Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Binck en Fed

Vooruitblik: Binck en Fed

Iemand die toevallig dit weekend John Fentener van Vlissingen tegen het lijf is gelopen, hoe kijkt hij tegen het mogelijke en nog informele bod van Saxo Bank op Binck aan? 


Op het forum is dit ongeveer het touwtrekken. Het ene kamp wil meer:

Ongelofelijk die stomme teksten als of het een superbod zou zijn incl 30 cent dividend en 200 miljoen in kas. Belachelijk laag bod. Minstens 8 euro waard.

En het andere kamp vindt het een prima bod:

Als het allemaal zoveel waard is waarom ploetert dat fonds dan rond 4.50 euro. Oh ja, ligt natuurlijk allemaal aan de shorters. Nogmaals, strik eromheen, breng ze persoonlijk langs in Denemarken.

Op de site van Saxo Bank kan ik niets vinden, maar Binck bevestigde vrijdag nabeurs inderdaad dat er wordt gepraat en dat de Deense investment bank een mogelijk bod doet. Speculeren maar, maar dat Binck dit communiceert betekent dat de kans groot is dat ze er uit komen en er een formeel bod komt? 

Misschien ook even kijken hoe de beurs tegen die €6,35 aan kijkt? 

Als reactie op recente berichtgeving in de pers bevestigt BinckBank in gevorderde gesprekken te zijn met Saxo Bank over een mogelijke combinatie van de bedrijven van BinckBank en Saxo Bank door middel van een openbaar bod van Saxo Bank op alle geplaatste en uitstaande gewone aandelen in het kapitaal van BinckBank voor een prijs van EUR 6,35 (cum dividend) in contanten per aandeel.

Het sommetje is dan als volgt: minus verwacht dividend van €0,24 over dit jaar bieden de Denen €6,11, ofwel een premie van net geen 30% op de slotkoers van vrijdag van €4,72. Dat klinkt genereus, want de vuistregel voor een bod is slotkoers plus 20%. Ik begrijp de zure reacties op het forum wel.

Saxo Bank heeft, zoals het een handelsbank betaamt, mooi getimed? Nog in een semi-bearmarket ook. Het geeft aan dat het huis zelf iets verder kijkt dan de huidige koersen lang zijn.


Dit is de hele koersgeschiedenis van Binck sinds ze de notering van het oude AOT officieel in 2004 over nam.


Zet ik ook nog even (herbelegd) het aandeel af tegen de AEX. Grof afgerond was Binck twee jaar lang een fantastisch groeiaandeel, maar heeft het de (te?) hoge verwachtingen eigenlijk nooit waargemaakt. De toen nog pure internetbroker die de markt open brak, werd al snel zelf ingehaald.

Denk maar aan die ex-werknemers die concurrent DEGIRO begonnen. Binck is de laatste jaren meer en meer retailbank aan het worden met sparen en hypotheken, maar heeft daar tot dusverre geen waarde mee weten te scheppen. Wat heet, het fonds heeft eigenlijk de hele bullmarket gemist.


Met de wijsheid nu achteraf was collega Martin op 6 november spot-on met zijn Binck analyse én koop. Copy-paste:

Beleggers lijken zoetjesaan hun geduld en interesse in BinckBank te verliezen. Wellicht begrijpelijk voor wie op zoek is naar groei, fantasie en momentum. Tegelijk geldt wel dat BinckBank beschikt over een aantal kwaliteiten waar beleggers op zouden kunnen aanslaan.

  • Een voor een financial (bank) uiterst sterke balans, capital ratio 32,2%, leverage ratio 6,2%, cash per aandeel €3,80.
  • Een bestendig dividendrendement van ruim 5%.
  • Voldoende ruimte voor een eenmalig super-dividend van €0,50 - €0,70 per aandeel.
  • Een gewijzigd verdienmodel waarbij de inkomstenstroom stabieler zal verlopen, minder afhankelijk van het heersende beursklimaat.
  • De nieuwe tarievenstructuur brengt naar verwachting per saldo meer geld in het laatje.
  • Overnamefantasie: altijd een kans(je) dat BinckBank wordt ingelijfd door een branchegenoot. Wie de bank overneemt, krijgt een interessant klantenbestand en een flinke zak met geld.

