Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Oh jee, Wall Street

Liveblog: Oh jee, Wall Street

Update 12:00 uur: Wall Street door putje en Q3's Microsoft

Bar en boos. Wall Street gaat op de dag af 89 jaar ná (u weet wel, 1929) finaal onderuit op het slot. Vraag is nu of de AEX morgen nog met een vijf begint. De Nasdaq 100 kleurde nog groen aan het begin van de handel vandaag, maar das war einmal. Dollar trekt wel aan.

Hier met rrronkend jargon:

Het is aan de grote Amerikaanse techs om de komende handelsdagen met hun Q3's om de markt te redden. Dat wordt een kluif. We starten nu met Microsoft. Dat heeft recordcijfers, maar doet nu nabeurs +1,5%. In de gewone handel was dat nog -5,4%... 

Als u ze liever zo hebt:

De Nasdaq 100 future is daarmee ook niet erg onder de indruk van de cijfers van deze beursgigant. Bij de S&P future hoef ik dan helemaal niet te kijken.

Ik ben verrast dat de cijfers er nu al zijn, het bedrijf is doorgaans veel later in het cijferseizoen, maar Tesla is er ook... en hoe! Winst?! Het staat er echt. Dit zijn echt blow-out cijfers en de koers doet +11%. 

Let u morgen ook maar even op uw chippers...? Wat een debacle voor AMD.

Galapagos heeft tot slot ook nieuws:

Inderdaad, er stonden Q3's aangekondigd en hier zijn ze, Sorry, ik kan dit even niet zo gauw duiden allemaal. Ik ben echt gaar. Voor de die-hards: misschien dat u in een van de zes (!) draadjes op het forum wijzer wordt. 


Update 17:08 uur: Dikke AEX dippers

Lekker uit in eigen grafiek! Van een vervelende min naar een mooie plus en weer een rot min: de AEX doet het allemaal vandaag:

 


Update 16:45 uur: Dikke AEX dippers

Dit is is geen boodschappenlijstje, ik zeg het maar meteen. Puur op cijfers gebasserd, he tis geen geen fundamentele of technische analyse. Een beursdaling betekent behalve een bedreiging echter ook een kans. Zo is het altijd, want in een marktbrede daling gaat alles en iedereen mee.

Ik wil de Nederlandse aandelen weten die zeker 20% zijn gedaald vanaf hun top, maar bij wie de winst en omzetverwachtingen niet zijn verlaagd. Ergo, aandelen die optisch 20% in de aanbieding zijn. Optisch, want verwachtingen komen niet altijd uit en zelfs bij de mooiste aandelen zijn rampen mogelijk.

Ik zal het nooit vergeten en ik vertel het vaak. In 2011 of 2012 interviewde ik Jan Aalberts en ik vroeg hem - als routinier - hoe hij de crisis van 2008 en 2009 beleefde. Had hij zoiets eerder meegemaakt, zat hij ook te zweten dat het akelig stil was op de sales afdeling, ofwel: hoe wás het?

Meneer Aalberts' antwoord was kort maar krachtig. Het ging bijna letterlijk ongeveer zo:

Dat was inderdaad een vreemde tijd. Nooit eerder meegemaakt. Op een gegeven moment zag ik dat onze omzet ongeveer met de helft (!) was gedaald. Onze koers stond echter bijna driekwart lager. Dat was te veel. Het management heeft toen aandelen bijgekocht.

Zoals het een goede belegging betaamt - courtesy Corné van Zeijl - liep de koers eerst tegen hen in, maar u kijkt zelf maar wat er rond de jaarwisseling 2008-2009 op het Aalberts bord stond en wat er nu staat. Nu wil het toeval dat Aalberts nu weer... Inderdaad. Zeg het maar Ja, is het weer te veel?

Natuurlijk, de verwachtingen van Aalberts kunnen zeker zakken - denk aan de exposure aan de Duitse auto-industrie - en als de beurs echt gaat beren, gaat Aalberts zeker mee. Niettemin is het aandeel, dat een fantastisch trackrecord heeft, dit jaar vooral goedkoper geworden.  

