Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Tom2 en chippers

Liveblog: Tom2 en chippers

Update 15:45 uur: ASML, ASMI en Besi

Van een ruime plus naar een dikke min, Wall Street draait er deze herfst haar handen niet voor om. Vooral technologie kan er wat van. Vandaag is het ook weer weer. ASMI zag ik vanochtend dacht ik nog met een mooie plus voorbijkomen, maar inmiddels kleuren onze chipboeren weer dieprood. ASMI voorop dit keer.

Is dit de trigger? Een van de toeleveranciers van Apple - dat er overigens meer dan tweehonderd heeft - winstwaarschuwt (-25%) en dat blijft niet onopgemerkt?

 


Update 15:30 uur: Gevallen engelen

Nyrstar vandaag - zie onderaan - is erg extreem met die koersdecimatie vandaag. Het kan de beste gebeuren op de beurs, zelfs de meest degelijke bedrijven en aandelen kunnen zieltogen. Het voorbeeld de laatste jaren is General Electric. Ooit hoeksteen van de Dow Jones, grootste fonds ter wereld in 2000 en nu...

Ik durf geen lijntje vanaf die top in dat jaar te trekken. Te pijnlijk.


Voor mij een reden om niet te panikeren dat duurzame energie snel de winsten en dividenden bedreigt van Shell, is tabak. Dat is al een jaar of vijftig taboe, maar aandelen als Altria en BAT gingen al de tijd gewoon recht omhoog. BAT alleen eventjes niet meer.


Krijgen we er op het Damrak op eentje bij? Accell was een van de beste aandelen op het Damrak deze eeuw... Sterker nog, dat is het nog steeds met +700% ofzo. U leest het zo af. Daar komt het dividend over al die jaren nog bij. En dan nu dit. Bod afgwezen en ineens allemaal problemen en toestanden. Het kan verkeren.   

 


Update 14:15: BAM en Heijmans

Begint dit iets van een trendje te worden...? Alweer een de groeten en veel succes er mee van onze bouwers. Als het zo door gaat blijft de overheid met al haar grote projecten zitten en kan de hele aanbestedingsprocedure weer op de schop.

 


Update 12:15: Olies, gas en kolen

Duurzame energie is wat de klok luidt in ons land, maar de wereld draait op kolen, gas en olie. Belangrijke: blijft dat voorlopig ook nog wel even doen. Zie hier de twee laatste IEA ramingen in haar nieuwe outlook. Die schattingen liggen trouwens in lijn met die van Big Oil zelf. 

En zo kan ook Royal Dutch Shell in principe nog decennia aan olie en misschien nog wel meer aan gas verdienen en mooie dividenden van betalen. Bij duurzaam is daar nog geen sprake van en met goede bedoelingen woden geen pensioenen betaald. Dat iedereen die het altijd veel beter weet dan Shell het even weet.

Mede met de overname van het grote BG Group een paar jaar terug zit Olies wel goed met gas, dat wereldwijd snel aan populariteit wint. Die overname deed het bedrijf toen de olieprijs al hard daalde en ook de cijfers van Shell zelf snel minder werden. En dan toch doen. Dat getuigt nou van lange termijn strategie en visie?

 


Update 11:45: Nyrstar zinkt

Het is niet het jaar van de Brusselse beurs. De Bel20 zit in een bearmarket sinds januari, grootmacht AB InBev halveerde een paar weken terug het dividend en dan is er nog de deceptie van zinkbedrijf Nyrstar:

Wat zegt ABN Amro?

Wegens de liquiditeitsproblemen van Nyrstar en de al jaren grote schulden- en rentelast geloven ze dat een schuldherschikking onvermijdelijk is. Het meest voor de hand liggende scenario is een omzetting van schulden in aandelen - mogelijk in combinatie met een private plaatsing bij Trafigura - waardoor de waarde van het aandeel volledig wordt uitgehold.

Het grote probleem bij het bedrijf zijn inderdaad de schulden. Nico schreef hier twee weken geleden kort maar krachtig over bij de Q3's:

Ofwel stopt trouwe aandeelhouder Trafigura extra geld in Nyrstar ofwel dreigt een verkoop van het tafelzilver om alsnog de schuldenput te dempen.

Intussen staat het aandeel vandaag -40% (-89% dit jaar) en is officeel een pennystock of dubbeltjesfonds geworden. Dit is de langste grafiek die ik van Nystar heb. Wat een nachtmerrie, het zal je pensioen maar zijn. Zink dus. Nou, inderdaad. De koers kan echt niet veel anders dan zinken. 


