Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Heineken, ING en GLPG

Liveblog: Heineken, ING en GLPG

Update 16:35: Een klein beursmirakel?

Hoppa: 

Hoppa:

Hoppa:

Hoppa:

Hoppa:

Geweldig allemaal, beter kan het eigenlijk niet meer worden, maar ook niet geheel onverwacht en dus is het allemaal al ingeprijsd. Ook dit jaar is de Big Board toch weer the place to be, hoewel Amerikaanse aandelen de duurste zijn. Tijd om weg te wezen, denkt u? Ja, dat zou heel goed kunnen.

In de huidige bullmarket was dit bijna ieder jaar het verhaal onder de grote huizen en banken: even weg van dat dure Wall Street, naar goedkopere Europese en opkomende markten. Het is er nog steeds niet van gekomen. Het bewijs even. Zonder herbelegd dividend helaas, de Russelll 2000 ligt dwars bij mij.


In euro's is het ook kassa. Ter vergelijking, de beste Europese beurs doet +5,3% dit jaar in euro's. Herbelegd is dat +7,6%. De naam? AEX. Geniet van deze prachtige markt. Ooit komen er weer tijden dat we ons hier niets meer bij kunnen voorstellen. Helaas is dat timen vaak duurder dan blijven zitten en geschoren worden. 

 


Update 15:50 uur: Kijk mama, ze bewegen!

Wellicht nog wat inspiratie voor de laatste uurtjes handel. Onder de oppervlakte borrelt het hier en daar op het Damrak. Ik neem eerste een lange grafiek, want Galapagos nadert all time high €98,82. Als Onno het geld maar niet gaat verbranden aan Swarowski reageerbuizen ofzo ;-) 

De daggrafiek van Fugro verraadt kooplustigen. Dit is loeiend spannend. Woensdag zijn voorbeurs de Q2-cijfers en... er staat een record van 27,5% netto-short uit. Torenhoog risico dus.  

Met een tientje à €13 euro is Wessanen wel betaald, schreef Nico dit weekend en dat neemt u vrij letterlijk?

Ordina staat ook weer boven €2 en daar is ineens interesse:

Tot slot - helaas - Beter Bed nog. Fascinerend gevecht tussen messengooiers en -opvangers zou ik zeggen.

 


Update 15:25 uur: Wie blieft ING?

Dit is een stevige advieswijziging twee dagen voor de Q2's van ING. Dit is trouwens ook alles wat Reuters meldt, naar de de beweegredenen van de Fransen mag u raden:

ING: naar hold van buy en naar €13,50 van €17,20 - Kepler Cheuvreux

Klik voor groot, hier hebt u alle analistenadviezen ING uit Reuters. Zou de bank een belrondje hebben gehouden? Veel advieswijzigingen de laatste week (onderaan, middelste kolom), waarbij per saldo wat buys in holds zijn omgezet.

Er is ook een sell minder. Wie het is kan ik niet zien, maar wellicht dat die analist denkt dat het wel mooi is geweest met die daling. Dit is inderdaad nog niet het jaar van ING. Strikt genomen is dit een bearmarket.  

ING is niet de enige. Hier de scores van de EU banken dit jaar met en zonder herbelegd dividend. De betere banken - ING, ABN Amro, KBC, BNP Paribas en Santander - doen het dit jaar veel minder dan de bekende brokkenpiloten. Deutsche Bank is helaas al jaren het lachertje van de beurzen.

Commerzbank is al niet veel beter. Toch een beetje unheimisch. Made in Germany dendert als nooit tevoren, maar de belangrijkste Duitse banken liggen op apegapen. Voelt niet goed. Terug naar ING, waarom ligt de bank (en ook ABN Amro en de anderen) zo slecht?

Ik copypaste mezelf van een week terug. Op 28 juni gaf collega Martin een prachtig lijstje redenen in zijn analyse toen van ING, waar ik deze bulletpoints uit destilleer. 

  • Economie loopt langzaam maar zeker terug, Duitsland net even harder. Verwachtingen daar zijn verlaagd
  • Banken floreren in tijden van economische expansie, maar zijn extra kwetsbaar in tijden van laagconjunctuur
  • Het tijdperk van goedkoop krediet op zijn laatste benen. Het einde van het omstreden quantitative easing programma's komt overal in zicht
  • Het escalerende handelsconflict tussen de VS en de rest van de wereld raakt indirect banken als financiers van de goederenstromen
  • De eurozone moet het qua economische groei vooral hebben van gunstige macro-economische omstandigheden in de rest van de wereld. Zit nu ook even tegen
  • Vrijwel permanente EU onrust

 


Update 14:00 uur: Slechte Facebook verliezers?