DSM heeft ook aardig onder uit de zak gehad en is daarmee vooral goedkoper geworden. Uiteraard geldt hetzelfde bij Aalberts en de andere aandelen hier: zeker, de verwachtingen kunnen dalen en de beurs kan in een bearmarket verzeild raken. Er is echter al 20% ingeprijsd en de markt kan ook weer aantrekken.

Heineken is strikt genomen net geen 20% gedaald, maar is gelet op de verwachtingen die vandaag worden bevestigd denk ik wel zeker 20% goedkoper geworden ten opzichte van deze zomer.

Bij Philips gaat as we speak wel de winstverwachting naar beneden, maar dat staat in geen verhouding tot de beuk die het aandeel heeft gehad? Net als Heineken zou haar business niet erg recessiegevoelig moeten zijn. 

Last but not least, wat dacht u van ASML? Deze zomer zat u zich misschien nog rijk te rekenen met €200 en nu rond €145 vindt u ze eng? Vertel maar waarom :-) 

 


Update 15:20 uur: Black Thursday

Verhip, het is vandaag Black Thursday. Gelukkig vergeet Eddy nooit wat.

Sorry, het is weer sterker dan ik :-)

Serieus, die -89% in drie jaar - in juni 1932 bodemde de Dow Jones pas na de klap van 1929 - is voor mij de benchmark tot waar een ontwikkelde markt in een krach en bearmarket tot staat is. Ik hoop het nooit mee te moeten maken.

 


Update 14:55 uur: Boeing

Eerder vandaag stond de Nasdaq 100 future zelfs ruim 1%, maar het kan snel gaan in de huidige markt. Kijk niet raar op als Wall Street straks zelfs hoger opent. Daar mag u vooral Boeing voor bedanken dat de outlook verhoogt en +5% staat pre-market.

Mog een extraatje, toevallig had ik hier vandaag in het beurspraatje van BNR Zaken Doen ook over. Deze dip is anders. De vorige zaten bij wijze van in de koers en waren er al weer uit, voordat u met uw ogen kon knipperen.

 


Update 10:55 uur: KPN

Vaker gezegd, net als bij PostNL: het dividend van KPN is naar mijn bescheiden overtuiging de enige reden om nog in het aandeel te beleggen. Het bedrijf krimpt al jaren en is eigenlijk een beetje klaar met ondernemen. Het dividendrendement is nu wel een schitterende 5,1%, maar dat is helaas niet gratis af te halen.

Het fonds is duur à 21 keer de verwachte winst voor een krimper. Louter in een aandeel voor dividend beleggen is leuk en dan mag de koers best dood geld zijn. Bij Royal Dutch Shell eten we daar al decennia goed van. Die prijs moet alleen niet te veel dalen, want anders kost zo'n belegging alsnog geld als u eens verkoopt.

Ik laat de grafieken verder maar het verhaal vertellen. U ziet heel voorzichtig de verwachtingen weer oplopen, terwijl de waardering in jaren niet zo laag en het dividend(rendement) in jaren niet zo hoog is geweest.


Dan is er nog een joker. Nieuwe CEO Maximo Barra komt als het goed is op 28 november met een kostenbesparingsplan om de winst op te krikken. Als we marktbreed een bearmarket ingaan houdt dit verhaal op, want dan gaat KPN mee de shredder in. Herstelt de markt, dan kan het nu achteraf een momentje zijn óm...? 

 


Update 10:25 uur: Chippers

U ziet ASML, Besi en ASMI weer bungelen en dat heeft wellicht iets met de Franse chippers STMicroelectronics te maken. Dat doet -7% op Q3's. Daar blader ik even snel doorheen, maar ik zie niet zo snel geen smoking gun. Outlook bevestigd enzo. Chips, blijkbaar even niet the place to be momenteel op de beurs? 

 


Update 10:15 uur: Heineken

In een markt als deze is -1,4% ofzo op Q3's een volkomen neutrale reactie, toch? Laat ik het er maar op houden dat de beurs net even wat meer verkopen had gezien gelet op de extreme zomer dit jaar. Verder zijn de Heineken Q3's eigenlijk  saai en voorspelbaar - outlook bevestigd - en zo heurt het ook bij dit fonds.

