Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Wild West Wall Street

Liveblog: Wild West Wall Street

Update 22:05 uur: Biertje iemand? 

Zo, dat hebben we ook weer gehad. Het was een dolle rit op de Big Board, maar het eindresultaat stemt niet vrolijk. Verrassend? Merk op dat technologie nog het beste presteert. De dollar daalt naar randje 1,16 en de Amerikaanse tienjaarsrente daalt 8 (ja, acht) basispunten naar 3,17%. Merk verder volatiliteit, olie, goud en bitcoin op. 

Verder, risk happens fast! De S&P 500 nog niet, maar de Nasdaq 100 zet eigenlijk in een paar dagen tijd een dip neer.

Kijk aan, tipjes!

Bloomberg nog maar even met een rustig verslag, niet al dat geschreeuw.

Ik bedoel maar. Bijna tien jaar tegen de grootste bullmarket ooit in plassen en dan dit. Je moet maar durven.

Nog eentje: let wel, het zijn de koersen die dalen, nog niet de wins(verwachtingen), ofwel de beurs wordt vooralsnog rap goedkoper. Morgen komen de eerste Amerikaanse grootbanken met Q3's, over twee weken zijn we veel wijzer over die winsten, omzetten én outlooks van de beursbedrijven. 

Dan weten we misschien of dit een dipje en een koopkans is, of dat we - fait accompli - al in  bearmarket zitten. Weltrusten en tot morgen. 

 


Update 21:25 uur: Mag het wat ninder?

Bij Brexit ging het er denk ik een paar uur lang voor het laatst zo heftig aan toe. De S&P 500 vliegt nu echt alle kanten uit, lijkt het wel. En het is niet een beetje geld waar het om gaat. Ik wacht het slot af en kijk of er nog wat te vertellen en te duiden valt. De AEX future (FTI) doet nu -2,5% en tikte al 511,05 aan.

Het heeft geen zin een koersen screendump te maken. Bij de volgende tik zijn die scores alweer zwaar verouderd. Bloomberg dan maar. 

Rally? Deze was een half uurtje eerder. Compleet anders :-)

 


Update 17:35 uur: B&S

Dit kan er ook nog wel bij op zo'n dag.

 


Update 17:00 uur: Alweer een draai

Toch weer naar beneden en ik kan de kip-zonderk-kop-markt van vandaag wellicht het beste aan de hand van ASML illusteren. Dat pendelt tussen -1,3% en +3,5%. Let wel, het gaat hier om een meer dan serieus bedrijf van €65 miljard en de nummer 3 uit de AEX. Zo meer in de de slotcall, die ik nu ga tikken.

 


Update 16:15 uur: Paniek of niet

U ook? Ik geef eerlijk toe dat ik vanochtend even dacht of we soms AEX 500 gingen zien. Net bralde ik weer tegen mijn collega's dat de AEX in de plus gaat eindigen. Sentiment, dat is altijd het fascinerend als de koersen op de beurs, als de markt even de kont tegen de krib gooit, zoals vooral gisteravond. 

Jim heeft hier zeker een punt. Er zijn alleen ook mensen die iedere dag paniek afkondigen en die hebben nog minder vaak gelijk.

Laat ik daar nou heel toevallig ook een voorbeeldje van hebben.

 


Update 15:10 uur: Draai?!

Voorzichtig, maar dan ook heel voorzichtig nog.

Wat een intradagbewegingen! Tech is natuurlijk wel het windvaantje in deze markt. 

Nog even wat additionele informatie:

 


Update 14:30 uur: Volatiliteit

Met stip binnen gekomen op twaalf, heette het dan vroeger in de Top 40.

Hier is het onvermijdelijke VIX blog al op zo'n dag. Eindelijk is de dag daar waar de long VIX club al sinds dit voorjaar op wacht. Dat heeft ze veel geld gekost - het doorrollen van VIX futures is peperduur - en ik vraag me af of deze dip genoeg is om dat te compenseren. Niettemin is er beweging, ruim +40% gisteren.

