Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: AEX dipt binnen meerjarige uptrend

TA: AEX dipt binnen meerjarige uptrend

Is dit een gezonde correctie? Eigenlijk kan een correctie, zeker als je dik in de markt zit, nooit gezond genoemd worden. Echter, technisch beoordeeld en vanuit een lange termijn perspectief is er eigenlijk niets bijzonders aan de hand.

Onder normale omstandigheden zal een beurs altijd periodiek stoom afblazen. Dat hebben we in 2011 gezien (bodem lag toen op 256), maar ook in 2015 (bodem toen op 378).

Achteraf kijk je een koe in zijn kont zei mijn oma altijd, maar achteraf bezien hebben alle grote dips eigenlijk prachtige instapkansen opgeleverd.

Zwakke periode

De afgelopen week maakten de beurzen wederom een zeer zwakke periode door. Wereldwijd zagen we forse koersdalingen, zelfs op Wall Street, die recent nog nieuwe koersrecords boekte. De AEX is sinds de top op 576,90 van 27 juli zo'n 10% gedaald. 

Op diverse media horen we de bears al verklaren dat dit het begin van het einde is. Toch is enige nuance op zijn plaats, zeker indien we de ontwikkelingen vanuit een lange termijn perspectief beoordelen. Vandaag zal ik hier nader op ingaan. De volgende punten komen in mijn blog hieronder aan bod:

  1. De recente correctie valt in het niet bij de grote correcties van de afgelopen 10 jaar.
  2. Sinds 2009 blijven we hogere bodems zien, een teken van koopkrachtige vraag.
  3. De lange termijn trend van de AEX uit 2009 is intact.
  4. Consistentie: oude toppen vormen vangnet voor volgende correcties.
  5. Historisch bezien start in oktober de beste beursperiode van dit jaar.
  6. De 11-jarige weerstand moet nog overwonnen worden.
  7. De strategie die hieruit volgt luid Buy the dips.


1. Huidige 10% correctie is niet alarmerend groot.

Vanuit een lange termijn perspectief beoordeeld:

  • In 2011 daalde de AEX van 374 naar 256, een daling van 31,5% (van A naar B).
  • In 2015 daalde de AEX van 510 naar 378, een daling van 26% (van C naar D).
  • In 2018 kan de AEX  van 576 naar 506, een daling van 12% (van E naar F).

Stel dat de huidige correctie doorzet, maar binnen de lange termijn uptrend (dus rond F rond of boven 506) wordt opgevangen, dan blijft de schade beperkt tot maximaal circa 12%.

Conclusie: Ten eerste valt op dat de huidige correctie duidelijk binnen de bandbreedte van vorige correcties valt. Daarnaast zien we ook dat de correcties over een langere periode de neiging hebben om procentueel steeds beperkter in omvang te worden.

2. Hogere bodems.

Technisch geeft het lange technische beeld van de AEX vanaf 2009 aan dat elke correctie van betekenis op een hoger niveau is opgevangen, wat een duidelijk teken is van een koopkrachtige vraag onder de markt. De correctie van 2011 vormde een hogere bodem rond 256. De daaropvolgende grote correctie vond een hogere bodem rond 378. Ik veronderstel dat de huidige correctie gaat bodemen boven 500-506, wat dus weer een hogere bodem zou opleveren.

Conclusie: Het patroon van hogere koersbodems op de AEX sinds 2009 is een teken dat beleggers vanuit een meerjarig perspectief op steeds hogere niveaus instappen of bijkopen.

3. Lange termijn uptrend AEX is intact

Op bijgaande AEX grafiek is te zien dat er sprake is van een duidelijke positieve trendmatige ontwikkeling. Dat kan geconcludeerd worden uit bovenstaande overwegingen. Maar dat blijkt ook uit de trendlijnen en trendkanalen.

De bodemlijn vanaf het low net onder 200 punten in 2009, markeert de onderkant van een lange termijn stijgend trendkanaal. Deze geeft aan dat een volgende bodem rond of boven 506 punten waarschijnlijk wordt.

Conclusie: Het 9-jarige stijgende trendkanaal van de AEX is intact. Defensieve lange termijn beleggers met posities in de markt, kunnen blijven zitten.

4. Consistentie van de toppen en bodems

Mij valt op dat er op lange termijn sprake is van een duidelijke consistentie tussen toppen en bodems. Alle belangrijke toppen blijken veel later het vangnet te vormen van de volgende correcties. Top A en bodem D blijken opmerkelijk dicht bij elkaar te liggen. Datzelfde geldt voor top C en alle bodems daarna, die punt F vormen. Binnen de technische analyse staat dit fenomeen Old Resistance becomes New Support als zeer bullish bekend.

Conclusie: Zolang elke correctie wordt opgevangen door de voorgaande top, blijft de consistentie intact. De vorige top (C) ligt rond 506-510, dus daar mag de volgende bodem verwacht worden.

