Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Brede sell-off treft markten

TA: Brede sell-off treft markten

De verkoopgolf werd ingezet nadat dat het belangrijke Chinese technologiebedrijf Tencent voor het eerst sinds 2006 de winst per aandeel niet wist te laten groeien.

Deze technologie-gigant, met een beurswaarde van ruim 400 miljard dollar, kwam met  cijfers nabeurs in China, tijdens de handel in Frankfurt en voorbeurs in New York. En dat zorgde voor een kortstondige paniek, met forse winstnemingen tot gevolg. Mochten zich technisch nieuwe ontwikkelingen voordoen, op Twitter houd ik alles in de gaten: @RoyceTostrams

Opdoffers

Het sentiment op de aandelenmarkten kreeg woensdagmiddag een flinke opdoffer, vooral in Europa. Daar gingen de indices hard onderuit, met verliezen oplopend tot -2%.

Overigens daalden ook de grondstoffenmarkten: Zilver -4%, Platina -3,75%, Goud -2%, Brent Olie -2,5%. Het industriële metaal Zink ging zelfs ruim 5% onderuit. Ook de euro/dollar verliest fors, maar de zwakke euro lijkt de aandelenmarkten deze keer niet te hulp te schieten.

Het vuurwerk knalde eerder nog op Wall Street dat begin van de week nog met nieuwe koersrecords koketteerde. Maar zowel de Nasdaq 100 index, als de S&P 500 zijn deze week  wel afgeketst op hun all-time-highs van de afgelopen maanden.

Bij de Nasdaq is de horde rond 7.511,39 (top van 25 juli) gevormd, bij de S&P500 lag die op 2.872,87 (top van 26 januari). Opvallend was het herstel van de bitcoinkoers, waarbij zelfs het steile dalende trendje werd gebroken, zie onderaan mijn Blog.

Ik loop de technische schade op de belangrijkste markten langs. Een eerste momentopname lijkt aan te geven dat de markten een economische groeivertraging verdisconteren. 

Voor de aandelenbeurzen is het belangrijk te melden dat er nieuwe cruciale steunniveaus worden opgezocht. Voor de AEX matcht die steun bovendien met de onderkant van het lange termijn stijgende trendkanaal. Ik durf het bijna niet hardop te zeggen, maar hier ligt wel een mooi instapniveau.

Nederlandse beurs

Nadat de AEX meerdere steile korte uptrendjes heeft gebroken, zakt de index nu naar de bodem van 27 juni rond 543,87 op. Zolang deze steun stand weet te houden, blijft de meerjarige stijgende trendkanaal intact.

Het positieve technische lange termijn plaatje moet nog bevestigd worden, dat gebeurt indien de AEX boven de 200-dagenlijn (rode glooiende rode lijn) weet te blijven.


Duitse beurs

De Duitse beurs breekt de herstelfase naar onderen af, hetgeen verkoopdruk signaleert. De steun rond 12.104,41 (bodem van 28 juni) ligt nu onder vuur.

De DAX index in Frankfurt laat bewegingen zien tussen deze steun en weerstand 12.886,83 (top van 27 juli).


Technologiebeurs

De Nasdaq 100 index is afgeketst op de all-time-high van 25 juli rond 7.511,39.  De korte trend van de Nasdaq 100 index blijft ondanks de huidige consolidatiefase nog steeds opwaarts gericht.

De hogere bodems wijzen nog steeds op aanhoudende vraag. Van belang is dat de Nasdaq 100 index boven steun 7.158,78 (bodem van 30 juli) blijft.


Wall Street

De S&P 500 index doet eveneens een stapje terug, nadat eerder het koersrecord, tevens all-time-high van januari rond 2.872,87 is genaderd.

Steun rond 2.796,34 (bodem van 2 augustus) moet standhouden om de opwaartse trend te valideren.


Euro/dollar

De EUR/USD koers is de afgelopen dagen hard onderuit gegaan en ontwikkelt zich zich binnen een dalende trend. De doorbraak onder recente bodems, maakt ruimte richting steun rond 111,19 (gevormd op 23 juni 2017).

Op de grafiek is een patroon zichtbaar van lagere toppen wat wijst op verkopers die op steeds lagere niveaus uitstappen.


Goud

Het edelmetaal Goud heeft al geruime tijd last van verkoopdruk. Goud is technisch verzwakt, nadat zowel de stijgende trend (uit 2016) als de bodem 1.194,99 (van 10 maart 2017) naar onderen zijn gebroken. Er is ruimte voor een diepere correctie richting 1.122,79.