Op lange termijn vindt u echter nog niets van dit alles terug. We hebben wildere toestanden meegemaakt.

Zelfde verhaal bij ons, dit is de AEX VIX.

Ook hier, op lange termijn vindt u nog niets terug. U weet hoe ik denk: als u zonodig volatiliteit wilt bespelen en u bent geen doorgewinterde prof die de hele dag achter 43 schermen zit: wees voorzichtig met die dure en gevaarlijke futures. Koop gewoon Flow Traders als u volatiliteit wilt hedgen. Vandaag ziet u op het bord waarom.

 


Wat zijn wij toch ook voorspelbaar met z'n allen, hé? Dit is het wekelijkse Amerikaanse beleggerssentiment. U raadt het al. Stampede! 

Dat AAII sentiment heb ik lang terug. merk op hoe er deze bullmarket vrijwel nooit 50% stieren of meer waren. Dat was in de dotcomhype wel anders.  

 


Update 11:05 uur: LeasePlan

U verwacht het niet... Het ging al over de tong. Gisteren kreeg ik deze DM van zeg maar een analist:

Morgen gaat in Duitsland Knorr Bremse naar de beurs. En zeker de DAX kan wel een beetje Bremse gebruiken met dat rücksichtlose gedaal.

 


Update 10:50 uur: Unilever

Goh. Wel typisch dat het nu uitkomt, nu de Unilever CEO her en der aan wat kritiek bloot staat.

Dit meldt Reuters over Polmans beloningen.  

Daar staat een outperformance tegenover. Polman werd op 1 januari 2009 CEO van Unilever, dat nu €134 miljard waard is op de beurs. Uiteraard alles herbelegd. 

 


Update 10:40 uur: Buy the dip

Buy the dip en ik doe een gevalletje put your money where your mouth is. In het kader van de transparantie. Meer voor de sport dan dan ik er nou zoveel geld er in gooi, maar het is wel voor mijn lange termijnportfolio. 

 


Update 10:00 uur: ASML, ASMI en Besi weer

Infineon handhaaft haar verwachtingen (zie hieronder) en ook Dialog, dat een dikke deal met Appel sluit, zegt van niks te weten:

DIALOG CEO SAYS HASN'T SEEN CHANGES IN MARKET DEMAND FOR PRODUCTS IN ITS CORE AREAS OF MOBILE, INTERNET OF THINGS - Reuters News

Wisselende geluiden eens te meer uit de technologie- en chipsector, nadat vorige week bijvoorbeeld Samsung voorzichtig was voor 2019. Zo kom ik bij onze hard dalende chippers uit. Ik geef de waarderingsgrafieken weer. Bij ASML en ASMI zijn alleen nog maar de koersen en de waardering gedaald.

Bij Besi lijken de verlaagde verwachtingen dubbel en dwars ingeprijsd, want de waardering is ook hier flink afgekomen.

Koopkans van jewelste, of...? In ieder geval wordt er heel verschillend over gedacht. Zo staat bij Besi 14,7% netto-short uit en dat percentage loopt nog altijd op. Bij ASMI is dat 2,4% en dat loopt langzaam terug en bij ASML staat geen short uit.

 


Update 09:05 uur: We zijn open

Zeg het maar, valt het mee of tegen...? De schade is voorspelbaar het grootst in de AMX. Gelukkig geen double digits.

 


Update 08:55 uur: Vaker gezien

Nog een laatste voor beursopening. Good luck en wat Charlie zegt. Het is niet voor het eerst sinds 1602 dat de koersen een tikkie krijgen en de beurs leeft nog steeds. 

 


Update 08:50 uur: Chippers

Dalende koersen en herhaalde verwachtingen, daar worden aandelen doorgaans niet durder van. Slim van Infineon om hiermee in deze markt te komen.

 


Update 08:45 uur: Wereldindex

Goedemorgen, juist omdat zoveel indices al dippen (half Europa), of zelfs in een bearmarket zitten (opkomende landen) start ik met de Grote Helicopter View Index. Die deed -2,3% gisteren. Wat niet is kan nog komen, maar vooralsnog is er nog niks aan de hand.

