de aandelen zelf in bezit heeft en bij de bank heeft liggen. Of een groot pensioenfonds nou 100 miljoen in 500 S&P fondsen heeft zitten of een S&P Etf heeft voor 100 miljoen. Dat maakt geen enkel verschil.
marique
0
quote:

SlechteBelegger schreef op 8 jan 2019 om 11:59:


(...)
In plaats van bij de banken liggen de aandelen nu bij de ETF issuers. Maar maakt dat echt wat uit.
(...)

Dat maakt inderdaad niks uit. ETF's zijn niet meer of minder riskant dan beleggingsfondsen.


Met Effekt
0
quote:

marique schreef op 8 jan 2019 om 12:23:


[...]
Dat maakt inderdaad niks uit. ETF's zijn niet meer of minder riskant dan beleggingsfondsen.ETFs kun je tenmiste dagelijks verhandelen. Bij beleggingsfondsen is de executie soms dagen later dan de order en tegen welke koers is totaal intransparant. Daarom handel ik liever met ETFs. En dan heb ik het nog niet over de kosten gehad...
AEX900
0
Dit punt heb ik al 2 jaar geleden geuit. Niemand reageerde daarop.
Ben bang dat het niet in het belang van de handel is dit soort zaken te melden tijdens een hype en massieve reklame aktiviteit.
De beurzen vertonen een sterke daling over de gehele index. Opvallend?
Apple en co zitten in vele ETF's en dalen dan ook overeenkomstig sneller als de rest.
Leefloon
0
quote:

SlechteBelegger schreef op 8 jan 2019 om 11:59:

Of een groot pensioenfonds nou 100 miljoen in 500 S&P fondsen heeft zitten of een S&P Etf heeft voor 100 miljoen. Dat maakt geen enkel verschil.

Toch wel. Bij eigen beheer is de weging niet dezelfde als bij toevallige indexsamenstelling en kunnen vallende messen worden vermeden. Tussen 500 aandelen zitten altijd wel een paar bijna gegarandeerde kneuzen. Vermijd die, en je verslaat de benchmark.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: ETF's , trackers

Column door: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en ...

Meer over Michael Mooijer

Recente columns van Michael Mooijer

  1. 26 jun Tracker Tips: Voordelig beleggen...
  2. 12 jun Minder nieuwe ETF’s in Europa 1
  3. 21 mei Verdere opmars in Europese ETF’s 2

Gesponsorde links