Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsenrondje: Pas op de plaats

Fondsenrondje: Pas op de plaats

Ondanks dat de AEX een minnetje van 0,1% op het bord zet, zien we veel aandelen die een mooie plus weten neer te zetten. Het zijn de zwaargewichten ASML (-1,5%) en het cijferende Unilever (-1,0%) die tegenwerken.

We blijven in Amsterdam daarom ook achter in vergelijking met de overige Europese indices. De Duitsers en Fransen staan immers 0,2% hoger. Geen ramp gezien de outperformance van gisteren. 

Dit jaar noteert de AEX inclusief herbelegd dividend precies vlak, terwijl de DAX, dat ook een herbeleggingsindex is, een min van 8,9% neerzet. Ook de Fransen doen het YTD met een verlies van 2,6% niet beter dan wij. Kortom, geen man overboord.

Unilever

De cijfers van Unilever (-1,0%) worden niet bepaald met gejuich ontvangen door beleggers, al waren deze cijfers niet heel dramatisch. De underlying sales growth steeg met 3,8% door stijgende volumes en hogere prijzen.

De omzet daalde in het derde kwartaal echter met 4,8% naar €12,5 miljard. Dit werd veroorzaakt door een negatief valuta-effect. Aandeelhouders kunnen binnenkort weer dividend tegemoet zien, want op 1 november gaat het bedrijf €0,39 ex-dividend.

Flow Traders

Voor Flow Traders (+1,1%) was het een kwartaal om snel te vergeten. De volatiliteit lag in het derde kwartaal relatief laag, waardoor het handelshuis onderaan de streep slechts €0,18 per aandeel overhield. Dit staat in schril contrast met de eerste drie maanden van het jaar toen er een winst werd geboekt van €2,37.

Positief is dat Flow Traders in alle markten waar het actief is, marktaandeel wist te winnen. Het aandeel noteert nu 8 keer de getaxeerde winst voor 2018. Dit oogt goedkoop, maar analisten verwachten dat 2019 iets minder wordt voor het bedrijf, waardoor de K/W voor dat jaar zal stijgen naar 11.

Sligro

Sligro (-3,5%) heeft een redelijk kwartaal achter de rug. De autonome groei van de omzet bedroeg 3,3%, waardoor het cijfer over de eerste negen maanden van het jaar uitkomt op 1%. Geen vetpot dus en beleggers zijn ook niet echt enthousiast en zetten het aandeel lager.

Toch hoeven de aandeelhouders dit jaar niet te klagen. YTD staat het bedrijf weliswaar 6,5% lager, maar door het superdividend van €8,12, staat het aandeel inclusief dividend ruim 16% hoger.

Kijken we naar de K/W dan bedraagt deze 21 voor 2018. Eerlijk gezegd vrij prijzig voor een foodservicebedrijf dat niet echt snel weet te groeien.

Marktoverzicht

  • De AEX daalt 0,1% en hiermee blijven achter ten opzichte van de overige Europese indices.
  • De Amerikaanse futures noteren minnetjes tot 0,3%.   
  • Goud stijgt 0,1%.
  • Olie: WTI (-0,6%) en Brent (-0,7%) weten nog niet te herstellen van de klap van gisteren.
  • De euro stijgt 0,2% en noteert 1,152 ten opzichte van de dollar. 
  • Rentes: de Nederlandse (0,60%) en Duitse tienjaarsrente (0,48%) stijgen een basispuntje.

Damrak

  • Altice (+3,8%) knalt weer eens omhoog
  • Galapagos (+2,2%) is de €90-grens gepasseerd.
  • Akzo Nobel (-2,0%) moet het grootste deel van de winst van gisteren alweer inleveren.
  • Ahold (+2,1%) doet het wederom goed en gaat alweer bijna door de €20 heen.
  • Air France-KLM (+5,3%) vliegt omhoog op het nieuws dat een deal tussen de luchtvaartmaatschappij en de Franse vakbonden nabij zijn.
  • Vastgoed ligt er wederom sterk bij. WDP (+2,2%), Eurocommercial Properties (+1,8%) en Vastned (+0,8%) gaan allemaal omhoog.
  • Hetzelfde geldt voor Wereldhave (+2,2%) dat bekendmaakte haar Finse winkelcentrum Itis te verkopen. Het vastgoedbedrijf verwacht dit jaar een winst per aandeel te maken van ongeveer €3,30 a €3,35.
  • De chippers ASMI (-1,2%) en Besi (-0,4%) hebben een mindere dag.
  • AMG (+2,2%) gaat op dit soort positieve dagen vaak extra omhoog. 
  • Beleggers lijken weinig vertrouwen te hebben in de derdekwartaalcijfers die Wessanen (-2,8%) morgen gaat publiceren. 

Adviezen

  • Air France-KLM: naar €10 van €11 en kopen - HSBC
  • ASML: naar €200 van €190 en kopen - Berenberg
  • Binckbank: naar €4,40 van €4,30 en verkopen - KBC
  • Sligro: naar €38 van €34 en houden - ING
  • Royal Dutch Shell: start met €36,45 en kopen - Royal Bank of Canada

Bekijk alles op IEXONE:

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Snuggerst 18 oktober 2018 13:02
    Voor een bepaalde groep aan analisten moet het zo simpel mogelijk, het zwaargewicht gebeuren hoort daar ook bij. Tel ze eens op, fondsen uitslagen, inclusief die zwaargewichten, en zie dan maar eens op de huidige AEX stand te komen… Lijkt easy peasy wat daar gebeurt, zal je zwaar tegenvallen wat er gebeurt.. En dan nog niet eens gesproken over AEX futures, die ook een duit in het zakje voor de AEX doen..
    De AEX, of elk andere index, heeft slechts alleen met haarzelf te maken, zwaargewichten, of andere zaken is flauwekul, maargoed neem anders de proef op de som, tel wat op, of af...
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links