Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Lichte verkoopdruk op de AEX

TA: Lichte verkoopdruk op de AEX

De verzwakking in de AEX is niet dramatisch, maar het technische plaatje verliest wel aan kracht. Ten eerste valt op dat de AEX op de top van medio oktober rond 533,43 punten is gestrand. Hier ligt ook de bodem van september. De AEX valt wat terug en test nu de oplopende trendlijn (blauwe lijntje) onder de koersbodems van de afgelopen weken.

Ten tweede staat stijgende steunlijn van de AEX nu onder druk. Beleggers en speculanten dienen deze bodemlijn nauwlettend in de gaten te houden. Ik verwacht op dit moment niet dat de AEX vanaf deze steunlijn sterk kan opveren. Integendeel zal bij een doorbraak en slotstand onder hieronder rekening  gehouden moeten worden met een iets diepere correctie.

Overigens wordt de reddingslijn vanuit de valutamarkten toegeworpen. Van cruciaal belang voor het verloop van aandelen is het gedrag van de euro/dollar. Doorgaans bewegen deze twee grootheden in spiegelbeeld met elkaar. Forse koersdalingen van de euro worden vaak gevolgd door koersstijgingen van de AEX. Dus nu de euro wegzakt, zal dit de AEX-daling wat kunnen afremmen.

Onderstaand grafieken laat goed zien hoe de koersdaling van de euro (van 1,25 in februari naar 114 nu) werd begeleid door een gestage stijging van de AEX. Op zeer korte termijn gaat deze correlatie minder op, maar trendmatig is er een zeker verband. Indien we deze relatie extrapoleren zou de recente technische verzwakking van de euro de winstnemingen in de aandelenbeurs kunnen dempen.

AMX-index draait neerwaarts

Omdat de AMX-index onder de koersbodems van juli t/m september was gebroken, trad een technische verzwakking op. Hiermee komt er voor de AMX neerwaarts ruimte.

De steun rond 682,80 (bodem van 23 januari 2017) moet intact blijven om verdere zwakte te voorkomen. De lagere koerstop onder weerstand 758,02 (gevormd op 18 oktober) lijkt voorlopig de zwakte te bevestigen.


Verkoopdruk AEX neemt toe

De Nederlandse beurs had begin vorige maand met de doorbraak onder de koersbodem rond 533,91 de dalende fase hervat. De AEX ketste gisteren af op deze voormalige bodem.

Deze oude steun fungeert als nieuwe weerstand. Nu de koers hieronder blijft, wordt het technische beeld gevalideerd. De herstelfase staat nu onder druk. De onderkant van dit patroon hebben we afgebakend met de blauwe stippellijn. Het recente herstel is voorlopig niets meer dan een pullback. Ook het feit dat het patroon met lagere toppen (rode stippellijn) nog niet is omgebogen, wijst op latente verkoopdruk.

Een eventuele terugval zal veel steun ondervinden in de laatste gap in de rode cirkel) rond 516. Het zou ideaal zijn indien een eventuele terugval wordt opgevangen rond of boven 516. In dat geval is er bewijs voor een hogere bodem, die kopers in de markt suggereert.


EUR/USD verzwakt nu steun sneuvelt

De EUR/USD koers gaf al een tijd lang een zwak koersverloop weer, omdat er lagere koerspieken te zien waren. Er hangt blijkbaar nog aanbod boven de markt. Nu steun rond 113,12 (bodem van 5 juli 2017) breekt, komt er weer neerwaarts potentieel vrij.


Onrust neemt toe

De Nederlandse paniekbarometer, de VIX index, lijkt op te veren boven steun 14,15 (bodem van 17 oktober). We zien hierin weer toenemende onrust onder Nederlandse beleggers. Pas bij een verdere daling onder de huidige niveaus keert de rust weer terug en zal de AEX weer kunnen oplopen.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 77
  2. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79
  3. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59

Gerelateerd

Reacties

206 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. mollowitz 13 november 2018 09:55
    quote:

    Sloeki schreef op 13 november 2018 09:23:

    DJ gaat gisteren 2.23% omlaag en wij gaan lekker 0,68% omhoog. Kan iemand dit uitleggen? Is er zoveel vers geld in AEX gepompt dat daling uitgesloten is?

    u leeft in een ei?

    By Swati Pandey SYDNEY (Reuters) - Asian shares pared losses on Tuesday as hopes for a de-escalation of the Sino-U.S. tariff.

    The South China Morning Post reported, citing sources from both sides, that Liu He may visit Washington as part of the preparations for the talks between U.S. President Donald Trump and his Chinese counterpart Xi Jinping on the sidelines of the G20 summit in Argentina later this month.
  2. Henk Snaph 13 november 2018 10:00
    quote:

    mollowitz schreef op 13 november 2018 09:55:

    [...]

    u leeft in een ei?

    By Swati Pandey SYDNEY (Reuters) - Asian shares pared losses on Tuesday as hopes for a de-escalation of the Sino-U.S. tariff.

    The South China Morning Post reported, citing sources from both sides, that Liu He may visit Washington as part of the preparations for the talks between U.S. President Donald Trump and his Chinese counterpart Xi Jinping on the sidelines of the G20 summit in Argentina later this month.
    Waarom leeft die man in een ei? Uw sinterklaas is net zo echt als een positieve afloop van die besprekingen.
206 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links