Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Fusie, splitsen, zon of wind?

TA: Fusie, splitsen, zon of wind?

Op de VN-klimaattop in het Poolse Katowice is met veel hangen en wurgen een akkoord gesloten. Leiders van zo’n 200 landen hebben afgesproken om zich met concrete maatregelen in te spannen om de opwarming van de aarde beperkt te houden.

De landen hebben in Polen met elkaar geprobeerd te omschrijven hoe die afspraken kunnen worden uitgevoerd. Het gaat onder meer over het terugdringen van de uitstoot van kooldioxide en het helpen van arme landen met de gevolgen van klimaatverandering.

Het lijkt erop dat deze klimaattop aan beleggers voorbij is gegaan, op de nationale en internationale beleggersfora was er weinig over terug te vinden. Toch zullen de afspraken in Polen wel gevolgen hebben voor beleggers, al is het omdat nationale overheden hun landelijk klimaatbeleid de komende jaren grondig zullen herzien.

Omdat ik met mijn TA-team al een aantal gerelateerde aandelen en beleggingsfondsen volg, in enkele zelfs belegd ben, zal ik er vandaag een aantal bespreken. Onder andere iShares Global Clean Energy UCITS ETF, Royal Dutch, Tesla, First Solar en EDF. Wordt het kernusie, atoomsplitsen, zonnecellen of windenergie?

Potentiële lagere top AEX

De opleving van de AEX is gesmoord in de eerste horde gevormd door de gap van begin december. Deze gap is afgebakend met de rode cirkel. De onderkant van dit koersgat bevindt zich rond 511, de bovenkant rond 515,98. Het technische plaatje van de Nederlandse beurs blijft zwak nu zich weer een lagere top lijkt af te tekenen.


Shell blaast stoom af

Royal Dutch Shell verzwakt technisch nu de opgaande trend wordt verlaten. Dit kan een adempauze inluiden boven steun 24,20 (bodem van 9 februari). Op dit moment adviseer ik om even geen nieuwe actie te ondernemen. Bij een doorbraak en slotstand onder de steun treedt verdere verzwakking op en dient rekening te worden gehouden met een diepere correctie.

De 200-dagenlijn van Royal Dutch Shell krult neerwaarts. Dit duidt op een verslechtering in de technische conditie. De stijgende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Shell beter presteert dan de rest van de markt. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) vergelijkt het koersverloop van Royal Dutch Shell met dat van het marktgemiddelde.

Shell is naar eigen zeggen bezig aan een inhaalslag op het vlak van hernieuwbare energie. Naast duurzame energie gaat het bijvoorbeeld ook om elektrisch rijden.


Nog geen duurzame energie voor Clean Energy tracker

De iShares Global Clean Energy UCITS tracker (ISIN-code: IE00B1XNHC34) houdt een gespreide portefeuille aan van internationale ondernemingen gespecialiseerd in schone energie.

Bij de ETF iShares Global Clean Energy UCITS houden kopers en verkopers elkaar redelijk in balans. Het fonds beweegt al enige tijd horizontaal tussen steun 3,96 (bodem van 12 februari 2016) en weerstand 4,94 (gevormd op 24 februari 2017). Recent brak de ETF de serie van lagere koerspieken opwaarts af. Hiermee klaart de lucht wat op. Op korte termijn kan de koers naar weerstand 4,94 (top van 24 februari 2017). Speculanten kunnen traden tussen 3,96 en 4,94.

De 200-dagenlijn van de iShares Global Clean Energy UCITS tracker laat een dalend verloop zien. Dit duidt op een zwakke technische conditie. De zwakke B.O.B.-indicator suggereert dat de ETF iShares Global Clean Energy UCITS achterblijft bij de rest van de markt. Defensieve langetermijnbeleggers hebben hier voorlopig niets te zoeken, voor een verdere verbetering is een doorbraak boven de weerstand 4,94 noodzakelijk.

