Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: KPN?!

Liveblog: KPN?!

Update 18:30 uur: KPN

Inderdaad, het is die site met TomTom nieuws of geruchten. Idem dito voor KPN nu. U bent hier voor duiding. Zucht. Ik weet het ook niet. Concrete namen als ABN Amro en RBC, dat wel, maar geen bedragen en het valt niet te checken en te controleren. Bloomberg en Reuters melden weer niks. Een beursgerucht dus. 

Dat er geen tijd bij het bericht staat is eigenlijk wel een beetje vreemd voor een financieel blog. Ik wil graag zo neuitraal mogelijk zijn, maar ik vind het moeilijk om niet sceptisch te zijn. Laat ik het zo maar zeggen.

 


Update 17:25: Bitcoin

Leve de Britse humor, bitcoin dus: 

Ik heb er even gauw een bierviltje en sigarendoos bijgepakt, om te kijken of die dingen soms in de aanbieding zijn nu ze zo hard zakken. Ik moet ru alleen de outlook schuldig blijven, maar ik denk dat u di wel kan raden:

FT heeft deze ook. Ik ben geen fan van Nouriel, maar dit is episch:

Tot slot denk ik aan al die mensen die precies een jaar geleden het zo veel beter wisten dan al die monetaire, beurs en politieke autoriteiten die voor dit spul en die bubbel waarschuwden. Ze betalen een hele dure les. Ik hoop het van harte niet, maar ik vrees voor de geruïneerde bitcoin beleggers verhalen in de pers. 

 


Update 16:30 uur: Faceboook

CEO, oprichter en grootaandeelhouder Mark Zuckerberg en zijn rechterhand COO Sheryl Sandberg komen hier niet zo lekker uit, om het zacht uit te drukken. U hebt het ongetwijfeld al gezien of iets over gehoord. Het bedrijf heeft intussen gereageerd en ontkent eigenlijk alles.  

En dat is, door NYT zelf in zes punten vervat: Met name puntje twee is onthutsend.

  • Facebook knew about Russian interference
  • Facebook launched a multipronged attack and lobbying campaign
  • The company feared Trump supporters
  • Cambridge Analytica raised the stakes
  • Some criticisms hurt more than others
  • Facebook still has friends

Hier gaat het natuurlijk over;

Wat ontkennen ze dan waar NYT ze van beschuldigt? Als ik even kort door de bocht samenvat: de privacy van hun klanten interesseert Zuckerberg en Sandberg niet, hun site schoon houden vinden ze te veel gedoe en kost te veel geld en hun persoonlijke voorkeuren kleuren Facebooks policy.

Dat laatste blijkt zelfs uit Facebooks reactie vandaag.

Sex Trafficking Legislation: Sheryl championed this legislation because she believed it was the right thing to do, and that tech companies need to be more open to content regulation where it can prevent real world harm. In fact, the company faced considerable criticism as a result.

Vind wat u vindt, maar wat moet u hiermee als belegger? U weet nu in ieder geval dat omzet en winst boven alles gaan bij Facebook - by all means necessary, zo u wilt - en in principe kunt u het niet beter hebben bij een aandeel. De kans is dat u het fonds nu tegen een leuke korting kan kopen.

Natuurlijk kan het nog lager, maar ook hoger. Bouw anders gestaffeld een positie op als u niet in één keer durft. Let wel, Facebook is een goudmijn. Laat even tot uw doordingen dat deze gratis site van alle S&P 500 bedrijven met $245.000 per persoon het hoogste gemiddelde loon betaalt.

De bedreiging is dat Facebook al dan niet gedwongen schoon schip maakt, maar dat is natuurlijk peperduur. Het kan best zijn dat de omzet- en vooral de winst(verwachting) een beuk krijgt. Het is koffiedik kijken in hoeverre dit op lange termijn de vaste kosten van het bedrijf verhoogt.

Het worst case scenario is dat Zuckerberg en Sandberg de zak krijgen en Facebook wordt opgesplitst. Voor u als belegger is dat laatste misschien wel het mooiste. Facebook zelf, maar ook Whatsapp en Instagram: de som der delen kan wel eens veel meer waard zijn dan het geheel.

