Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Unies, Flows en Koos Sligroloos

Liveblog: Unies, Flows en Koos Sligroloos

Update 15:00 uur: President, Fed en rente

Hij was Fed-voorzitter onder presidenten Ronald Reageon, George Bush I en II en Bill Clinton. Bovendien werkte hij voor de presidenten Richard Nixon en Gerald Ford. Als er iemand is die dit kan beoordelen, is het Alan Greenspan wel. Einde van deze discussie lijkt me, want president Donald Trump is blijkbaar niet de eerste en enige. 

En waarom ook niet? 

 


Update 13:00 uur: Bust is good?

Sears. Omdat iedere Amerikaans er wel iets mee heeft of had. Er verschijnen daarom veel nostalgische stukken in de Amerikaanse pers.

Een paar jaar geleden hadden wij het V&D drama - wie heeft daar niet ooit eens rond gekeken, maar nooit iets gekocht - en vandaag is er weer een bedrijf in het nieuws die wij misschien onbewust tot ons nationale erfgoed rekenen: 

Cycle of life 

Het is de business cycle: opkomst, bloei en neergang. In ons land zijn VOC, WIC, RSV, Fokker en recent nog Imtech grote namen die mij te binnen schieten. We hebben ze allemaal overleefd en we zijn er per saldo niet minder op geworden. Wat zou bijvoorbeeld de VOC nu waard zijn geweest? Kruiden, kost niks meer. 

Kijk maar bij Amsterdam Commodities, zou ik zeggen voor een idee. Een half miljard? Deze bedrijven die ik net noem gingen echt over de kop. Bloei en neergang, er is meer. Moet u eens kijken wie er in 35 jaar alleen al uit de AEX zijn verdwenen:


Elders is het niet anders. De eerste Dow Jones uit 1896 zat vol spoorwegbedrijven - de techs van toen - en ene General Electric, dat er kort geleden bij kop en kont uit werd gegooid. Er is meer. US Steel was in 1900 het eerste bedrijf ooit dat $1 miljard waard was en... Een paar jaar geleden was het dat weer waard. Echt. 

US Steel leeft tenminste nog, want het nog grotere en eens almachtige Bethlehem Steel - dé Amerikaanse wapensmid in WO II - ging dertig jaar geleden al roemloos failliet. Denk ook aan General Motors dat tien jaar terug kansloos ten onder ging, maar gelukkig een doorstart maakte. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Indexbeleggen

Voor mij is dit behalve kosten en gemak ook een reden voor indexbeleggen en dan vooral de wereldindex met nu de 1640 grootste bedrijven ter wereld. Dit heeft vooral Imtech mij geleerd. We hopen allemaal dat we een Amazon of Google hebben in onze zeg vijftien à twinig namen tellende eigen beleggingsportfolio.

De kans op een Imtech in eigen portefeuille is echter net zo groot. Als u dan ook nog eens aan de verkeerde kant zit bij ArcelorMittal, Galapagos, TomTom en Pharming, ofwel aandelen waar hier op IEX iedereen altijd maar mee in de weer is, dan is de kans dat u rustig en gestaag vermogen opbouwt vrijwel nihil.

Zo'n wereldindex kan wel een paar Steinhoffjes en andere rampaandelen hebben. Merkt u niks van als die naar nul gaan. Daar zorgen Amazon en Netflix wel voor. Totdat eens die naar nul gaan, maar dan is er al lang weer een andere next big thing. Heeft iemand data? Dit is misschien leuk voor wetenschappelijk onderzoek.

Het zou mij namelijk niet verbazen als de indices met de meest volatiele samenstelling structureel beter presteren dan zeg maar de meer statische. Dit wijst namelijk volgens mijn boerenverstand op een vitale, zich snel ontwikkelende, dynamische en concurrende economie. OK, wie durft er bust is good te roepen?

Want 11% bruto per jaar, hier mag u dus in totaal 67 bedrijven annex aandelen voor bedanken - zowel oprecht als cynisch.

 


Update 11:30 uur: Sligro

Goh. Een week of wat geleden zei ik het nog tegen mijn vrouw, toen we langs een bordje Dringend personeel gezocht liepen. Kijk, zo komen we vanzelf van hoogconjunctuur in een recessie. Bedrijven zonder voldoende en goed personeel presteren minder, maken minder winst en vul het verder zelf maar in.

Vandaag - en dat zegt iets - opent Sligro haar vooruitblik in de Q3-update hiermee:

De positieve ontwikkeling van onze afzetmarkten houdt nog altijd aan en dat geeft mooie omzetkansen, maar creëert ook nieuwe uitdagingen. Zowel binnen als buiten onze sector, neemt de vraag naar personeel in distributiecentra en transport toe.

