Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: ABN, Philips en pond

Liveblog: ABN, Philips en pond

Update 17:00 uur: wachten op Tom TMT?

Toch maar even opletten het laatste half uurtje. U weet maar nooit.

 


Update 16:45 uur: Pond exposure Damrak

Simpel, maar goede en terechte vraag van een lezer:

Wat is de pond exposure van de AEX?

Ik weet het niet. Er zijn maar enkele fondsen die exact hun omzet uit het VK aangeven. Tientallen aandelen heb ik gechecked, maar ik kom echt niet verder dan dit:

  • Aegon: 24% 
  • RELX: 7,0%
  • BAM: 28%

ForFarmers, Unilever, AkzoNobel, Arcadis, Aalberts, Wessanen en nog veel meer: ja, ongetwijfeld hebben ze al dan niet pond-exposure, maar ik kan het niet achterhalen. Misschien is dat ook wel de conclusie: als het niet is te vinden, zal het ook wel niet veel zijn?   

 


Update 16:00 uur: Wow, de Dow

En dan zult u net zien dat de Dow Jones vandaag door 25K zakt... ?

 


Update 12:00 uur: Nvidia

Het grote publiek kijkt vooral naar de FANG aandelen, maar er is meer te beleven aan de Nasdaq. Wat dacht u van Nvidia? Misschien wel het hipste technologiebedrijf van de afgelopen jaren. Het is ook van de snelst gestegen fondsen en het is nu $123 miljard waard. Daar gaat vanmiddag wel iets af?

Wat heet, het aandeel duikelde gisteren nabeurs 16,9% op tegenvallende (niet eens zo heel erg)  Q3's en outlook. Het staat nu pre-market -17,2% Wall Street en trekt alle chippers naar beneden. Bij ons lijken ASML, ASMI en Besi er op te dalen. Misschien TomTom ook wel. Want dat is het succes van Nvidia.

Het bedrijf is groot geworden met videokaarten, maar heeft intussen bij zo'n beetje elke talk van sport binnen technologie wel een voet tussen de deur. Daar geldt ook voor automotive. En blockchain. Die beroemde videokaarten worden ook gebruikt voor het minen van bitcoin. Vorig jaar kassa en daar zit nu de pijn.

Die sector ligt op z'n gat en dat raakt Nvidia in omzet, winst en outlook. Terug naar die grafiek. Natuurlijk, het is een waanzinige stijging, maar die is zeker niet louter en alleen op bidden, hopen en drijfzand gebaseerd. Wat heet, omzet en winst stegen bijna net zo snel als de koers. Pas dit jaar komt de waardering af.

Complimenten voor de beurs, zou ik bijna zeggen. Goed ingeschat met die koersdaling. Want die winst- en omzetverwachtingen gaan denk ik wel een knauw krijgen nu. Eens zien wat dat voor de waardering oplevert, want daar kan dan een kans liggen. 

Toch is dit het grote verschil met de dotcomhype twintig jaar geleden. Exploderende koersen worden nu wel gestaafd door omzet en/of winst. Dat was toen wel anders. Eigenlijk maken al die technolgiebedrijven nu waar, waar we toen op voorsorteerden. Het zijn alleen andere namen dan waar we toen in belegden...

Dat is denk ik de reden waarom de grote kudde hier niks aan heeft verdiend, of zelfs veel en soms alles aan heeft verloren. We zaten toen in de verkeerde aandelen en misten in de jaren daarna de goede. Denk hier even aan als u nu al enthousiast in al die technologische takken van sport van de toekomst belegt.

Automotive, robotics, artificial intelligence, blockchain, finteh, retail, video, duurzame energie et cetera: dat gaat het vast wel worden. Houd er echter rekening mee dat de bedrijven die met de omzetten, winsten en dikke beursnoteringen aan de haal gaan misschien namen zijn die we nu nog niet kennen.