Verder kunt u eindeloos fantaseren over misschien wel peak Facebook of peak social media, of dat dit juist het begin is van het volwassen worden van deze sector. Of, als u de nieuwe Facebook wilt hebben, ga op zoek naar nu nog kleine social media sites die niet aan data verdienen.

 


Update 14:00 uur: Apple

Ik heb een Apple draadje voor u, want de beren zijn nu baas in Cupertino. Dit gezegd hebbende, het fonds - de FC Tostrams bevestigt mij dit - zit precies aan de onderkant van de lange opgaande trend.   

Nog harder dan de koers daalt de waardering?!

Om nou te stellen dat er twee putje onder de koers liggen gaat te ver, maar toch. Er zijn meer kopers, te weten Fidility, JPMorgan Chase, Janus Capital, Henderson en nog meer. Die kochten alleen voor de daling, jammer voor hen. 

Helaas, voor ons niet zo'n potje. Berkshire Hathaway = Warren Buffett.

 


Update 13:30 uur: Advies

Er zijn er nog een paar bijgekomen, dit is de score tot dusverre vandaag:

  • Ahold Delhaize: naar €19,60 van €19,10 - Raymond James
  • Galapagos: strong buy ($157) - Raymond James
  • Philips: naar Ç39 van €42 - UBS
  • Royal Dutch Shell: naar €36,65 van €33,25 (buy) - Royal Bank of Canada
  • Air France-KLM: naar kopen van houden en naar €13,70 van €9 - Kepler Cheuvreux
  • ASR: naar €39 van €35 - UBS

 


Update 12:30 uur: Brexit

Op mijn schermen heb ik ook alleen nog maar USD/GBP open staan. Verder zoeken ze het maar uit in Londen (en Brussel)... Knap iemand die er bij Brexit nog een touw aan kan vast knopen en het nieuws buitelt over elkaar heen. Gelukkig is FT behulpzaam. Dit schept wat meer helderheid. Wordt vervolgd.

 Hier de Britse tienjaars de afgelopen dagen. Hoe zeg je koekoek in het Engels? 

 


Update 10:00 uur: VolkerWessels. Nu?

Helaas, hij is niet meer. Wijlen Dik Wessels had misschien vanochtend aan de keukentafel al even een sommetje gemaakt: wat nou als ik mijn bedrijf terug koop tegen...? Ex-Rabo Michel somt het nog even op.

Is het weer het afschrijvingsspook dat de koers parten speelt? Wellicht. Het bedrijf sluit verdere zeeperds op en rond die geldwegsluis in IJmuiden niet uit. Die analistenverwachtingen waar Michel het over heeft kan ik voor u in een grafiekje zetten. Die lopen op, terwijl de koers daalt.

Vandaar ook mijn opmerking over Wessels, wie van u zit ook te rekenen? Want een dalende koers bij stijgende verwachtingen levert op papier een stockpick en misschien in de praktijk wel een koopje op. Is VolkerWessel dat tegen 8,3 keer de verwachte winst?

Nico zegt over de cijfers:

Een herhaling van zetten: de beurs ligt er al niet lekker bij en het sentiment rond de Nederlandse bouwers is erg negatief. Dat is deels terecht, maar er is verbetering onderweg. Dat kost echter tijd en, zoals we zien, geld.

Grootste lichtpunt - en dat geldt intussen ook voor de andere bouwers BAM en Heijmans - is dat VolkerWessels zegt haar lesje te hebben geleerd met die rotsluis en gas terug neemt bij aanbestedingen op grote en risicovolle (we weten er in tussen alles van) infrastructuurprojecten. Dan maar geen Afsluitdijk, weet u nog? 

Werk genoeg, de bedrijven draaien aardig dankzij vooral de economische, maar nu wel afvlakkende conjucntuur en daarom kunnen ze het zich permitteren kritischer te zijn. Dat is meteen de kans en de bedreiging. Als die dikke afschrijvingen tot het verleden behoren, zijn misschien de aandelen wel goedkoop.

