Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Ook FANG onder druk

TA: Ook FANG onder druk

De Amerikaanse technologiegraadmeter, de Nasdaq index, leek de recente onrust op de beurzen redelijk ongeschonden door te komen. De laatste dagen moet ook deze index echter wat terrein prijsgeven.

Ik beoordeel de technische plaatjes van de FANG-aandelen om te zien of er al wat breukjes te zien zijn in het positieve technische beeld van deze sterke fondsen.

AEX index

Ik begin weer even kort met de AEX-index. De Nederlandse beurs staat de laatste weken weer flink onder druk. De steun van de laatste koersbodem rond 533,91 is getest, maar nog niet gebroken.

Pas na een duidelijke doorbraak onder de steun ligt de weg vrij voor een daling richting de bodems van begin dit jaar rond 512,82 punten. Daaronder ligt nog de lange termijn steun van circa 506 punten.

Zolang het patroon met lagere toppen intact blijft, moeten we rekening houden met aanhoudende verkoopdruk.

Pas als de correctieve fase wordt afgebroken, zal het technische beeld wat opklaren.

 

Nasdaq-index

De Amerikaanse technologiebeurs, de Nasdaq 100 index, heeft lange tijd weinig last gehad van de onrust op de beurzen, maar moet nu toch ook het hoofd buigen voor toenemende verkoopdruk.

De stijgende trend vanaf dit voorjaar is afgebroken en de eerste steun van de bodem van september is gebroken.

Er is ruimte vrijgekomen voor een grotere correctie richting de bodem van eind juni van rond de 6.950 punten.

De recente terugval heeft vooralsnog op lange termijn slechts geleid tot een consolidatiefase binnen de stijgende trend. De schade lijkt dus nog beperkt.

FANG

De FANG aandelen bestaan uit Facebook, Amazon, Netflix en Alphabet (voorheen Google): de grootste en meest dominante spelers uit de tech-sector.

Tegenwoordig wordt er ook vaak gesproken over FAANG (inclusief Apple) of FANGMAN (inclusief Microsoft, Apple en Nvidia), maar ik beperk me vandaag tot de oorspronkelijke vier.

Facebook

Facebook staat al enige tijd onder druk. Na de forse koersdaling van eind juli is het aandeel nog verder teruggezakt. Lagere toppen en bodems wijzen op aanhoudende verkoopdruk.

Er ligt een belangrijke lange termijn steun op $149,02. Dit niveau dient stand te houden om verdere koersdalingen te voorkomen.

Amazon

Amazon.com wordt door kopers en verkopers in evenwicht gehouden boven de steun van $1.855,55 (de bodem van 17 augustus).

Eerder werd de stijgende trend verlaten, hetgeen enige technische verzwakking signaleerde.

Enkel bij een doorbraak boven de weerstand van $2.050,50 (gevormd op 4 september) wordt de uptrend hervat en krijgt Amazon.com ruimte voor verdere koersstijging.

Een doorbraak onder de steun van $1.855,55 zal daarentegen nieuwe verkoopdruk uitlokken en ruimte vrijmaken voor een daling richting $1.739 en lager.

Netflix

Netflix heeft deze zomer al flink wat terrein moeten prijsgeven, maar leek de laatste weken op de weg terug.

Het herstel dat medio augustus werd ingezet is echter afgebroken en een nieuwe daling is ingezet.

Netflix kan weer terugvallen richting de bodem van augustus van rond $310,93. Daaronder zal er flink wat ruimte vrijkomen voor een diepere correctie.

Alphabet

Alphabet vormt sinds eind juli lagere toppen. Dit duidt op toenemende verkoopdruk. De tussenliggende steun rond $1.146,91 is ook gebroken.

Hieronder ligt nog de lange termijn steun van circa $1.093,80. 

De moneyflow indicator (onderin de grafiek) geeft aan dat er kapitaal aan het aandeel wordt onttrokken. Dit is een negatief signaal.

Indien de steunniveaus worden gebroken, moeten we rekeninghouden met een langere periode van koersdruk.

De laatste koerstop vormt nu de eerste weerstand van circa $1.209,96. Pas als de koers hierboven weet terug te keren, zal het technische beeld wat opklaren.

Kortom, terwijl de Nasdaq 100 index pas enkele dagen onder druk staat en wat moet gaan corrigeren, valt op dat de FANG aandelen al langere tijd terrein moeten prijsgeven.

Nu ook de brede markt (de Nasdaq-index) gaat corrigeren, moeten we er rekening mee houden dat de koersen de komende tijd nog onder druk zullen blijven staan.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Facebook

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Alphabet

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Amazon.com

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Netflix

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
365 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 16 17 18 19 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
ren-je-dement
1
Wistikhetmaar
0
Reactief noemen ze zo'n beweging. Om nu alweer de bodembel te luiden.....................op uitbreken je bedoelt naar denk ik zuidwaarts.
Eric de Rus
0
quote:

ren-je-dement schreef op 10 okt 2018 om 08:33:


Niet te enthousiast, jongens. Is slechts een stijging binnen de dalende trend.


Volgens TA misschien. Ik zie al maanden een zijwaartse trend in mijn koffiedik.
VIX51
0
De aprilgap (AEX) is niet helemaal gesloten dus dat gaat nog wel een keer gebeuren
Ger1948
0
Als de correctieve fase wordt afgebroken, zal het technische beeld wat opklaren......tja, als het ophoud met regenen gaat waarschijnlijk de zon weer schijnen!! Ik weet het ook niet meer en ga maar weer eens een aantal aandeeltjes onder de loep nemen. Toch weer een "nietszeggend " verhaal. Chapeau
beginnendebelegger
0
JansenH5
0
Ik had het idee om NL puts te verkopen en Franse calls te verkopen. Franse opties blijken echter een veeeel te grote spread te hebben. Bizarre markt daar.
365 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 16 17 18 19 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 08:30 TA: Gouden bergen voor mijnbouw... 122
 2. 19 feb TA: Beurs zit op zak met geld 142
 3. 18 feb TA: Sterke sectoren zetten bodem 70

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 540,03 +0,36%
 2. Alphabet 1.126,540 +0,00%
 3. Amazon.com 1.627,580 0,00%
  Ga naar: Hefboomproducten
 4. Facebook 162,290 0,00%
  Ga naar: Hefboomproducten
 5. Netflix 361,920 0,00%
  Ga naar: Hefboomproducten
Gesponsorde links