Dat veroorzaakt in toenemende mate schaarste en tekort aan capaciteit. De oplossingen die we vandaag inzetten om deze capaciteitstekorten op te vangen en onze klanten op een passende wijze te kunnen blijven bedienen, zijn kostbaar.

De maatregelen die wij nemen, zijn er dan ook op gericht om onze capaciteit te vergroten en onszelf minder afhankelijk te maken van traditionele vormen van transport en logistiek. Daarmee kunnen we ook de kosten beter beheersbaar houden.

Kortom, personeelstekort is een serieus punt van aandacht voor Sligro, dat getuige hiervan beleid heeft ontwikkeld en er (veel) geld voor uit trekt, als is onduidelijk hoeveel. Het kan niet anders dan dat bij Sligro het tekort aan personeel omzet, winst en klanttevredenheid kost, of op het punt staat dat te gaan kosten.

Vandaag ook nieuws, de trend is niet in het voordeel van Sligro.

Ik ben heel benieuwd of dit cijferrondje meer bedrijven hiermee komen. Zeker nu Sligro zo open en bloot haar problemen op straat gooit. Verder wat Nico zegt.

 


 

Update 11:00 uur: Flow Traders

Chique, het grote Bloomberg verwaardigt het zich om de cijfers van Flow Traders apart te tweeten. Dat zijn bijvoorbeeld Unilever, Nestlé, SAP en Thales nog niet gelukt vandaag. 

Dat de cijfers vandaag geen Q1-2018-tje zijn, kon u op uw klompen aanvoelen en aan uw schermen aflezen. Deze winter implodeerde de beurs even, ontplofte de volatiliteit en hoefde Flow Traders alleen maar de ramen en deuren open te zetten om het geld naar binnen te laten waaien.

Wat dat betreft is het een gemakkelijk aandeel. U hoeft maar een blik op de VIX indices (volatilteit) te werpen en dan weet u meteen of Flow Traders al dan niet goed draait. Ik bedenk het nu terwijl ik dit tik, is er niet zelfs een staatje te maken wat ze op papier verdient bij welke VIX stand? 

Kijk naar dit staatje uit de rapportage, hoe de cijfers per kwartaal verschillen. Daar hoeft een Unilever niet mee aan te komen. Bij Flow Traders is dit, zoals het een eehte handelaar betaamt, couleur locale. 

Zelf vind ik juist hierom dit aandeel zo'n mooie aanwinst voor het Damrak. Als u zelf een aandelenportfolio hebt van zeg vijftien à 25 aandelen kan u bijna ongezien dit fonds er bij zetten. Niet voor gestage dividenden, in principe ook niet voor de échte hoogrisico koersklappers, maar gewoon een hegde.

Zijn al uw aandelen gedaald? Dikke kans dat Flow Traders is gestegen. En vice versa. 

 


Update 10:30 uur: Unilever

Geen fratsen, geen verassingen en rustig doorborduren: inderdaad, bij defensieve waarde-aandelen zijn saaie cijfers doorgaans een pré. Toch komt u die term zelden bij analisten tegen. Vandaag wel, ANP

RBC stelt dat Unilever tevreden zal zijn met de ,,saaie'' cijfers na het recente drama rond het bedrijf door het schrappen van de verhuizingsplannen en de nieuwe structuur. RBC handhaaft zijn advies underperform voor Unilever. 

De cijfers zijn dit keer misschien niet zozeer saai, maar ingewikkeld. Unilever worstelt met valuta, met name die in Zuid-Amerika waar (hyper)inflatie heerst. Het concern zet de omzetgoei in Argentinië daarom maar even apart in de rapportage.

Martin concludeert:

Unilever voldoet net wel/niet aan de marktconsensus, afhankelijk van of de cijfers die in Argentinië zijn gerealiseerd wel of niet (volledig) worden meegenomen. Onderliggend is er sprake van een aanhoudend sterke prestatie in lastigere tijden.

Wat is sterk? Als Unilever-aandeelhouder hebt u inderdaad in het hele bestaan van Unilever weinig te klagen gehad en ook nu presteert het bedrijf pima. Het kan misschien alleen allemaal wat beter (vooral de marges) en scherper, zoals vooral het rücksichtlose Kraft Heinz en Reckitt Benckiser laten zien. 

CEO Paul Polman herhaalt in ieder geval de outlook vandaag en het bedrijf levert wat het belooft. En dat is precies wat er zo prettig is of hoort te zijn aan defensieve waarde-aandelen: voorspelbaarheid. Of is dat op de beurs hetzelfde als saai?

