Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waarom bitcoin vrijwel waardeloos kan worden

Waarom bitcoin vrijwel waardeloos kan worden

Bitcoin, 's werelds grootste cryptomunt, begint af te brokkelen en is hard op weg waardeloos te worden. Dat zei Atulya Sarin, financieel hoogleraar aan de universiteit van Santa Clara, tegen Fox Business.

Bitcoin zweefde een jaar geleden nog rond het hoogtepunt van meer dan 19.000 dollar en is daarna flink in waarde gekelderd. De munt is momenteel nog circa 3600 dollar waard.

Weinig gebruiksmogelijkheden

"Fundamenteel heeft bitcoin zijn hype niet waargemaakt", zei Sarin. "In de eerste plaats is de focus vooral gericht op het creëren van munten. Het lijkt in de praktijk niet veel gebruiksmogelijkheden te hebben."

In tegenstelling tot papiergeld, dat wordt ondersteund door een centrale bank die beslist wanneer geld moet worden gedrukt en gedistribueerd, wordt bitcoin uitgegeven door zogenoemde miners die computerkracht gebruiken om een grootboek bij te houden van het eigendom van cryptomunten. Zonder die miners zouden geen transacties mogelijk zijn.

Kosten minen overtreffen bezit

Het probleem op dit moment is volgens Sarin dat het minen van bitcoin meer kost dan het daadwerkelijke bezit van de munt. Deze situatie is volgens hem niet duurzaam. "Als er geen transacties plaatsvinden en niet wordt bijgehouden wie de eigenaar is, resteert alleen een reeks cijfers en al die cijfers zijn waardeloos", aldus de hoogleraar.

Regelgeving

Het gebrek aan belangstelling van beleggers is niet de enige grote hindernis voor bitcoin en andere cryptomunten. Ze liggen ook onder de loep bij de regelgevers vanwege potentiële marktmanipulatie.

Bitcoin zag van 6 december tot 7 december in 24 uur tijd 4,8 miljard dollar aan marktkapitalisatie verdampen en raakte op weekbasis meer dan 14 miljard dollar aan waarde kwijt, wat volgens Coindesk aangeeft dat handelaren bitcoin verruilen voor dollars.

De waarde van de Bitcoin is nu zo'n 84% gedaald ten opzichte van het hoogtepunt van 19.781 dollar.

Ook andere cryptomunten onder druk

Bitcoin is niet de enige grote cryptomunt die onder druk staat. Ook Ethereum's ether, Stellar's XLM en bitcoin cash zijn flink in waarde gedaald en tonen geen technische signalen van een spoedig herstel.

De totale marktkapitalisatie van alle cryptomunten is dan ook sterk afgenomen, van 813 miljard dollar op 8 januari 2018 tot 110,6 miljard dollar nu, volgens gegevens van CoinMarketCap.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4
  2. 16 apr Consumentenbond daagt Albert Heijn voor rechter om fouten in kassabonnen 5
  3. 12 apr IEX BeleggersPodcast: van kopercrisis naar grondstoffenrally? Plus: Shell & ASML 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 december 2018 14:41
    Interessant genoeg is het gebruik van Bitcoin juist enorm toegenomen. Maar ja, de hoogleraren zijn de minions van het systeem. Diegenen die de Status Quo moeten handhaven en als financieel hoogleraar moet hij natuurlijk het reguliere en financiële systeem ondersteunen. Maar goed als over een jaar Bitcoin weer een stuk hoger staat hoor je dit soort nitwits niet meer.
  2. forum rang 8 Leefloon 8 januari 2019 15:19
    quote:

    Nikolaj schreef op 8 januari 2019 14:52:

    Wijze woorden.
    Vooral de perfect voorspelbare "Het lijkt in de praktijk niet veel gebruiksmogelijkheden te hebben" is toch nog zwak uitgedrukt, en ontbreekt daarbij helaas de onderbouwing.

    De afbeelding met de trendy tekst "bitcoin accepted here" zal al niet kloppen. In werkelijkheid is deze winkelier waarschijnlijk alleen bereid om bitcoins van de klant te (laten) verkopen, en wordt daaraan flink verdiend.

    Commercieel, maar niet per se economisch, zouden blockchains wel een toekomstje kunnen hebben wanneer de ICT-maffia erin slaagt om de overhead daarvan als controleerbare standaard aan klanten op te dringen. Je kunt een ongelofelijke hoeveelheid controleerbare zooi aan een eenvoudige reep chocolade hangen, en per uur betaalde ICT-ers zijn dol op overhead.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links