Krijg ik nog een ingezonden mededeling: CEO Jen-Hsun Huang (die man in dat eeuwige leren jackie) en de zijnen zagen de bui dit jaar al hangen:

 


Update 10:15 uur: Nyrstar

Kopje koffie, glazenwasser? Je zou er spontaan last van je nierstenen van krijgen. Verlaat uw schermen niet, want het gaat met een procent per koerstik, blijft rechts rijden en probeer de tegenpartij in het boek met lichtsignalen te waarschuwen. 

 


Update 10:00 uur: ABN, Philips en Unibail

Goedemorgen, de eerste adviesjes druppelen binnen. ING serveert Philips af, maar, het staat er goed, verhoogt wel het koerdoel.

  • Philips: naar hold van buy en naar €37 van 32,50 - ING
  • Unibail: naar €202 van €240 - CFRA

Kom ik nog een leuke tegen van Morgan Stanley over die update van ABN Amro:

De uitspraken van ABN AMRO ten aanzien van het dividend zullen de 'stieren' die hopen op de inkoop van eigen aandelen in 2019 volgens Hamilton evenwel niet bekoren. De bank lijkt meer te opteren voor extra dividend dan inkopen.Zit ik nog met verbazing naar ABN Amro te kijken.

Is dit een gevalletje Nederland-VS? Bij ons is fiscaal dividend aantrekkelijker dan in VS. Hoewel het ieder moment kan worden gepasseerd, heeft het ook een duurzamer karakter dan eenmalige eigen aandeleninkoop. De analist met de fraaie naam Maxence Le Gouvello Du Timat van Jefferies vindt de update ook mooi. 

Alleen die koers...? Of ben ik nou mal?

Martin dan maar en ook die kijkt tevreden toe:

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 16 november 2018 11:03
    Zoals al aangegeven: dividend is voor buitenlandse beleggers fiscaal minder aantrekkelijk omdat die dividendbelasting zo nodig moest blijven. Dat betekent dat buitenlanders 15% minder dividend krijgen dan Nederlanders. Het zou me niks verbazen als de VS daar nog Amerikaanse belasting bovenop legt. Aandeleninkoop is altijd onbelast dus dat kost niks. Aan de andere kant, het is ook nog nooit aangetoond dat aandeleninkoop echt een positief effect op de koers heeft. Maar beleggers zijn daar nu eenmaal heilig van overtuigd, dus er zal vast wel een zeker placebo-effect zijn.
  2. forum rang 4 Guus_Geluk 16 november 2018 13:29
    quote:

    Helvan'18 schreef op 16 november 2018 12:55:

    Dat Nyrstar staat gewoon op standje flink dalen hoor, maar laat je niet afleiden door wat correcties omhoog die daar ook tussen zullen zitten.. De grafiek zegt genoeg over, of voor, dit aandeel.
    Onzin, Trafigura komt met een groot reddingsplan. M.i. gaat de koers de komende tijd nog wel wat keren over de kop. Nu kopen en straks lekker oogsten.
    Wel triest van ABN. deze flutbank heeft veel aandeelhouders doen laten verkopen op een extreem lage koers. Soortgelijk verhaal als Teun Teeuwisse bij Kempen en Co destijds bij BAM. Keihard aanpakken die lui.
  3. Snuggerst 16 november 2018 14:15
    quote:

    Guus_Geluk schreef op 16 november 2018 13:29:

    [...]
    Onzin, Trafigura komt met een groot reddingsplan. M.i. gaat de koers de komende tijd nog wel wat keren over de kop. Nu kopen en straks lekker oogsten.
    Wel triest van ABN. deze flutbank heeft veel aandeelhouders doen laten verkopen op een extreem lage koers. Soortgelijk verhaal als Teun Teeuwisse bij Kempen en Co destijds bij BAM. Keihard aanpakken die lui.
    9 van de 10 keer volgt gewoon het af te leggen pad, maar als jij denkt dat een reddingsplan iets zal gaan betekenen, ook goed natuurlijk..
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links