 


 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Snuggerst 18 oktober 2018 13:31
    Bloomberg begrijpt tenminste van welke niche Flow Traders het moet hebben, ETF's!.. Da's wat anders dan volatiliteit.. ETF's nemen de long kant en aangezien omhoog droogloopt kun je je toch wel voorstellen dat die niche tot stilstand komt?, volume raakt eruit. Volatiliteit…, lees je eens in, Bloomberg ging je al voor!
  2. qxy 18 oktober 2018 15:08
    quote:

    Helvan'18 schreef op 18 oktober 2018 13:31:

    Bloomberg begrijpt tenminste van welke niche Flow Traders het moet hebben, ETF's!.. Da's wat anders dan volatiliteit.. ETF's nemen de long kant en aangezien omhoog droogloopt kun je je toch wel voorstellen dat die niche tot stilstand komt?, volume raakt eruit. Volatiliteit…, lees je eens in, Bloomberg ging je al voor!
    Volgens mij begrijp jij het niet. Winst Flow = volume * marge. Volume is meestal hoog als volatiliteit hoog is, voor marge geldt dit verband nog sterker. Als de markt langzaam omhoog kabbelt, is volume laag en marge laag. Als de markt hard omlaag gaat, is volume hoog en marge nog hoger. Sterke correlatie dus tussen volatiliteit en resultaat. Dat geldt net zo goed voor ETFs als voor gewone aandelen.
  3. Snuggerst 18 oktober 2018 16:24
    quote:

    qxy schreef op 18 oktober 2018 15:08:

    [...]
    Volgens mij begrijp jij het niet. Winst Flow = volume * marge. Volume is meestal hoog als volatiliteit hoog is, voor marge geldt dit verband nog sterker. Als de markt langzaam omhoog kabbelt, is volume laag en marge laag. Als de markt hard omlaag gaat, is volume hoog en marge nog hoger. Sterke correlatie dus tussen volatiliteit en resultaat. Dat geldt net zo goed voor ETFs als voor gewone aandelen.
    Ach volume en volatiliteit zijn twee aparte zaken die niets met elkaar te maken hebben. Echter, bij laag volume komt de richting neerwaarts aan de beurt en ontstaat lichtelijk paniek, dat versterkt volatiliteit, of beweeglijkheid, dat dan weer wel….
    Dat, Winst Flow = volume * marge, is een fundamenteel ding, terwijl ik de technische kant belicht, dus je zit al niet eens op éen lijn met me, maar wel schrijven dat ik het niet begrijp!…
  4. Belegde boterham 18 oktober 2018 22:28
    "We hopen allemaal dat we een Amazon of Google hebben in onze zeg vijftien à twinig namen tellende eigen beleggingsportfolio."

    Want dit wordt door de experts aanbevolen?

    Kun je me uitleggen als beurswatcher dat dit onzin is, het is toch peanuts tegenwoordig om veel meer bedrijven te 'volgen'

  5. Steven v. O. 19 oktober 2018 00:40
    AJ,

    Wat je zegt over indexbeleggen is niet onverstandig, zeker omdat je zo agnostisch kunt zijn over markten. Zelf denk ik dat een semi-actieve aanpak winstgevender kan zijn. Ik bezie alles graag op business-cycle, sector en geografie niveau.

    Zo vind ik Fidelity's kijk op business cycles zeer sterk (https://eresearch.fidelity.com/eresearch/markets_sectors/sectors/si_business_cycle.jhtml?tab=sibusiness) en hier kunnen passen sector allocaties bij (in Amerika *theoretisch* financials en grondstoffen). Of we kijken gewoon op de conjunctuurklok www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/conjun... Toegegeven, als business cycle analyse een zuivere wetenschap was, waren alle economen milionair...

    Daarnaast pak jij in jouw globale portfolio (wellicht?) zwakke emerging markets fondsen mee, die zou ik vandaag toch echt mijden. Die wil je weer wanneer wij duidelijke contractie laten zien.

    Vergeet ook de scheve wegingen niet. Weet niet hoe dit voor de AEX zit, maar Dow-30 is zo krom als een hoepel. Zelfs S&P500 is scheef (top-10 bedrijven == 20% weging). Waarschijnlijk zijn niet-momentum indexen op de lange termijn toch echt winstgevender (http://www.indexologyblog.com/2018/03/13/theres-nothing-equal-about-equal-weight-returns/)

    Op dit tijdstip, schrijf ik dit vast voor de kat z'n viool, maar goed...
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links