Als onverhoopt de conjunctuur (lang) stil valt en de orderportefeuilles dun worden, is het te hopen dat ze niet weer noodgedwongen te risicovolle opdrachten voor te weinig geld aannemen. En dat er dan niet elders weer toestanden problemen zijn, want de bouwers hebben een trackrecord. VolkerWessels het minste, dat wel, 

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. Moneyball 15 november 2018 13:35
    Zonder de IJsluizen ziet het er gewoon prima uit. In de call werd een Ebitda marge van 5% als realistisch streven genoemd indien Infra NL met aangepaste tenderstrategie een hogere hitrate haalt. Gezien de hoeveelheid opdrachten die op de markt komt in de komende 2 jaar gaat de hoeveelheid Infra opdrachten met een goede risk reward zeker omhoog.

    En het genoemde risico van stilvallende conjunctuur (verminderde ec. groei); is verre van aan de orde.
    - men heeft een gigantische werkvoorraad
    - men moet al veel werk laten schieten in bouw en vastgoed vanwege ondercapaciteit en te weinig geschikt personeel (uitstroom uit de sector was in periode 2007-2017 volgens CBS ongeveer 100.000 personen)
    - er wordt in NL structureel te weinig gebouwd tov behoefte op basis van groei bevolking, kleinere gemiddelde gezinssamenstelling en vervangingsnoodzaak.
    - energietransitie is een gigantische opgave en dientengevolge werk

    Daarnaast is Infra in NL niet zozeer cyclisch. Budgetten infrafonds zijn al lang van tevoren gereserveerd, procedures duren lang en idem geld voor aanbesteding.

    Het aandeel wordt verkocht omdat
    - IJmuiden nog steeds risico bevat (wat natuurlijk logisch is, en ook nog meevallers kan kennen)
    - Infra NL door aangescherpt tenderstrategie minder projecten heeft gescoord maar wel de tenderkosten (direct en indirect) moet dragen. Gezien de hoeveelheid werk die de komende 2 jaar op de markt komt en de beperkte capaciteit van alle partijen zal de hoeveelheid werk zelfs bij eenzelfde hitrate genoeg zijn voor betere verdiscontering van kosten.

    Kortom: verkoop ze maar, ik koop wel bij.
  2. forum rang 6 rene66 15 november 2018 14:31
    Het is mooi dat het aandeel Apple flink zakt. Des te meer aandelen kan Apple terugkopen in het kader van de buyback. Een leuke bijkomstigheid daarvan is dat de verkopers op dit moment, het straks duurder kunnen terugkopen door andere clubjes waar ze zelf weer onderdeel van uitmaken als geheel.

    Straks zitten de verkopers met een bak met geld, de rente gaat niet veel verder omhoog in de VS, dus obligaties kopen is niet verstandig, wat gaan ze doen weer aandelen Apple kopen.

    Het hele dumpen van Apple is een duidelijk voorbeeld van een georkestreerd geheel, analist na analist komt dag na dag met een negatief verhaal.
  3. Snuggerst 15 november 2018 15:02
    quote:

    rene66 schreef op 15 november 2018 14:31:

    Het is mooi dat het aandeel Apple flink zakt. Des te meer aandelen kan Apple terugkopen in het kader van de buyback. Een leuke bijkomstigheid daarvan is dat de verkopers op dit moment, het straks duurder kunnen terugkopen door andere clubjes waar ze zelf weer onderdeel van uitmaken als geheel.

    Straks zitten de verkopers met een bak met geld, de rente gaat niet veel verder omhoog in de VS, dus obligaties kopen is niet verstandig, wat gaan ze doen weer aandelen Apple kopen.

