Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (528,03)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

Hoger 31,71%
Lager 68,29%

BeursVandaag: Het is oktober...

BeursVandaag: Het is oktober...

Verdorie, oktober weer hoor. Statistisch is dit de slechtste beursmaand van het jaar en alle grote krachs waren in deze maand. 

-10% vanaf de top, ik moet van mezelf de AEX extra bijkopen op 518. Het ziet er namelijk nu naar uit dat de index onder 520 opent. Stategie is strategie, hoe ik over de markt denk doet er verder niet toe. Bevalt me goed, anders had ik de hele bullmarket gemist, want ik weet het net als u ook altijd beter en dus slechter.

En het ziet er nu alweer niet goed uit:

Risk happens fast! De koersen dalen door. De Amerikaanse futures staan onder hun 200-daags, de Europese futures slaan rood uit, in Azië is het ook raak en de volatiliteit ontploft. De dollar zakt ook en de afstraffing slaat nu ook over naar de rentemarkt? De VS rente daalt zeven basispunten.

En waarom? Van alles wat, denk ik. Cijferseizoen, handels- en valuta-oorlog, afkomende wereldeconomie, dure dollar, dure aandelen en misschien ook wel dure obligaties. Het zou een opmaat naar een bearmarket kunnen zijn, maar dat is het nog niet. Ik kijk straks bij de wereldindices.

Succes vandaag en helaas als u op de blaren zit, dit hoort bij het meubilair van de beurs. En geloof maar dat veel aandelen vandaag radeloos en redeloos om de oren krijgen? 


Nieuws, advies, shorts en agenda

Het belangrijkste ANP-nieuws sinds het Amsterdamse slot gisteren, sneu voor Fagron om uitgerekend vandaag met een Q3-update te komen. Thales zet het bord op Gemalto door, waar iedere dag toch nog een hoop in wordt gehandeld. 

 • 07:41 Thales: overname Gemalto volgend jaar rond 
 • 07:34 VEON schrapt bod op onderdelen GTH
 • 07:30 Fagron scoort in Noord- en Zuid-Amerika
 • 07:02 'OM weigert Kamer uitleg over boete ING'
 • 06:57 Export groeit ruimt 3 procent
 • 06:56 Aantal faillissementen op laag niveau
 • 10 okt Herkansing voor Bayer in zaak megavergoeding
 • 10 okt Forse koersverliezen op Wall Street
 • 10 okt 'Murdoch in race voor voorzitterschap Tesla'
 • 10 okt 'Ex-baas Steinhoff tipte beleggers'
 • 10 okt 'Drahi positief over zaken Altice-dochter SFR'

Analistenadvies luidt als volgt en eens zien of Mr. Market bij Takeaway dezelfde kaasschaaf hanteert als Barclays. Dat moet ik nog zien.

 • Takeaway: naar €69,40 van €70 - Barclays
 • Euronext: naar €64 van €63 - KBW
 • Core Labs: naar $115 van $125 - Morgan Stanley


De AFM meldt deze shorts en zie zijn wellicht alle dertien goed vandaag. 


De agenda kent Amerikaanse inflatie. Zien we in ieder geval nog één plus vandaag, zeg maar. 

08:00 Fagron Q3-cijfers
08:45 Frankrijk inflatie CPI sep -0,2% MoM
14:30 VS inflatie CPI sep 0,2% MoM
14:30 VS wekelijkse jobless claims

Veel plezier en succes. Klik op het plaatje voor onze prachtige gratis real-time koersenbak. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
23 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
crux
0
"Verdorie, oktober weer hoor. Statistisch is dit de slechtste beursmaand van het jaar en alle grote krachs waren in deze maand."

Onjuist !
September is gemiddeld de slechtste beursmaand van het jaar.
Brievenbus
0
Tja, in september dreigde Arend Jan inderdaad dat september de verschrikkelijke beursmaand zou zijn, nu oktober.
Is weer 's wat anders dan de eeuwige bearmarket....

Ach, bij de AEX op 318 koopt hij voor een paar tientjes bij, toch een echte belegger..
havik of duif
0
Beleggen is lange termijn, dus nu stil blijven zitten als je geschoren word. Herstel komt ook weer en vrij snel bij de cijfers over het derde kwartaal.
rene66
3
Dit plaatste ik gedeeltelijk gisteravond al, maar wellicht hebben sommige mensen het nog niet gelezen. Tevens een aanvulling erbij op het eind.