De iShares Global Clean Energy UCITS tracker belegt in bedrijven die zich bezighouden met zonne-energie, windturbines, hernieuwbare energie et cetera. Meer dan de helft van deze bedrijven bevindt zich in de VS en China.


EDF wekt positieve energie op

EDF staat voor Électricité de France. EDF is het tweede energiebedrijf van Europa en actief op alle terreinen van de energie. Belangrijk is dat EDF wereldwijd de grootste producent van schone (nucleaire) elektriciteit is. Tostrams houdt in het aandeel EDF sinds september 2017 een positie aan in één van de TA-voorbeeldportefeuilles. Het aandeel EDF (ISIN-code: FR0010242511) noteert op de beurs van Parijs.

EDF consolideert binnen de stijgende trend. De weerstand ligt rond 18,16 (top van 16 oktober 2015). Hogere koersbodems geven aan dat er bij correcties nog altijd op hogere niveaus wordt ingestapt.

Met een doorbraak en slotstand boven de laatste koerstop rond 16 wordt een tussenliggende weerstand uit de weg geruimd. De stijgende trend kan dan worden vervolgd. Steun ligt op 13,34 (bodem van 11 december). Na een doorbraak onder steun 13,34 wordt 11,06 het volgende neerwaartse koersdoel.

Nog belangrijk; heel lang was de nucleaire elektriciteitstrategie van EDF zeer omstreden, vanwege het afvalprobleem. De laatste jaren echter, mede onder invloed van de klimaatdiscussie wordt deze vorm van energie weer meer geaccepteerd.


Muziek voor Musk

Tesla is het afgelopen jaar veel in het nieuws geweest, onder andere door omstreden publieke optredens van topman Musk. Het aandeel Tesla (ISIN-code: US88160R1014) is uiteindelijk deze veelal negatieve publiciteit te boven gekomen, in de afgelopen twee maanden is de koers ruim 40% opgelopen.

De koers staat medio december slechts 6% van een nieuw all-time-high af. Tesla komt er technisch bezien wat beter bij te liggen. Binnen de neutrale trend worden hogere bodems gevormd. Dit signaleert aantrekkende vraag.

Om naar boven meer ruimte vrij te maken, moet Tesla boven weerstand 389,61 (top van september 2017) zien te breken. Op basis van de pendulum swing, ook wel de klap-en-flap methode genoemd, komt het volgende koersdoel daarna rond 530 te liggen.

Nog belangrijk; wist u dat elke Tesla die onder Nederlands kenteken verkocht wordt, gedurende vijf jaar zo'n 50.000 tot 70.000 euro subsidiegeld opslokt? Bij elkaar gaan jaarlijks miljarden euro's hier naar toe. Veel critici vinden dat van dat geld veel effectiever huizen geïsoleerd kunnen worden. Men vindt dat dergelijke subsidiestromen beter niet ten goede moeten komen aan mensen die zich peperdure auto's kunnen veroorloven.

Omdat de vaderlandse elektriciteitsproductie voor ruim 70% gebaseerd is op fossiele brandstoffen, zorgt elke Tesla indirect uiteindelijk toch voor bijna net zoveel CO2-uitstoot als een gewone benzineauto.


Nog geen zonnestraaltje voor First Solar

First Solar is een internationale producent van zonnepanelen. First Solar is het eerste op de S&P 500 genoteerde bedrijf dat zich volledig richt op zonne-energie. Het aandeel First Solar (ISIN-code: US336433107) is voorlopig niet interessant. Verkopers domineren het koersverloop van First Solar.

We zien op de grafiek een patroon van lagere toppen en bodems. De trend is naar onderen gericht. Er ligt steun rond 36,51 (bodem van 2 november). First Solar heeft weerstand rond 48 (top van 17 oktober).

De 200-dagenlijn laat een dalend verloop zien. Dit geeft een negatieve technische conditie weer. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) is zwak en geeft aan dat First Solar achterblijft bij de rest van de markt.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  2. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
  3. 16 apr ASML oogt wispelturig 101

Gerelateerd

Reacties

352 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
352 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links