Wat zei ik, niks aan de hand? Dit had ik ook niet verwacht. Geniet van het mooie weer vandaag als u hierin belegt, zou ik zeggen.

Waarvan akte.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

Unilever Certificate

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASM International

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BE Semiconductor Industries

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASML Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Infineon Technologies AG

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
15 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Bart Meerdink
0
Die "14,7% netto-short" bij Besi is onzin. Ten eerste tel je alle historische short-posities die onder de meldingsplicht van 0,5% gekomen zijn mee, en ten tweede telt shortsell.nl ten onrechte nog de 0,73% shortpositie van Old Mutual Global Investors mee, die hebben nu onder de nieuwe naam Merian Global Investors een shortpositie van 1,11%. Dus de shortpositie is momenteel 9,82%.

Dat wil niet zeggen dat 9,82% niet veel is of dat de shorts geen invloed op de koers hebben. Besi is hun dagelijkse potje koers-flipperen volgens mij, leuk en het brengt nog geld op ook, wat wil je nog meer.
Snelle Jaapie
0
Het is vandaag niet alleen maar kommer en kwel. Zo maakte Apple bekend $300 mln te steken in chipfabricage in Europa. Het Duitse aandeel Dialog stijgt vandaag met 30,74%
Helvan'18
0
Ach er staan vast nog meer beursgangen gepland maar zullen waarschijnlijk allen uitgesteld worden.. Maargoed, dat is uitstel maar geen afstel, terwijl marktcondities hetzelfde, zoniet slechter, gaan worden.Van zo'n beursgang wil je de aandelen niet hebben...
JellyBelly1971
1
De EUV technologie van ASML staat op het punt door te breken. Ze hebben het afgelopen jaar een paar duizend werknemers aangenomen wereldwijd en er staan momenteel nog >500 vacatures open (bron: asml.csod.com/ats/careersite/search.a... Dit zijn naar mijn mening geen signalen van crisis in de chipindustrie, voor ASML dan... Benieuwd naar Q3 cijfers volgende week!
Helvan'18
0
VIX futures dooorrollen?….Dan zijn futures jou dus onbekend… De long zijn al geliquideert hoor, nog voordat jij je bed uitstapte vanmorgen,en sommigen zijn opnieuw in een long gestapt en sommigen niet, maar dat doorrollen heeft niemand gedaan hoor… Doe niet alsof je van elke markt thuis bent!, want dat ben je dus niet….
Snelle Jaapie
0
Helvan'18
0
quote:

Achtbaan schreef op 11 okt 2018 om 17:17:


Gaat de AEX nu wel of niet naar 500???????????????????

Daar kun je op wachten, het uitstop geklaag!… Een index zal geen index zijn als die geen beweging, al is het maar klein, omhoog zal laten zien. Maar toch hebben obscure types, of instellingen, het gedaan!….
BeursJunkie
0
Het gaat omlaag omdat het... omlaag gaat. Risk happens fast, so does shit. This is probably not the end of the line.
BeursJunkie
0
en meneer Inberg: laat u het even weten zodra de waarde van de inventaris en de liquide middelen het drievoudige zijn van de beurskoers van Beter Bed? :D
De Buurman
0
quote:

Achtbaan schreef op 11 okt 2018 om 17:17:


Gaat de AEX nu wel of niet naar 500???????????????????


Zijn dit soort berichten, meerdere keren per dag en altijd gevolgd door een miljoen vraagtekens, nou echt nodig, Achtbaan? Waar is de moderator wanneer je hem nodig hebt?
TerOBendonI
0
Ik vind dat er te veel ongelukken gebeuren door onoplettendheid op de fiets door je telefoon.
15 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 16:15 Liveblog: Financials, rentes en ... 1
  2. 08:05 BeursVandaag: Wat gaan we nou be... 3
  3. 07:00 Duivische Fed 11

Gesponsorde links