Verrassend? Er staat maar 5,8% netto-short uit bij Nyrstar. Blijkbaar hoort ABN Amro met dit rapport vandaag tot de grootste zwartkijkers, dat dan weer wel. 

 


Update 11:30: TomTom

Het is goed te zien dat het nieuws toch echt van vrijdag vlak voor het slot is. Nieuws cursief geschreven? Ja, want dat er drie private equity partijen ongevraagd een bod hebben gedaan is niet meer dan een gerucht. Daar doet het feit dat ANP het dit weekend noemt niets aan af. De grote persbureaus hebben niets.

TomTom zelf gaat er ook niet op in. Die koers verbaast mij eerlijk gezegd wel een beetje. Ik had gedacht dat de zeg maar weekend-instappers van vanochtend wel eventjes vakkundig zouden worden uitgekleed. Vooralsnog niet dus.


ING gaat er vandaag op in en stelt dat, of er nou wel of niet een bod, laat staan een genereuze bieding is, u niet moet vergeten dat het laatste woord aan de grootaandeelhouders is. Klopt. Eigenlijk is TomTom een veredeld familie- en vrienden en kenissenbedrijf. U mag mee doen, maar zij belissen. Met John. 


En als zij, om wat voor reden dan ook, niet willen, dan houdt het op. Tenzij het bod natuurlijk goed en torenhoog is. Nog iets, hoe vurig u ook hoopt dat er een bod komt, houd er rekening mee dat er ook partijen zijn die klinisch rekenend denken dat er voorlopig geen bod komt: er staat 8,2% netto-short uit.  

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 november 2018 11:47
    Bieding 10,60 (bovenkant range 2-2,5mrd TNT Finance bericht) was dus te laag...

    Blijf maar lekker denigrerend berichten IEX... Dit wordt de knaller de komende maanden. EUR15,50 is de waardering als je de verwachte ebitda van 2018 (230mln) vergelijkt met peers Zenrin, Trimble en Garmin ...
  2. DerksVisie 12 november 2018 13:15
    Beste Arend-Jan,

    Je stelling: "Eigenlijk is TomTom een veredeld familie- en vrienden en kenissenbedrijf. U mag mee doen, maar zij belissen. Met John"

    Is 2 weken geleden ontkend door Goddijn in het Bloomberg interview. Goddijn zij hierin dat hij het bedrijf niet runt als familiebedrijf en openstaat voor biedingen.
  3. forum rang 6 Ronald Engels 12 november 2018 14:06
    Arend Jan Kamp,

    "En zo kan ook Royal Dutch Shell in principe nog decennia aan olie en misschien nog wel meer aan gas verdienen en mooie dividenden van betalen. Bij duurzaam is daar nog geen sprake van en met goede bedoelingen woden geen pensioenen betaald. Dat iedereen die het altijd veel beter weet dan Shell het even weet."

    EN HOPENLIJK SNAPPEN ONZE POLITICI EN ONZE PENSIOEN FONDSEN DIT OOK TEN VOLLE EN STOPPEN ZE MET HUN ONWAARHEID ONZIN OVER "MAN-MADE CO2 GLOBAL WARMING, EEN NON-PROBLEEM!
  4. Bonost 12 november 2018 15:34
    quote:

    Ronald Engels schreef op 12 november 2018 14:06:

    Arend Jan Kamp,

    "En zo kan ook Royal Dutch Shell in principe nog decennia aan olie en misschien nog wel meer aan gas verdienen en mooie dividenden van betalen. Bij duurzaam is daar nog geen sprake van en met goede bedoelingen woden geen pensioenen betaald. Dat iedereen die het altijd veel beter weet dan Shell het even weet."

    EN HOPENLIJK SNAPPEN ONZE POLITICI EN ONZE PENSIOEN FONDSEN DIT OOK TEN VOLLE EN STOPPEN ZE MET HUN ONWAARHEID ONZIN OVER "MAN-MADE CO2 GLOBAL WARMING, EEN NON-PROBLEEM!
    Oneens met je gevolgtrekking. Dat er nog steeds (meer) fossiele brandstoffen worden gebruikt wil niet zeggen dat de CO2 uitstoot niet afneemt. Alleen moet je er wel wat voor doen om het te verminderen. Dit in tegenstelling tot vroeger, toen alles de lucht in werd geblazen.
    Vanwaar dat LNG zo populair wordt kan alleen te maken hebben met het transport. Dus goed gezien van Shell. Maar ook duurzaam zal in de toekomst telkens belangrijker worden. Zeker als China zo blijft doorgaan. Op een gegeven moment is die energie gewoon goedkoper dan fossiel en verliest de rest het op grootmacht China.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links