Lekker defensief, recessie-proof en dus duur. Hoewel? Minder duur. Heineken is eigenlijk wel heel hard afgekomen voor zo'n veilige haven.

Met die daling is wel de waardering gedaald, voor het eerst sinds tijden kunt u het voor net minder dan 20 keer de verwachte winst kopen. U beurt dan 1,9% dividendrendement. Zit hem daar de truc voor die forse daling? De grote rentetrend is weer opwaarts en dat maakt Heineken wellicht ietsje te duur.

Als het fonds nou hard zou groeien, dan is zo'n relatief laag percentage geen probleem. Dat loopt dan ten opzichte van uw initiële investering snel op, zie ASML als mooi voorbeeld. Heineken groeit echter prima en gestaag, maar niet hard. Niettemin is er ten opzichte van deze zomer wat dat betreft niets veranderd.

De cijfers zijn niet bijgesteld, maar het aandeel is wel bijna 20% in de aanbieding. Als u als buy & hold belegger - in het aandeel voor koerswinst handelen is wat anders - ze deze zomer nog enthousiast kocht en ze nu angstig in het boek prakt, moet u misschien even met u zelf praten waarom.

 


Update 09:30 uur: Arcadis...

Arcadis bevestigt de trend tot dusverre van dit cijferseizoen: tegenvallers worden meedogenloos afgestraft. Bij dit aandeel zit het 'm er denk ik in dat het bedrijf moet afschrijven in Brazilië en de outlook 2018 licht verlaagt. Getuige de forse koersstijging tegen de markt in deze week was er juist hoop op beter...?

Vandaag is echter weer:

Hopen is verkopen

Bijvoorbeeld bij Philips maandag viel er nog wat voor te zeggen dat een priced for perfection aandeel als de flippen in een dip louter met groene vinkjes moet komen, want anders wordt er afscheid en winst genomen. Zoiets. Dat is bij Arcadis zeker niet het geval. Het aandeel verliest dit jaar maximaal een derde.

Het gaat beter met het bedrijf op tal van punten - leest u Martin van onze Beleggersdesk maar even na - maar het gaat alleen tergend langzaam en voetje voor voetje. En dat in hoogconjunctuur, vergeet dat niet. De koersreactie vandaag op die Q3's is als een rode kaart. De beurs vindt dat Arcadis beter moet.

Even kort dan: outlook, ebita-marge en vrije kasstoom vallen tegen, omzet, werkkapitaal en orderboek vallen mee. Daarnaast is de schuld wat verder afgebouwd. Mixed bag heet dat in beursjargon. Als ik nu op het bord kijk terwijl ik dit stukje afrond, schrik ik me wild. Arcadis krijgt er wel heel erg van langs.

Feest voor de shorters dus. Hoewel het percentage is afgenomen, staat er nog altijd 11,3% netto-short uit en daarmee is Arcadis na Fugro het meest geshorte fonds van het Damrak. Daar kunt u van alles van vinden, maar het betekent vooral dat er veel slimme, risicobereide mensen duidelijke downside zien.

Dit hele jaar al en zeker vandaag krijgen zij even heel erg gelijk.

 


Update 08:45 uur: Beren op het Damrak

De uitgangsposities voor vandaag. De AEX valt nog wel mee, maar de AMX en de ASScX hebben niet veel vet meer op de botten.

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Mrx77 24 oktober 2018 15:43
    Onze aex had nog een tego3d van 1,2 procent en teldaar nog op de euro die bijna 1 procent daalt. Aex heeft een tegoed van 2 procrent maar we geven alles weg en als afm nog steeds achterover leunt en passief kijkt en wacht totdat iemand zich vrijwillig wanmeldt dan maak ik mij zorgen.als wallstreet op 1 dag met 3 tot 5 procrent daalt wordt hele sec erop afgestuurd met cia erbij maar hier is dit echt treurig en worden onze markten kapotgemaakt.
  2. Economische Vluchteling 24 oktober 2018 17:45
    Erg simpel om op het einde van de cyclus de forward p/e als waarderings maatstaaf te nemen en te roepen dat er overal koopjes zijn. Probeer even een extra denkstap te nemen en kijk naar de recordmarges die onderliggend zijn aan deze winsten. Deze marges zullen zeker gaan krimpen en dan blijkt alles helemaal niet meer zo goedkoop. Denk aan de forward p/e's die in de lente van 2008 te zien waren.
  3. forum rang 4 Dicall69 24 oktober 2018 22:33
    quote:

