Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: AEX onder 500

Liveblog: AEX onder 500

Update 15:55: AEX 

Het staat er. 500 natuurlijk. Sorry voor mijn blunder - ik laat hem gewoon staan - maar tegelijkertijd een telefoon installeren en een index volgen ga ik niet weer doen. Excuses. 

Om mijn blooper een beetje goed te maken, een extra grafiekje met sommetjes.

Dat was het verleden. Als dit inderdaad de toekomst is, is de AEX misschien wel een koopje. De vraag is alleen of het nog goedkoper kan en of die stijgende (!) winstverwachting houdbaar is.

 


Update 13:30: Rabobank

Helemaal vergeten bij te houden. Er is nog een populaire Nederlandse asset die er van langs krijgt. Eingelijk zijn dit een beetje vreemde dingen. U weet hoe ze werken, kijk  anders nog even op de site. 

 


Update 13:30: Over liquiditeit, volume en...

Met name bij de mid- en small caps wordt de liquiditeit gebruikt om louter te verkopen en niet om te handelen, lijkt het om het nog een beetje chique te zeggen. Vandaag is het weer raak en goed ook. U ziet weer vele usual suspect aandelen nog net met hun nagels aan het meedogenloze koersenbord hangen.

Dat harde verkopen lees ik bijvoorbeeld af aan de volatiliteit. Weliswaar stijgt die vandaag met stip boven officieuze nervositeitsgrens 20 uit, maar die stand is nog geen schim van de scores die we deze eeuw bij eerdere dips, bearmarkets en krachs zagen. Verkopen en wegwezen nu, in plaats van naar beneden handelen?

Wie volatiliteit zegt, zegt Flow Traders. Hoewel dat goed presteert dit najaar, is de koerswinst geen schim van die van de februaridip dit jaar.

Dan nog het beursbedrijf zelf, dat vorige maand niet veel te doen had ondanks de marktonrust. Dat is doorgaans ook wel anders in bruusk dalende markten. Handelaren klagen ook al over het gebrek aan volume.

Waar nog wel vraag naar is zijn de grote defensieve dividendaandelen en die behoeden de indices voor dikke double digit dalingen. Het halve Damak noteert intussen met een verwachte koerswinstverhouding van minder dan tien, omdat weliswaars de koersen zijn gedaald, maar de verwachtingen nog niet.

Even tussen door en los van die inversed yield curve curse buzz: veilige staatsobligaties zijn ook weer in trek, maar het is geen stampede:

Mocht u gaan stockpicken onder met name small caps voor een termijn van zeg maximaal een jaar, dan zou ik goed naar dagelijkse omzet en free float kijken. Als die klein zijn hebt u kans dat u in Hotel California belegt, mocht het écht markbreed gaan spoken. Dit was een van de lessen van de krach 2008-2009.

Het kan ook zijn dat u met de huidige waarderingen zin hebt om te graaien. Zo vaak krijgt u de kans niet om bijvoorbeeld ASML tegen 24,9 of ArcelorMittal tegen 4,3 (!) keer de verwachte winst te kopen. U hebt alleen dat stemmetje in uw hoofd dat het misschien nog veel lager gaat en ook de winsten er ook aan gaan.

Het enige dat ik daar over kan zeggen dat intussen zo'n beetje iedereen dat denkt en dan wil Mr. Market nog wel eens de kont tegen de krib gooien. Faites vos jeux, de wijsheid en het antwoord zijn altijd pas achteraf. Tot nu toe heeft de mensheid wel iedere recessie en bearmarket overleefd, dus daarna...

 


Update 10:45 uur: Bearmarkets AMX en AScX

Goedemorgen, dit is een bearmarket blog. Nee de AEX nog niet - als bull houdt u het nog gewoon op een aanhoudende dip - en dank daarvoor vooral Ahold Delhaize, Unilever, Heineken, Wolters Kluwer, RELX en zelfs KPN, die nog het beste blijven liggen dit najaar. Royal Dutch Shell niet.