Las Saxo Bank soms mee? Want deze zeg maar handelsbank - zowel voor particulieren als instituten - kan wellicht wat groei, stabielere inkomsten en funding van een retail bank gebruiken, waar nog altijd broker-bloed door de aderen stroomt. Dit zijn de cijfers van de niet-genoteerde Denen.


Kortom, Saxo Binck (leuke naam?) zou best een mooie combinatie kunnen zijn, of.... zijn er misschien nog meer kapers op de kust? Op het forum wordt massaal de naam ING gescandeerd, dat al jaren als gedoodverfde bieder geldt. We zien het wel. De kopers dit najaar zitten in ieder geval goed morgen?

Intussen worden er al meer sommetjes gemaakt.

Fed rentebesluit

In ieder geval is het leuk dat er nog kopers zijn op deze zwakke beurs. Van de week vielen mij vooral de omzetwaarschuwing van BASF en een schuw Starbucks op, net als slechte inkoopmanagersindices uit Duitsland en vooral Frankrijk. De waarschuwingen zijn vroeg dit rondje en dat doe mij vrezen voor meer.

Komt er een recessie en ook een winst- en omzetimplosie (in 2019), is de bange vraag. Als daar dan ook nog lagere waarderingen bijkomen door stijgende rentes, zijn de beurzen wellicht nog niet uitgedaald. Misschien valt het mee en kunnen de koersen de andere kant uit, te meer dat bijna niemand dit verwacht?

Over die rente krijgen we deze week meer te horen. Na een voorzichtige en eigenlijk weinig zeggende ECB vorige week - misschien ook wel zo verstandig in deze momenteel roerige beurstijden - gaat komende woensdag de Fed de rente met een kwartje verhogen naar 2,25-2,50%. Dit zeg ik nou wel, maar...

Dat kwartje moet nog wel op het bord komen woensdag, De markt is niet zeker. Zie hier de Fed Fund futures.


Grote vraag is ook of en wat de Fed over volgend jaar hint. Tot voor kort ging de markt van vier kwartjes uit, maar mede door temperende uitspraken van voorzitter Jerome Powell zelf, denkt de beurs nu nog maar aan eentje. Woensdag horen we meer in de persconferentie. Er zijn ook nieuwe economische ramingen.

Kortom, het kan best leuk worden woensdag, te meer daar Powell voor centrale bankiersbegrippen in klip en klare Jip & Janneke-taal praat. Het plaatje is van Reuters. Klik er op voor de vooruitblik van het persbureau.


Nog even over die veelbesproken bemoeienis van de president met de Fed, daar heeft WSJ namelijk een goed verhaal over. Zelf herinner ik me uitspraken van ex-Fed-voorzitter Alan Greenspan een paar weken geleden op CNBC hierover. Die reageerde heel laconiek en haalde in feite de schouders op.

Volgens Greenspan bemoeien presidenten zich doorlopend met het rentebeleid. En hij kan het weten en heeft recht van spreken, want hij heeft er vier meegemaakt. Het grote verschil is dat president Donald Trump het publiekelijk doet en niet in de wandelgangen, zoals blijkbaar zijn voorgangers.

Agenda

Het Fed-rentebesluit is het voornaamste punt deze laatste volledige beursweek van 2018. De week van kerst en oudejaarsdag op maandag mag u vergeten? Doorgaans kunt u dan een kanon afschieten op de beurs. Nu maar hopen dat niemand dan winstwaarschuwingen nog even snel over de slagboom gooit.

Er zijn nog best veel puntjes deze week, maar het stelt niet veel voor. Let zoals altijd vooral op de voorlopende indicatoren, zou ik zeggen. Deze week zijn dat de Duitse Ifo Geschäftsklima en New York en Philadelphia Fed indices. Verder is het afwachten wat Brexit en handelsoorlog ons u weer voor kolder brengen.