Dit heeft met één ding te maken. Gewone pure manipulatie door hedgefunds die aan het shorten zijn. Dit is de derde keer dit jaar dat de beurs wordt gemanipuleerd. Dit keer zijn ze enorm grof te werk gegaan. De enige manier om dit te voorkomen is shorten keihard verbieden.

Het in elkaar donderen van de beurs in de afgelopen dagen heeft niks te maken met de verhoogde rente. Dat is en was allang al een gegeven en de rente verhoging stelt niets voor als je kijk naar het verleden.

Kijk naar de rentestanden in het verleden

fred.stlouisfed.org/series/FEDFUNDS

Hedgefunds zoeken een punt dat ze kunnen aangrijpen. Op één of twee schimmige plaatsen wordt besloten tot actie. Verkoopprogramma's worden geactiveerd en het is kassa voor de hedgefunds.

Ik hoop dat de SEC er op in duikt en kan achterhalen wat voor spelletje er dit keer is gespeeld.

De Fed zal wel twee keer nadenken alvorens ze de rente gaan verhogen in het najaar. Trump zal ook wel zorgen dat de olieprijs naar beneden gaat en de inflatie beperkt blijft en dan zullen de aandelen weer stijgen.

Als normale fatsoenlijke belegger kan je gewoon niks doen tegen dit soort criminele praktijken. Daarom gewoon verbieden dit soort dingen. Shorten heeft helemaal niets met beleggen te maken. Dat is dit jaar nu al drie keer heel duidelijk geworden.


Typically, when stock prices drop precipitously, money moves into the bond market sending yields lower. In an email on Wednesday afternoon, Academy Securities’ Peter Tchir said that the S&P 500 falling more than 1.5% and long-term yields rising simultaneously was “very unusual.”

“This is only 4th time since 1/1/2016 it occurred,” Tchir observed. “Most recently were 2/2 and 2/8 which book-ended the VIX ETN/ETF fiasco.”

Analysts weren’t able to identify a particular event that triggered Wednesday’s sell-off. But the rise in interest rates in recent days is certainly concerning.

Stocks market declines hurt confidence and reduce spending.

Ik zat gisteravond naar een "tierende" Jim Cramer te kijken die ongeveer hetzelfde aangaf als ik eerder plaatste op het IEX forum, ook hij stelde dat de beursdaling niks heeft te maken met de feiten. De economie draait goed, de buybacks zijn gaande, de rente staat nog niet hoog in relatie tot het verleden en de inflatie is beperkt.

Wel ging hij flink te keer tegen Jerome Powel (Fed) die elke keer roept dat de inflatie flink aan het toenemen is en het met de bedrijven steeds beter gaat en daarom de rente aan het verhogen blijft. Dat punt hebben de hedgefunds gebruikt als aanleiding om aandelen te dumpen.

Volgens Cramer heeft Powel geen voelhorens met de echte wereld. De economie draait goed maar het gaat niet beter, de huizenprijzen dalen omdat de rente aan het stijgen is. De lonen gaan niet echt omhoog, Amazone verhoogt bijvoorbeeld het uurloon en verlaagt de bonus zodat de netto kosten op nul uitkomen.

De verwachting van Cramer is dat Powell eindelijk eens gaat nadenken over de renteverhogingen en gaat luisteren naar de feiten in de straat en dus niet komt met een renteverhoging in december en het volgend jaar ook beperkt. Trump meer druk gaat oefenen op landen om meer olie te produceren (om te voorkomen dat de inflatie zal stijgen) en dat de cijfers voor dit kwartaal goed zullen zijn. Zijn advies was blijven zitten in aandelen.

Kijk ook naar de onderstaande link mbt de rente's. Wij staan ondanks de verhoging gewoon nog steeds heel laag,

fred.stlouisfed.org/series/FEDFUNDS
Brievenbus
0
Kijk de AMX weer gaan, tja, daar lukt het nou eenmaal NOG makkelijker, dat omlaag brengen...
handyman6
0
quote:

Brievenbus schreef op 11 okt 2018 om 08:50:


Tja, in september dreigde Arend Jan inderdaad dat september de verschrikkelijke beursmaand zou zijn, nu oktober.
Is weer 's wat anders dan de eeuwige bearmarket....