Een verdieping lager is het echter wel raak.

Niet meteen in paniek raken, want die AMX is me er eentje, zeg. In tegenstelling tot de AEX en de grote wereldwijde indices is er geen sprake van een bullmarket sinds 2009 bij onze midkappers. Kijk eens wat een geweld. Strikt genomen was er zelfs een bearmarket van bijna een jaar.  

De schrale troost is dat de AEX niet officieel ook gaat beren, omdat de AMX dat al doet en aldus een leading indicator van de hoofdindex zou zijn..

Nu is een index een gemiddelde. Het kan niet anders dan dat sommigen van u - ik hoop van harte geen velen - echt een rampjaar meemaken, als u net even in de verkeerde aandelen zit.

Helaas is dit blog nog niet af:

Sjongejongejonge:

Wat mij betreft: wie marktbreed belegt (ik zelf ook) moet dit jaar niet zeuren. We kunnen niet ieder jaar 15 à 20% stijgen zoals we een paar keer deden - dat doen de winsten ook niet - en als er dan na negen vette jaren een keer een min op het bord staat, moet u daar maar mee dealen. Toch? Dalen hoort bij beleggen.

Anders is het voor wie zelf een portefeuille heeft en dit jaar de winsten van bijna tien jaar zag halveren ofzo. U weet weer wat risico is en hoe kostbaar dat kan zijn, helaas. Het was trouwens nog een heel gedoe om een foto te vinden bij dit stukje, maar dit even terzijde.

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. Rûstûgh 6 december 2018 11:28
    wat het vooral laat zien is dat beleggingsadviezen geen waarde hebben. Nog geen twee dagen geleden voorzagen de zgn. deskundigen voor december een (zeer) gunstige koersontwikkeling. Dat zo'n waardeloze dienst nog een prijs mag hebben, c.q. verkocht mag worden...... Over de lanceerstellage van vuurwerk wordt moeilijker gedaan.
  2. Johannl 6 december 2018 12:15
    quote:

    De Kromme schreef op 6 december 2018 12:04:

    zeer normaal verloop van de beurzen. mijn inziens kan nog veel lager.....ook dat zou normaal zijn. AEX op 390 is een correctie die goed mogelijk zou zijn, eigenlijk zou moeten. zitten nog steeds op lucht te dealen nu...dus.....
    Het is één en al lucht, altijd al geweest.
    Men geeft je nu enkel wat minder euro/dollars voor hetzelfde stuk lucht.

    Hoe dan ook, sterkte iedereen, vandaag weer een mooie dag om met wat turbo long's te spelen.
  3. [verwijderd] 6 december 2018 12:51
    @Arendjan, zie bijgaande link eens:

    www.yardeni.com/pub/peacockfedecbasse...

    nagenoeg alle developed world indices kan je wel langs de lat van de total balance sheets (ECB, FED, BOJ) leggen. Gaat volgend jaar nog leuk worden als de ECB het gaspedaal gaat loslaten. 2018 is volgens die grafiek ook het eerste jaar dat de balansen aan het dalen zijn.
  4. [verwijderd] 6 december 2018 12:54
    quote:

    BBosman schreef op 6 december 2018 12:51:

    @Arendjan, zie bijgaande link eens:

    www.yardeni.com/pub/peacockfedecbasse...

    nagenoeg alle developed world indices kan je wel langs de lat van de total balance sheets (ECB, FED, BOJ) leggen. Gaat volgend jaar nog leuk worden als de ECB het gaspedaal gaat loslaten. 2018 is volgens die grafiek ook het eerste jaar dat de balansen aan het dalen zijn.
    Handig linkje om op te slaan ook. Wordt elke maand bijgewerkt, linkje bevat telkens de laatste versie.
  5. Ger 02490 6 december 2018 16:50
    quote:

    De Kromme schreef op 6 december 2018 16:27:

    ik zei toch: 390 is een reële weergave van de echte onderliggende waarde: er zit nog zoveel gebakken lucht (gratis geld!) in de economie. die moet eruit en zo snel mogelijk....
    Waarom 390?? Onderbouw eens waarom 390 een reële weergave is van de onderliggende waarde. Ben zeer benieuwd. Heb je dat bij 574 ook geroepen??
  6. De Kromme 6 december 2018 18:50
    inderdaad, 390 is een getal. mag ook 410, 420 of 380 zijn. ik weet het ook niet. waar het mij om gaat is dat het GRATIS GELD principe van grote invloed zijn op financiële markten en huizenprijzen. ik ben het NOOIT eens geweest met dit principe omdat het meer een noodmaatregel lijkt om economieën een extra boost te geven. 0% rente?? hoe verzin je het: een regelrechte belediging voor een ieder die behoedzaam en veilig met zijn geld om wil gaan. diegene die dit verzonnen hebben mogen ze mij aan de hoogste boom ophangen! (figuurlijk gesproken dan) huizenprijs staan all time high??? wat zegt het: gebaseerd op GRATIS GELD principe. Boekhoudkundig staat het leuk, maar zegt niest over de werkelijke waarde. Nee, ik geloof er helemaal niets van dat het goed gaat met de economie. niemand weet hoe groot (of hoe hoog) de schuldenberg is. maar op dag moet ie terug betaald worden en dan.........

    by the way: dit is mijn mening sinds 2017, inderdaad, en daar heb ik ook naar gehandeld. sta nu ook op flink verlies maar wel op 25% aandelen, 75% cash principe. dus ik kan wat, later.....
  7. forum rang 5 Bart Meerdink 7 december 2018 12:37
    "500, wat zegt dat? Dat de prijsindex sinds start in maart 1983 gemiddeld 6,9% pj deed en de herbeleggingsindex (inclusief herbelegd dividend) 10,6%"

    Aannemende dat de AEX GR index in maart 1983 (35 jr 9 mnd geleden) op 100 begon reken ik (of liever gezegd mijn calculator) even uit: (1691/100)^(1/35,75) = 1,0823 dus 8,23% p/j en niet 10,6%

    En voor de AEX zelf (beginnend bij 100 in 1983) (500/100)^(1/35,75) = 1,0460 ofwel 4,60% p/j

    Sinds de top in 2000 (natte vinger): (1691/1250)^(1/18) = 1,0169 ofwel slechts 1,69% p/j over 18 jaar en dat is dus inclusief dividend en met 0% kosten. De gewone AEX heeft die top nooit weer gezien.
  8. Snuggerst 7 december 2018 14:02
    quote:

    Bart Meerdink schreef op 7 december 2018 12:37:

    "500, wat zegt dat? Dat de prijsindex sinds start in maart 1983 gemiddeld 6,9% pj deed en de herbeleggingsindex (inclusief herbelegd dividend) 10,6%"

    Aannemende dat de AEX GR index in maart 1983 (35 jr 9 mnd geleden) op 100 begon reken ik (of liever gezegd mijn calculator) even uit: (1691/100)^(1/35,75) = 1,0823 dus 8,23% p/j en niet 10,6%

    En voor de AEX zelf (beginnend bij 100 in 1983) (500/100)^(1/35,75) = 1,0460 ofwel 4,60% p/j

    Sinds de top in 2000 (natte vinger): (1691/1250)^(1/18) = 1,0169 ofwel slechts 1,69% p/j over 18 jaar en dat is dus inclusief dividend en met 0% kosten. De gewone AEX heeft die top nooit weer gezien.
    Ergens tussen 100 en 700 voor de AEX is een beter idee, start en top. Maargoed, de herbeleggings index doet er niet toe, da's geen index van/voor de handel zelf, meer iets voor de statistiek.
    Gaat wel héel ver om iets aan te duiden, maar wát eigenlijk?...
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links