17 dec
08:00 Van Lanschot notering €1,50 ex-dividend
11:00 EU inflatie CPI nov -0,2% MoM
14:30 VS New York Fed manufacturing index dec 20,2

18 dec
10:00 Duitsland ifo business klimaat dec 101,7
14:30 VS verkopen nieuwe woningen nov 1,23M

19 dec
08:00 Duitsland inflatie PPI nov -0,1% MoM
10:30 VK inflatie CPI nov 0,2% MoM
16:00 VS verkopen bestaande woningen nov 5,2M
20:00 Fed rentebesluit 2,25-2,50%
20:30 VS persconferentie Fed-voorzitter Jerome Powell

20 dec
06:30 Nederland werkloosheidspercentage
10:30 VK detailhandelsverkopen nov 1,9%
13:00 BoE rentebesluit
14:30 VS wekelijkse jobless claims 222K
14:30 VS Philadelphia Fed Index dec 15,0

21 dec
06:30 Nederland consumentenvertrouwen dec
08:00 Duitsland consumentenvertrouwen 10,3
08:45 Frankrijk business klimaat dec 103
08:45 Frankrijk consumenten bestedingen nov -0,1% MoM
10:30 VK BBP Q3 0,6% QoQ
14:30 VS orders duurzame goederen nov 1,8% MoM
14:30 VS BBP Q3 definitief 3,5%
16:00 VS personal income nov 0,3% MoM
16:00 VS persoonlijke bestedingen nov 0,3% MoM
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan definitief dec 97,5
16:00 EU consumentenvertrouwen dec -4,3


Nog een weekje te gaan dus en ik geef u even wat scores in eigen valuta mee. Opvallend is dat waar technologie dit najaar mede de daling aanvoert, de Nasdaq 100 de enige index is die nog groen kleurt dit jaar. Geeft wel aan hoe hard die aandelen eerst omhoog zijn gegaan dat ze dit kunnen hebben.

Niettemin hebben we wel eens beter beursjaren gehad. Ik vind het niet erg. In de jaren negentig steeg de AEX gemiddeld 20% per jaar ofzo tot maar liefst 703,18... en is daar eigenlijk nog steeds niet goed van. Deze bullmarket ging iets minder hard, maar toch, maar gelukkig zijn de waarderingen niet uit de bocht gevlogen.  

Alles in eigen valuta:

  • AEX: -7,0%
  • AMX: -20,9%
  • AScX: -17,6%
  • DAX: -15,9%
  • Bel 20:-14,9%
  • Euro Stoxx 50: -11,7%
  • FTSE 100: -11,1%
  • SMI 30: -7,1%
  • S&P 500: -1,6%
  • Nasdaq 100: +3,1%
  • Nikkei 225: -6,1%
  • Hang Seng: -12,8
  • Shanghai Composite: -21,6%
  • MSCI World Index: -8,7%
  • MSCI World Index euro's: -3,1%
  • MSCI Emerging Markets Index: -15,1%
  • MSCI Emerging Markets Index euro's: -12,0%

Kiek op de grafiek

De AEX houdt zich nog aardig staande dankzij vooral de defensieve waarden. De opgaande trend sinds 2009 is ook nog intact, maar heel veel ruimte is er niet meer?


Verder is het slecht, heel slecht op het Damrak. De AMX zit al sinds januari in een bearmarket en onderliggend zijn er dit jaar veel fondsen die tientallen procenten verloren.


De AScX doet amper beter en zit sinds juni in bearmarket.


Ieder week geef ik u de winstverwachtingen mee van onder meer de AEX, want beleggen is vooruitkijken, nietwaar? De boodschap vandaag is weer hetzelfde. De verwachtingen voor de AEX zijwaartsen vooralsnog. Ik zie nog geen verlagingen. Dé verrassing van 2019 zou zijn dat ze juist weer stijgen.

Is er ook maar één iemand die daar op rekent? In de grafieken geef ik ook de plaatselijke tienjaarsrente mee voor een vergelijking met het dividendrendement. De AEX lacht denk ik ook volgend jaar minfin Wopke weer vierkant uit, die zelf ook schaterlacht van al het gratis geld voor de overheid.


Ik kijk ook even bij de buren. De Bel 20 is met al de gedaal en gebeer vooral goedkoper geworden. 


