Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ASML topfavoriet bij experts

Resultaten expertenquête december

Het optimisme van de experts in de afgelopen maand november heeft zich uitbetaald, maar het is wel minimaal: de AEX is 0,1% gestegen. Dat is nog geen heel AEX-punt. Er was wel wat dividend uitbetaald. De total return index is 0,5% gestegen.

"Voor de komende maand blijft men enthousiast", zegt Van Zeijl. "Maar liefst 54% verwacht een stijging in december, zo'n 26% verwacht een daling." Dat blijkt uit de expertenquête van Corné van Zeijl.

December

"Het is natuurlijk december en dat is historisch gezien een goede maand om in aandelen te zitten. Dat argument werd ook door diverse experts genoemd. Echter, veel zal afhangen van de politici: de handelsbesprekingen en de Brexit stemming zullen doorslaggevend zijn. Voorspellen, het blijft moeilijk!"

Voorspelling december  
optimistisch 53,9%
neutraal 19,7%
pessimistisch 26,3%
per saldo 27,6%


Terughoudend voor de lange termijn

Net als vorige maand, blijven de experts op de wat langer termijn erg terughoudend. Er zijn meer pessimisten dan optimisten. Daarmee is het de achtste maand op rij dat deze ratio onder nul staat. 

Voorspelling halfjaar  
optimistisch 27,6%
neutraal 43,4%
pessimistisch 28,9%
per saldo -1,3%


"Dat uiteenlopen van de korte- en de lange-termijnverwachtingen is best opmerkelijk. Meestal lopen deze met elkaar op, met de lange termijn meestal wat hoger. Onder het mom op lange termijn komt alles goed. Nu dus niet."

"Het geeft aan dan de meeste experts denken dat de beurs nu wel even omhoog kan, maar dat een eventuele herstel geen lang leven beschoren zal zijn."

Zie de grafiek hieronder. Donkerblauw zijn de antwoorden voor de lange termijn en lichtgroen is het kortetermijngemiddelde.


Waarom daalt olie zo hard?

Deze maand gaat de speciale vraag over de oorzaak van de extreme daling van de olieprijs. We vroegen wat de belangrijkste oorzaak van deze extreme daling is geweest. In 2 maanden tijd staat de olieprijs maar liefst 28% lager. 


De experts konden kiezen uit:

  • De afbouw van de speculatieve posities van traders
  • De extra productie van Saoedi-Arabië omdat Trump de Saoedische prins niet vervolgt
  • De scherpe terugval van de verwachtingen voor de wereldwijde economische groei
  • Het verwachte extra olie-aanbod door de aanleg van extra pijpleidingen in de US

Ongetwijfeld hebben alle vier de factoren een bijdrage geleverd. Veel profs gaven dat ook aan, maar toch kwam er één uit als allerbelangrijkste: de scherpe terugval van de wereldwijde economische verwachtingen. 40% koos deze optie. De overige drie opties lagen allen rond de 20%. 


Slechte maand voor aandelenkeuzes

Het was geen beste maand voor de aandelenkeuzes. De favoriete aandelen daalden met 1,8%, terwijl de aandelen zouden moeten dalen juist met 2,1% omhoog gingen.

Opmerkelijk was de stijging van Signify. Dit aandeel steeg onder andere door de interesse in Osram. Beleggers denken dat andere private equity-partijen dan wellicht ook Signify in het oog gaan krijgen.

Altice liet zowaar eens een stijging zien. Het grootste gedeelte van de underperformance in november kwam door de eindspurt van het aandeel op de laatste dag. De dag ervoor stond Altice nog op -12,2%, maar het eindigde met een plus van 1,5%. 

Toppers november Stemmen Rendement Floppers november Stemmen Rendement
ASML +10 -1,2% Altice -14 +1,5%
ING +9 +1,9% Unilever -8 +3,1%
DSM +4 +1,1% Gemalto -3 +0,4%
ArcelorMittal +3  -2,2%  Signify -2 +7,8%
      Vopak -2 -3,5%
      ABN Amro -2 +3,8%
      Heineken -2 +1,5%
Gemiddeld   -1,8% Gemiddeld   +2,1%
AEX   -5,6%      

 

Vrijwel dezelfde keuzes 

Voor de decembermaand verschijnen dezelfde namen aan de horizon. Opnieuw staan ASML en ING bovenaan bij de favorieten. Ook bij de flopaandelen zien we een aantal oude bekenden. Altice wederom op plek 1, maar wel met aanzienlijk minder stemmen. 

Toppers december Stemmen Floppers december Stemmen
ASML

+14

Altice -7
ING +5 Gemalto, Randstad -4
DSM +3 Reed Elsevier -3
Heineken, Galapagos +2    


Er deden deze maand 75 experts aan de enquête mee.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 17:31 Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML de Halculator en nog veel meer
  2. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4
  3. 16 apr Consumentenbond daagt Albert Heijn voor rechter om fouten in kassabonnen 5

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. knax63 18 december 2018 05:51
    Lekkere voorspelbaar heide. Omdat december vaak een goede maand is is moet dat nu ook zo zijn. Ik dacht dat economie bepaalt samen met de huidige markt. Die moet in geschat worden.
    Anders word het mijn grote teen zegt omhoog of omlaag. Dat is net zo'n goede indicator als statestiek. Het gaat erom wat is nu de situatie en welke invloeden sturen de markt nu. Ik zie goudprijs oplopen. Indicatie van wat? En waarom. Olieprijs daalt omdat....
    Dat lijken me betere indicator...
  2. knax63 18 december 2018 05:58
    quote:

    Erny schreef op 6 december 2018 11:01:

    Positief zijn over ING is voor mij onbegrijpelijk.
    Hij staat lekker laag en dat is terecht. Marge druk als schulden moeten worden afgeboekt. Hij ken nog lager ik mot ze niet. Hij ken wel tijdelijk opleven door koopjesjagers.
    Daarom hebben ze aflossingsblij als marketing stunt bedacht er moet meer cash op balans komen. Eerst mag je niet aflossen en nu is het beter om wel te doen.
    Ik zei dat al in 1991 aflossen wat je kunt. In 1998 loste ik alle hypotheek af met de winst op de december AEX puts 280 vanwege de 75% daling van de banken. Daar heb je wat aan. Hypotheek vrij daar word je blij van.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links