Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Turbulent jaareinde met surprises

TA: Turbulent jaareinde met surprises

Gaan de beurzen de laatste dagen een eindsprintje trekken, of zien we slechts een downtrend rally? In de laatste volle beursweek van 2018, alsmede in de kerstweek, ging het echt alle kanten op.

Vooralsnog is elk herstel niets meer dan een kortstondige opleving, veroorzaakt door koopjesjagers. Een herstel van de aandelenkoersen zal snel op weerstand stuiten. Voor de AEX bijvoorbeeld, ligt er rond de oude steunzone 500-510, nu een zware drempel te wachten.

De onrust op de financiële markten houdt aan, met nieuwe hevige turbulentie, zowel omhoog als omlaag.  De laatste vonk in het kruitvat was de zogenaamde shutdown, toen een deel van de Amerikaanse overheidsdiensten werd gesloten.

Dit werd vooraf gegaan door het opmerkelijke ontslag van de Amerikaanse minister van Defensie door Trump, terwijl de Amerikaanse president ook nog een persoonlijke vete uitvecht met de voorzitter van de Fed. Kortom, de VS lijkt in diepe chaos en het ziet er naar uit dat de beurzen zeer gevoelig zijn voor alle problemen.

Van slag

De financiële markten zijn hierdoor ernstig van slag, aandelenkoersen zijn wereldwijd finaal afgebrand. Maar een fel herstel lijkt aannemelijk, zeker gezien de oversold-condities overal op de RSI (relatieve Strength Index). 

In combinatie met mogelijke positieve divergentie en koopjesjagers, kan er op alle beurzen een fel kortstondig herstel volgen. Hieronder bespreek ik ook de korte termijn oversold-situaties en RSI-waarden van de beurzen.

Vandaag loop ik Wall Street langs, evenals de Japanse beurs. Maar zoals altijd begin ik met de Nederlandse beurs. Op korte termijn blijven de markten nerveus, met over de gehele linie forse turbulentie.

Belangrijk is wel dat na de forse koersdalingen er al veel problemen door de markten zijn verdisconteerd. Dit wijst erop dat een stevig tussentijds herstel in de aanloop naar de jaarwisseling aannemelijk wordt.

AEX valideert zwakke sentiment

Het negatieve sentiment is bevestigd nadat de AEX-index ook onder koersbodems van oktober en begin december is gezakt. Zolang de AEX-index lagere toppen en bodems vorm, hangt er blijkbaar nog steeds aanbod boven de markt.

Bedenk dat de AEX nu de bodemlijn testte, dus aan de onderkant van het dalende trendkanaal. Eerste vangnet ligt rond steun 445,65 (bodem van 2 december 2016). Enkel boven weerstand 511,84 (top van 12 december) verbetert het beeld.


AEX oversold!

Op korte termijn zou de AEX flink kunnen herstellen, gezien de oversoldconditie op de RSI. In combinatie met mogelijke positieve divergentie en koopjesjagers, kan er een fel herstel volgen.

https://grafieken.tostrams.nl/10-rsi.gif


Japan op laagste punt in twaalf maanden

De Nikkei 225 index lijkt te bezwijken onder verkoopdruk, nu de voormalige koersbodems van het afgelopen jaar in de range 2.025-2.100 sneuvelen. Dit bevestigt de verkoopdruk. Er mag verdere koersdaling worden verwacht richting 18.224,68 (bodem van 21 april 2017).

De lagere koerspieken gaven al verkoopdruk weer. De Nikkei 225 index heeft weerstand rond 22.698,79 (gevormd op 7 december) liggen.


Nikkei oversold

Technisch zou de Japanse beurs kunnen herstellen, let op de oversold-conditie op de RSI.

https://grafieken.tostrams.nl/nikkei-rsi.gif


Dow Jones breekt alle bodems van 2018

Op Wall Street is de Dow Jones index onder de koersbodems van dit voorjaar rond 23.400 gezakt. Daarmee zijn alle bodems van 2108 gebroken, wat het technische plaatje verder verzwakte.

Eerder al werd de opgaande trend verlaten. Wall Street ligt er technisch bezien niet sterk bij nu er een lagere top op de grafiek zichtbaar is Dit geeft verkoopdruk aan.

Verdere koersdaling van de Dow Jones mag op de korte termijn worden verwacht richting steun 20.379,55 (bodem van 21 april 2017). Weerstand ligt op 26.951,81 (gevormd op 3 oktober).

Wall Street oversold

Technisch  kan de Dow wat kunnen herstellen, gezien de oversold-conditie op de RSI.

https://grafieken.tostrams.nl/dowjones-rsi.gif


Nasdaq 100 zakt verder

De Nasdaq 100 index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, ligt er technisch bezien niet sterk bij. Na het verlaten van de stijgende trend is de Nasdaq 100 index eveneens onder de voorjaarsbodem rond 6.100 gezakt, waarmee het technische plaatje verder onder druk komt te staan.

Ook heeft de Nasdaq 100 index een lagere koerspiek gevormd, die verkoopdruk signaleert. Op korte termijn mag een zwak koersverloop worden verwacht. De trend van de Nasdaq 100 index begint zich naar onderen te ontwikkelen. Er is neerwaarts potentieel richting steun 5.316,02 (bodem van 31 maart 2017). Weerstand ligt op 7.700,56 (top van 5 oktober).


Nasdaq oversold

Op korte termijn zou de Nasdaq stevig kunnen opveren, gezien de oversoldconditie op de RSI.

https://grafieken.tostrams.nl/nas100-rsi.gif

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 61
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

417 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. antiflow 27 december 2018 09:55
    quote:

    Martin S schreef op 27 december 2018 09:51:

    [...]
    Ik weet niet wat duidelijk is tegenwoordig. Maandagavond was het ook voor iedereen duidelijk wat er vandaag op de borden zou staan.
    Wat duidelijk is, is dat het omlaag gaat.
    Laatste kans om te verkopen.
    Was overduidelijk een laatste stuiptrekking van de bullmarkt
  2. mollowitz 27 december 2018 10:03
    quote:

    easy56 schreef op 27 december 2018 09:45:

    kopen is link maar short gaan nu ook door kans op aankopen PLUNGE TEAM:-)

    Rare bedoening natuurlijk zo,nu is t wachten op bedrijfscijfers denk om meer reeele beurskoersen tezien.

    PPT start pas om 17:00 onze tijd. Tot die tijd laten ze het vallen en zien we de lows van gister terug. Om 17:00 uur weer scherpe rally omhoog. Je kent ze tog
417 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links