    Jestbread schreef op 24 oktober 2018 22:19:

    En nog steeds zie ik goede bedrijfscijfers en het voldoen aan iig de eigen verwachtingen. Dat die misselijke analisten veel te hoge verwachtingen hebben, gadverdamme
    Dat is een accelererende factor die men gebruikt om enkele dagen van te voren hun belangen/ positie te verlaten en de zittenblijvers mogen de klappen dan opvangen.
    Zoals er flink werd rondgebeld bij de banken, analisten en anderen om fraude te plegen met de derivaten, verzekeringen en nog meer doen ze dat nu om de beurzen/ indexen te corrigeren, daardoor compenseert men de verliezen weer die ze door witwassen, frauderen en andere zeer lugubere handel die ze hebben gedreven niet dat ze daar mee gaan stoppen ze doen het dan weer in een ander jasje !!!
  4. forum rang 6 rene66 24 oktober 2018 23:17
    De dump van de aandelen heeft één reden, dat zijn gewoon shortende hedgefunds die in samenwerking met andere partijen de boel naar beneden trekken. Dit dumpen kan nog wel even doorgaan, want hier verdienen de hedgefunds en partijen zoals de Goldman Sachs van de wereld flink aan.

    Dat de rente omhoog ging was al maanden bekend, de handelsoorlog tussen de VS en China ook. De resultaten van de meerderheid van de bedrijven in de VS zijn gewoon goed op dit moment, de verwachtingen volgend jaar zijn rond de 10% winst. Dat is minder dan dit jaar maar dat kwam door de belastingmaatregelen. De gemiddelde winst in de VS is rond de 6%, dan is de 10% volgend jaar gewoon goed.

    Om de boel te keren moeten de volgende dingen gedaan worden.

    - Fed moet rente minder snel verhogen
    - Er moet een deal komen tussen de VS en China

    Zoals ik wel eerder heb aangegeven dat als je dit soort dumps wil voorkomen het shorten moet worden verboden en de algoritme handel moet worden gestopt/nog meer gereguleerd.

    Na de cijfers kunnen de bedrijven weer starten met buyback programma's, dat zal de beurs weer een beetje omhoog sturen. Een feit is dat beleggen niks heeft te maken met beleggen omdat je afhankelijk bent van partijen die koersen op een enorme manier manipuleren.
  5. Mrx77 25 oktober 2018 07:57
    Ik hoor alleen europa dat de economische groei in usa top is en dat Amerikaanse bedrijven zeer goed presteren. Daarom blijft europa achter volgens analisten. Ik struikel over ene slechte nieuws na de ander in usa. Amd afternigt zakt 20 procent dan denk ik wake up yankees knze semiconductore die zijn al 40 procrent gedaald! Ondanks de topcijfers van asml moest asml toch weer inleveren omdat andere bedrijven belabberd presteren. Ik wil dus zeggen dat vroeger (in 2001) aex 500 is dow jones 5000 en nu staat aex wederom op 500 en dowjones 25000!! Deze yankees presteren ook zeer belabberd en zit vol met bedrijven die geen of nauwelijks winst maken zoals tesla etc maar puur obv overdreven verwachtingen worden gewaardeerd. Wordt tijd dat er een europese toezichthouder wordt ingesteld voor europese beurshandel want deze wordt m.i. gemanipileerd door de yankeew om Trump een overwinning te leveren bij de verkiezingen dan kan hij zeggen dat hij het zo goed heeft gedaan tov de rest...iedereen ziet deze manipulatie en eentje schrijft het weg als zgn hamdelszorgen en dan weer fed. Er worden momenteel europese bedrijven met enorme discount verhandeld tegen kw van maar 7, zoqls aegon en ing etc..., hoewel de yankees hun financials op kw 10 waarderen en hun finamcials presteren hetzelfde als die van ons en houdt de lehman nog in ons achterhoofd...
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links