5. Beste periode van het jaar ligt voor ons

Historisch bezien zouden we deze maand de beste beursperiode van het jaar ingaan. Het is nu nog niet te zien, maar onderzoek geeft aan dat in de periode tussen eind september en april  de beste  resultaten behaald worden, dus beste beleggingsmaanden van het jaar liggen.

Volgens Vermogensbeheerder OHV is oktober is historisch de maand waarin aandelenkoersen het bovengemiddeld goed doen. Gemiddeld rendeerden aandelen in de afgelopen decennia in de maand oktober 1,68 procent.

Bedenk wel dat oktober berucht is om zijn grote correcties, zoals zwarte maandag (19 oktober 1987), zwarte dinsdag (29 oktober 1929), zwarte donderdag (24 oktober 1929) en zwarte vrijdag (13 oktober 1989). Dit zijn de dagen met de grootste beursdalingen op één dag, opvallend is dat die alle vier in de maand oktober plaatsvonden.

Conclusie: Een lange termijn defensieve belegger, die nog over voldoende liquiditeiten beschikt, zou nu aan het begin van de beste beursperiode van het jaar kunnen overwegen in te stappen of bij te kopen.

6. De 11-jarige zware weerstand is intact

Van belang is de zware horizontale barrière waar de markt deze zomer op af is geketst. Dat is de 11-jarige horizontale weerstand boven de AEX, grofweg tussen 565 (de top van 2007) en 576,90 punten (de top van 2018).  De rode rechte lijn over de koerstoppen van 2007, op de AEX grafiek bij dit Blog, geeft duidelijk aan waar aanbod boven de markt hangt.

Deze barrière moet dus eerst overwonnen worden, voordat een nieuwe opwaartse fase kan starten. Het eerstvolgende koersdoel ligt op 609 punten, het volgende op 703 punten. De anciënniteit van deze lijn geeft aan dat een de doorbraak niet makkelijk zal zijn.

Niet voor niets heeft de horde alle grote rallies sinds 2001 tegengehouden. Daar staat tegenover dat bij een doorbraak van deze weerstandsbarrière, de kracht van het koopsignaal zeer groot zal blijken.

Conclusie: de zware horizontale barrière 565-576 moet nog gebroken worden om de lange uptrend te hervatten.

7. De strategie die uit bovenstaande volgt is Buy the Dips.

Zolang het meerjarige trendkanaal intact is, kan de defensieve lange termijn belegger in de markt blijven. Omdat de huidige correctieve fase nog niet is afgerond, mag een belegger (die nog wil instappen of bijkopen) geduld hebben.

Fondsen die op lange termijn aangehouden mogen worden: ASR Nederland, Basic-Fit, DSM, Fagron, Galapagos, GrandVision, Heijmans, IMCD, Oci, Philips, Takeaway.com, Warehouses De Pauw en Wolters Kluwer. Bovendien, nu de correctie meer dan 10% bedraagt, komen er weer interessante kansen voorbij.

Conclusie: Buy the Dips

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 65
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

278 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Ger 02490 12 oktober 2018 09:28
    quote:

    VIX51 schreef op 12 oktober 2018 09:17:

    Mijn wens : AEX en DAX zoeken de steun op (511,3 resp. 11399) om dan flink te stijgen tot IKH (530 resp 12100)
    AEX 511,3....mag het ook 511,4 zijn. We trekken met de liniaal al lijntjes tot zelfs 2 cijfers achter de komma naukeurig. Alsof er dan wereldwijd belletjes gaan rinkelen. We weten met zijn allen inmiddels wel dat je niet veel aandacht moet schenken aan die liniaal analisten. Als dat echt zo is dan komt er ook een enorme verkoopgolf op gang bij AEX 510,3 ??
  2. VIX51 12 oktober 2018 10:04
    quote:

    Ger1948 schreef op 12 oktober 2018 09:28:

    [...]
    AEX 511,3....mag het ook 511,4 zijn. We trekken met de liniaal al lijntjes tot zelfs 2 cijfers achter de komma naukeurig. Alsof er dan wereldwijd belletjes gaan rinkelen. We weten met zijn allen inmiddels wel dat je niet veel aandacht moet schenken aan die liniaal analisten. Als dat echt zo is dan komt er ook een enorme verkoopgolf op gang bij AEX 510,3 ??
    Ik begrijp steeds beter dat mensen die hier werkelijk iets te melden hebben wegblijven door gezeik van anderen.
  3. [verwijderd] 12 oktober 2018 10:04
    quote:

    Call me Put schreef op 12 oktober 2018 09:31:

    Fred, al wakker?
    @Hovestad, beetje opgelucht?
    ik heb er al een heledag op zitten.. was net ff bij degarage kijken wat erallemaal gebeuren moet.

    hoop nieuwe onderdelen moeten er in..

    komt door dat de temperatuurs verschillen zo groot zijn hier.. het starten van je auto bij min 30 of kouder is zeer slecht..

    maar hij wordt weer gemaakt..

    gelukkig maar.
278 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links