    Het hele dumpen van Apple is een duidelijk voorbeeld van een georkestreerd geheel, analist na analist komt dag na dag met een negatief verhaal.
    Georkestreerd geheel, niet als bij aandelen indexen zeker…. Bewegingen zijn een natuurlijk fenomeen, je kunt trekken of duwen wat je wilt daar krijgt geen enkele dirigent schot in!..
  4. forum rang 6 rene66 15 november 2018 15:10
    quote:

    Helvan'18 schreef op 15 november 2018 15:02:

    [...] Georkestreerd geheel, niet als bij aandelen indexen zeker…. Bewegingen zijn een natuurlijk fenomeen, je kunt trekken of duwen wat je wilt daar krijgt geen enkele dirigent schot in!..
    Elke dag een andere analist met hetzelfde verhaal. Daarna is het gewoon even schuiven met een bedrag van 5 miljard per dag en dan krijg je vanzelf beweging. Als de koers van Apple onder een bepaalde grens komt dan gaan krap ingestelde verkoop algoritmes weer aan de gang en dan gaat het weer verder naar beneden. Dan is het weer wachten op het moment dat er een koper komt die de dumping (tijdelijk) stop zet.
  5. Snuggerst 15 november 2018 17:22
    quote:

    rene66 schreef op 15 november 2018 15:10:

    [...]Elke dag een andere analist met hetzelfde verhaal. Daarna is het gewoon even schuiven met een bedrag van 5 miljard per dag en dan krijg je vanzelf beweging. Als de koers van Apple onder een bepaalde grens komt dan gaan krap ingestelde verkoop algoritmes weer aan de gang en dan gaat het weer verder naar beneden. Dan is het weer wachten op het moment dat er een koper komt die de dumping (tijdelijk) stop zet.
    Wat hebben analisten überhaupt met een aandeel van doen, of te maken!…
    Het is sowieso al een verhaal wat nergens op slaat trouwens, algoritmes, dumping, da's niet echt des markts, dat het zo gezien wordt is een ander verhaal natuurlijk maar dat praten jullie jezelf aan….
  6. Febo85 15 november 2018 19:22
    quote:

    Helvan'18 schreef op 15 november 2018 15:02:

    [...] Georkestreerd geheel, niet als bij aandelen indexen zeker…. Bewegingen zijn een natuurlijk fenomeen, je kunt trekken of duwen wat je wilt daar krijgt geen enkele dirigent schot in!..
    Wat kraam jij toch veel onzin uit . Rene66 heeft gewoon gelijk.
  7. Snuggerst 15 november 2018 20:15
    quote:

    Febo85 schreef op 15 november 2018 19:22:

    [...]

    Wat kraam jij toch veel onzin uit . Rene66 heeft gewoon gelijk.
    Oh, de onzin is dus bewegingen… Zelfs al zou je niet in een grafiek kijken weet je dat ze bestaan, of er zijn!.. Die valt niet te ontkennen, maar dat je er niets mee kunt is een ander verhaal...
  8. mok 15 november 2018 21:45
    I vond het altijd al vreemd dat mensen hun privacy opgeven bij Facebook en wel lopen te klagen dat privacy geschonden wordt. Ook zag ik jaren onzin voorbij komen op Facebook, maar niemand die daar problemen mee had. Maar nu Zuckerberg in de gaten heeft dat dit bij een aantal mensen niet in goede aarde valt en er wat aan gaat doen, komt er een storm van kritiek. Ik ben juist positiever geworden. Facebook maakt meer kosten om alle geposte berichten te scannen en ik zie daadwerkelijk minder "nepnieuws". Ze hebben inmiddels zoveel macht dat ieder nieuw initiatief op sociale media door hun gekocht, of minstens gekopieerd wordt. Dat maakt ze tot een onderdeel van ons leven, of je het leuk vindt of niet.
  9. [verwijderd] 15 november 2018 22:06
    TMT Finance begint op dat Wall Street Wires van vorig jaar te lijken. Allemaal geruchten en een jaar later is er niets meer van over, twitter @wallstreetwires niet meer geüpdatet en de site wallstreetwires.com bestaat niet meer. Die site zat wel goed met Gemalto.

    Volgend jaar maar eens bekijken wat er waar is geworden van de TMT geruchten
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links