Dat de Duitse DAX een beuk heeft gehad, lijkt in ieder geval voor een deel terecht gezien de hier wel drastisch gedaalde (winst)verwachtingen.


Helaas, deze data kan ik niet uit Datastream halen voor de Euro Stoxx 50 of 600 en de Nasdaq 100 (balen!). De S&P 500 heb ik wel en ook die is voorlopig vooral goedkoper geworden. Merk wel op dat de rente aardig concurreert met aandelen, zoals dat heet.


De verwachtingen voor MSCI World Index dalen wel licht. Strak plaatje, hoor. Wei zei ook weer dat de beurs een casino is en beleggers gokkers deel zoveel. 


Goedkoop of duurkoop

Zo blijft mijn verhaal hetzelfde als in de afgelopen weken: de beurzen lijken recessie, minder winst en wellicht lagere waarderingen in te prijzen. Het kan zijn dat ze overdrijven, misschien wordt het nog veel erger, of het loopt allemaal los en alle lijntjes kiezen weer het noordwaartse sop. Wie goed gokt, kan rijk worden.

Laat ik tot slot nog even het Damrak nalopen. Defensieve waarden zijn nog steeds duur en de rest oogt goedkoop, om het grof te duiden. De dividendrendementen zijn om duimen en vingers bij af te likken.


Letterlijk de halve AMX noteert een koerswinstverhouding van onder tien, maar niemand wil ze hebben?


De AScX is ook wel eens duurder geweest. 


Voor u misschien gaat graaien, zijn hier de short-posities. Altijd een rode vlag: als veel professionele partijen zo duidelijk hun bearishe visie open en bloot of tafel gooien en daar hun geld op zetten, is dat stof tot nadenken. Dit heb ik zelf vooral bij Besi en Boskalis. Merk ook op dat er geen shorts ArcelorMittal zijn.


Succes deze week en durft er nog iemand hierover te beginnen? 

Of is dit een betere? :-) 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Snuggerst 16 december 2018 16:45
    quote:

    Erny schreef op 16 december 2018 15:33:

    Tja, nu alle seinen echt op rood staan en zelfs de grootste optimisten uitspreken dat er feitelijk al sprake is van een recessie, alles maandag verkopen dan maar.
    Als, semi-, financials interesse in elkaar tonen, zit het niet ver weg van de o zo gevreesde bearmarkten, en maakt de weg vrij voor recessie inderdaad maar zo ver is het nog niet.., de bear is immers nog niet overal los.

    Da's een optimisme dingetje welk voorkomt rond een bepaald gedeelte van de markt waar ze op dat moment staat, of staan, en Saxo bank heeft zich laten leiden door dat optimisme….
  2. forum rang 7 Just lucky 16 december 2018 19:18
    quote:

    Erny schreef op 16 december 2018 15:33:

    Tja, nu alle seinen echt op rood staan en zelfs de grootste optimisten uitspreken dat er feitelijk al sprake is van een recessie, alles maandag verkopen dan maar.
    Ga maar gauw verkopen, doe je dat misschien wel vlakbij de bodem. De markt kijkt 6-9 mnd vooruit, wellicht al over de recessie heen.
  3. Dhrbelegger 16 december 2018 20:50
    recessie & depressie here we come.. Maak je borst maar nat, eerst gaat de obligatiemarkt klappen. Alle negatieve yields die straks worden doorgerold gaat 1 groot feest worden. Zal de inverse yieldcurve weer een voorspellende waarde blijken te hebben? Vervolgens zal de vastgoedmarkt snel afkoelen en zitten er veel mensen opgescheept met een bubbelhuis
  4. forum rang 5 theo1 17 december 2018 10:59
    quote:

    Erny schreef op 16 december 2018 15:33:

    Tja, nu alle seinen echt op rood staan en zelfs de grootste optimisten uitspreken dat er feitelijk al sprake is van een recessie, alles maandag verkopen dan maar.
    Nee, als alle seinen op rood staan en de markt capituleert, dan is dat juist een koopmoment. Je moet kopen als het bloed door de straten loopt, ook als het je eigen bloed is.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links