Platina

Ook Platina is technisch serieus verzwakt, nu de koersbodem van 2016 rond 814 wordt gebroken. Neerwaarts is er ruimte richting 618.
https://grafieken.tostrams.nl/BOBplat.gif


Zilver

Ook de zilverprijs maakte een snoekduik. Het edelmetaal brak daarbij onder de koersbodem van juli. Met deze doorbraak is het technische beeld verzwakt.

Er is aan de onderkant ruimte vrijgekomen richting steun 13,65 (bodem van 18 december 2015).
https://grafieken.tostrams.nl/silver.gif


Zink

Het industriële metaal Zink lag technisch al zwak, maar het wordt nog erger. De voormalige koersbodem van juli is gebroken.

Neerwaarts is er ruimte richting steun 2.061,50 (bodem van 6 juli 2016). De lagere koerstop op 2.684,50 (top van 9 augustus) lijkt de neerwaartse trend te bevestigen.
https://grafieken.tostrams.nl/00ZSHG.gif


Ruwe olie

Ook de olieprijs (Brent) lijkt te bezwijken onder verkoopdruk, nu de voormalige koersbodems rond 71,28 sneuvelen. Dit bevestigt de verkoopdruk. Er mag verdere koersdaling worden verwacht richting 63,19 (gevormd op 1 maart).

De lagere koerspieken gaven al verkoopdruk weer.


Bitcoin breekt uit dalende trendje

De bitcoinkoers wist de paniek te ontlopen en heeft zelfs het steile dalende trendje verlaten. Nu moet de eerste horizontale weerstand gebroken worden om opwaarts ruimte vrij te maken.

Het huidige proces van bodemvorming, op onderstaande 4-uursgrafiek, wordt begeleid door positieve divergentie van de RSI.

https://grafieken.tostrams.nl/btc16.gif

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Olieprijs nog niet uitgebroken 56
  2. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
  3. 16 apr ASML oogt wispelturig 101

Gerelateerd

Reacties

165 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 augustus 2018 08:44
    quote:

    beer56 schreef op 16 augustus 2018 08:33:

    [...]Had ik wel verwacht opa gisteren mijn puts verkocht .op 556 koop ik er weer een paar beter dan die stomme vastgoedboer
    Ik weet niet Beer, toch al ene keer flink winst gemaakt met die vastgoed boer.
    Maar is nu jammer genoeg weer verdwenen, heb ook totaal geen verstand van dat lijntjes gedoe.
    En jij bent natuurlijk alleen maar gek op optie,s, was vroeger ook jou beroep en jij hebt ook de kennis van dat gokding .
    Vandaag maar weer wat aan kloten met hout. :)
  2. Disci 16 augustus 2018 09:01
    quote:

    Henkiepenkie63 schreef op 16 augustus 2018 08:26:

    Allemaal lulkoek achteraf
    Inderdaad. Prutser die Royce, beetje achteraf vertellen waar de koersen naar toe gingen.

    Ik heb een site gevonden die vooraf zegt waar de koersen naar toe gaan. Kijk, daar heb je wat aan!
    Ik zeg lekker niet welke dat is. Dan gaat iedereen daar heen. Dan werkt het niet meer uiteraard.
  3. The Entrepreneur 16 augustus 2018 09:32
    quote:

    Disci schreef op 16 augustus 2018 09:01:

    [...]

    Inderdaad. Prutser die Royce, beetje achteraf vertellen waar de koersen naar toe gingen.

    Ik heb een site gevonden die vooraf zegt waar de koersen naar toe gaan. Kijk, daar heb je wat aan!
    Ik zeg lekker niet welke dat is. Dan gaat iedereen daar heen. Dan werkt het niet meer uiteraard.

    Lullig zeg

    En slim ;)
  4. The Entrepreneur 16 augustus 2018 09:34
    quote:

    The Entrepreneur schreef op 16 mei 2018 08:35:

    De 576 moet toch nog eerst gehaald worden. Alles staat gewoon klaar voor een nieuwe high.
    Ook Heijmans mooi verhaal dus moet verder omhoog. Mooie resultaten, goed vooruitzicht. Toekomst is goed.

    Hebben jullie dat ook wel eens? Dat je de intro van een liedje hoort: je wacht het moment af en begint dan de jou welbekende tekst mee te zingen. En wat gebeurt er opeens?? Gaat die zanger opeens iets anders zingen dan wat jij zingt! Word ik zo achterlijk gefrustreerd van dat ik gewoon de neiging heb die figuur op te bellen om z'n tekst te corrigeren. Echt valse acties zijn dat. Beetje mijn klassiekers veranderen!

    Als dat nou maar niet op de beurs gebeurt...
    Liedje ging heel anders dan ik dacht, maar de boodschap bleef hetzelfde.

    Volgens mij hoor ik nu de intro van 441; is volgens mij wel een lang liedje
165 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links