Ach, bij de AEX op 318 koopt hij voor een paar tientjes bij, toch een echte belegger..
518 bedoel je toch?
GrH6
handyman6
0
quote:

Brievenbus schreef op 11 okt 2018 om 08:50:


Tja, in september dreigde Arend Jan inderdaad dat september de verschrikkelijke beursmaand zou zijn, nu oktober.
Is weer 's wat anders dan de eeuwige bearmarket....

Ach, bij de AEX op 318 koopt hij voor een paar tientjes bij, toch een echte belegger..
Maan Arkenbosch
0
De negatieve drukpers verschijnselen doen nu hun werk. Er zal veel drukpers geld verdampen. 2019 wordt een slecht jaar en daar loopt de beurs op vooruit. De echte valuta pijn van de opkomende landen moet nog komen. Degene welke het eerst verlies pakt, heeft het meeste verdiend.
Helvan'18
0
Mooi staaltje beurswerk zoals het hoort te verlopen wanneer bull draait naar bear. Zie je dat niet heb je dat punt nooit eerder meegemaakt, laat staan een bearmarkt beleeft...
ffff
0
Rene,

Die discussie over agressieve shorters hebben we afgelopen kleine 20 jaar minstens 6 maal uitvoerig in de KK gevoerd. Ik zal het kort houden: Shorten wordt toch nooit verboden.
Maar jaren geleden schreef ik al in de KK: Mijn strategie is je niet zenuwachtig laten maken door de shortes, door die lagere beurskoersen, maar " idiote" diporders in te leggen. Natuurlijk is dat ook maar een pleister op de pijnlijke beursellende, maar het is uiteindelijk wel een pleister waarbij je profiteert van de door die door ons zo verguisde shorters een beetje meeprofiteert.

Ik geef toe: Het is een strategie uit armoede, waarmee ik bedoel: Ik zou ook niet beter weten te doen in dit soort situaties. Uiteindelijk hebben we ze echt al diverse keren meegemaakt. De ellende blijft natuurlijk dat de shorters nog veel driester doorzetten en je dip-aankoop nog veel te duur was. Het blijft moeilijk, maar om toch aan te geven dat je wel " iets "kunt doen tegen die shorters: Er geniepig van meeprofiteren dat ze die koersen zo laag drukken.

Peter
Helvan'18
0
quote:

ffff schreef op 11 okt 2018 om 12:21:


Rene,

Die discussie over agressieve shorters hebben we afgelopen kleine 20 jaar minstens 6 maal uitvoerig in de KK gevoerd. Ik zal het kort houden: Shorten wordt toch nooit verboden.
Maar jaren geleden schreef ik al in de KK: Mijn strategie is je niet zenuwachtig laten maken door de shortes, door die lagere beurskoersen, maar " idiote" diporders in te leggen. Natuurlijk is dat ook maar een pleister op de pijnlijke beursellende, maar het is uiteindelijk wel een pleister waarbij je profiteert van de door die door ons zo verguisde shorters een beetje meeprofiteert.

Ik geef toe: Het is een strategie uit armoede, waarmee ik bedoel: Ik zou ook niet beter weten te doen in dit soort situaties. Uiteindelijk hebben we ze echt al diverse keren meegemaakt. De ellende blijft natuurlijk dat de shorters nog veel driester doorzetten en je dip-aankoop nog veel te duur was. Het blijft moeilijk, maar om toch aan te geven dat je wel " iets "kunt doen tegen die shorters: Er geniepig van meeprofiteren dat ze die koersen zo laag drukken.

Peter
Ach als je na 20 jaar nog steeds met dezelfde flauwekul in je hoofd rondloopt is dat een slecht teken voor je kijk op beurs en aanverwanten, laat staan voor je portefeuille die never nooit gespekt is d.m.v een short…

Je ziet eigenlijk gewoon dingen die er niet zijn, en er nooit zullen zijn, een neergaande markt geïnitieerd door short posities…. Terwijl het nu net andersom is, eerst komt de markt en daarna gaan de shorts rinkelen, en mocht je de juiste hebben ben je spekkoper, zie daar maar 's een vooropgezet plan uit te halen...
Die shorters.. bestaan niet, dat zijn spoken in het hoofd die er maar niet uit willen, zelfs niet na 20 jaar…..
rene66
0
quote:

ffff schreef op 11 okt 2018 om 12:21:


Rene,

Die discussie over agressieve shorters hebben we afgelopen kleine 20 jaar minstens 6 maal uitvoerig in de KK gevoerd. Ik zal het kort houden: Shorten wordt toch nooit verboden.
Maar jaren geleden schreef ik al in de KK: Mijn strategie is je niet zenuwachtig laten maken door de shortes, door die lagere beurskoersen, maar " idiote" diporders in te leggen. Natuurlijk is dat ook maar een pleister op de pijnlijke beursellende, maar het is uiteindelijk wel een pleister waarbij je profiteert van de door die door ons zo verguisde shorters een beetje meeprofiteert.

Ik geef toe: Het is een strategie uit armoede, waarmee ik bedoel: Ik zou ook niet beter weten te doen in dit soort situaties. Uiteindelijk hebben we ze echt al diverse keren meegemaakt. De ellende blijft natuurlijk dat de shorters nog veel driester doorzetten en je dip-aankoop nog veel te duur was. Het blijft moeilijk, maar om toch aan te geven dat je wel " iets "kunt doen tegen die shorters: Er geniepig van meeprofiteren dat ze die koersen zo laag drukken.

Peter

Peter, ik denk inderdaad het verbieden van shorters niet zal gebeuren, alhoewel ik wel denk dat het beleggen dan weer beleggen gaat worden. Er gaat in de short wereld gewoon heel veel geld om en als je geld hebt dan kan je politieke invloed kopen.

Zoals jij aangeeft moet je er gebruik van maken om bij dit soort dingen weer aandelen bij te kopen. Ik zit ook met name long in een flink aantal aandelen en met long bedoel ik echt long. Ik wordt inmiddels niet meer zenuwachtig van dit soort dingen, maar ik blijf mij er enorm aan ergeren.

Als er nou daadwerkelijk harde signalen zouden zijn dat de beurs naar beneden gaat dat heb ik daar vrede mee. Maar dat is volgens mij nu ook weer niet het geval. Heel veel deskundigen kunnen dit ook niet verklaren. Ik heb nog even een bijlage erbij gedaan van de ING over hun visie op dit moment over de komende maanden/jaar. Die strookt dus ook met mijn gedachten over de beurs. Wellicht al in je bezit, maar anders is het interessant leesvoer.

Mvgr
Rene
Bijlage:
rene66
1
quote:

Helvan'18 schreef op 11 okt 2018 om 12:47:


[...] Ach als je na 20 jaar nog steeds met dezelfde flauwekul in je hoofd rondloopt is dat een slecht teken voor je kijk op beurs en aanverwanten, laat staan voor je portefeuille die never nooit gespekt is d.m.v een short…

Je ziet eigenlijk gewoon dingen die er niet zijn, en er nooit zullen zijn, een neergaande markt geïnitieerd door short posities…. Terwijl het nu net andersom is, eerst komt de markt en daarna gaan de shorts rinkelen, en mocht je de juiste hebben ben je spekkoper, zie daar maar 's een vooropgezet plan uit te halen...
Die shorters.. bestaan niet, dat zijn spoken in het hoofd die er maar niet uit willen, zelfs niet na 20 jaar…..
@Helvan'18 niet om het één of ander, maar ga je gewoon eens inlezen in de feiten. Ik heb al eerder verwezen naar heel veel gratis informatie die je op internet kan terugvinden. Ik denk dat er een wereld voor je open gaat.
Febo85
1
quote:

Helvan'18 schreef op 11 okt 2018 om 12:47:


[...] Ach als je na 20 jaar nog steeds met dezelfde flauwekul in je hoofd rondloopt is dat een slecht teken voor je kijk op beurs en aanverwanten, laat staan voor je portefeuille die never nooit gespekt is d.m.v een short…

Je ziet eigenlijk gewoon dingen die er niet zijn, en er nooit zullen zijn, een neergaande markt geïnitieerd door short posities…. Terwijl het nu net andersom is, eerst komt de markt en daarna gaan de shorts rinkelen, en mocht je de juiste hebben ben je spekkoper, zie daar maar 's een vooropgezet plan uit te halen...
Die shorters.. bestaan niet, dat zijn spoken in het hoofd die er maar niet uit willen, zelfs niet na 20 jaar…..


Leef jij soms in een andere wereld ..??
23 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 11:00 Liveblog: Besi, BAM en nieuwe AEX 3
 2. 08:05 BeursVandaag: Cijferbal 2
 3. 19 feb Liveblog: Pharming en AF-KLM 13
Gesponsorde links