Leuk punt hier nog op IEX HQ van een collega: die grote boze shorters hoort u ook nooit janken als cijfers onverwacht meevallen en ze hun posities als de bliksem moeten coveren. Heel wat professioneler inderdaad. U hebt het bericht gezien. De Facebook deceptie van vorige week krijgt een staartje?

Hou op met zeuren en ga op de blaren zitten. Dit is naar mijn bescheiden smaak een staaltje beleggersopportunisme, zoals ik het zelden heb gezien. Wat een drogreden ook. De cijfers van Facebbook zijn vrijwel altijd ver uit het lood met de consensusverwachting. Het bedrijf voert de analisten niet.

Sinds de beursgang in 2012 vielen de cijfers vrijwel ieder kwartaal dik en dik mee. Niemand die daar over klaagde, want het waanzinnig mooie aandeel en bedrijf (de winst klotst over de plinten) Facebook knalde alle beleggersportfolio's door het plafond. Nu het een keertje andersom is, is het meteen huilen.

Slechte verliezers.

Let wel, ik ben misschien extreem. Ik vind zelfs dat gedupeerde beleggers sowieso niet bestaan. Zelfs belazerd worden is beleggersrisico. Leer daar mee leven. Als de wet is overtreden, is het een zaak van justitie, maar als belegger bent u uw geld helaas kwijt. Schadevergoeding is altijd een sigaar uit eigen of andermans doos.

Hier heb ik al vaak met u over geclashed in de Koffiekamer. Als u er anders over denkt - en daar zijn ook goede argumenten voor - let's agreee to disagree. Daarvoor hebben we tenslotte een beurs.

 


Update 13:30: Vakantie-overpeinzing

Terloops twitter ik het. Inderdaad, 15 september is het tien jaar geleden dat Lehman Brothers failliet ging. De koersen liepen daarna nog een tikje tegen ons in, om een understatement te gebruiken, maar daarna begon een koersfeest dat tot op de dag van vandaag voortduurt. Ja, wie had dat gedacht...

Bij mijn weten werkelijk helemaal niemand. Een mooie om vandaag in uw vakantiestoel over na te denken. Eerlijk zeggen, hoeveel rendement hebt u sinds die dag of de bodem in 2009 laten liggen omdat We Dit Keer Toch Echt Ten Onder Gingen? De les die ik leerde is dat ik ook de volgend keer braaf blijf door beleggen.

Ik ben een maandelijkse middelaar en bleef dat ook eind 2008 en begin 2009 doen. Dat streek werkelijk tegen al mijn haren in, maar strategie is strategie. Bedenk nú ook uw les. Doe dat echt van tevoren, want als het één keer zo ver is... doe u altijd het verkeerde. Op zeker dat ik ook in paniek was weg gerend. 

Verder mag u de de rendementen zelf uitrekenen en weer bleek een inktzwarte bladzijde in de beursgeschiedenis een perfect koopmoment. Ja, achteraf is het gemakkelijk. Uiteindelijk bleek voor de AEX 194,99 de bodem, maar toen die stand verscheen dacht iedereen eerder aan 100 dan 300 (ik ook).   

 


Update 12:30 uur: Heineken - Brazilië 0-1

Het is wat: Nederlandse beursfondsen en Brazilië... Het is ooit begonnen met die schoppartij in 1974? Toen trokken we uiteindelijk wél aan het langste eind. Oh, die aanval en die goal van Nummer Veertien. Waarom hangt die niet in het Rijksmuseum?
  


Vandaag schaart Heineken zich ook in het rijtje beursfondsen met een Brazilië dossier. Niet schrikken, want als het goed is, is die underperformance van nieuwe dochter Brasil Kirin van tijdelijke aard. Die overname drukt het hele jaar de winstmarge van het hele concern. De koersreactie is dan ook begrijpelijk. 

Heineken is priced for perfection en dan moeten de cijfers ook perfect zijn. En dat zijn ze dus niet. Martin vindt de Q2's onderliggend wel goed en wijst vooral op de cashflow. Die ging in H1 naar €909 miljoen, tegen €746 miljoen een jaar eerder.  

Dat priced for perfection kan ik mooi laten zien. U ziet winst- (blauw), omzet- (groen) en dividendverwachtingen (paars) heerlijk helder oplopen, maar helaas de waardering (rood) ook.


Vergelijk dit met andere Nederlandse fondsen, onze defensieve aandelen zijn aan de prijs. Zie vooral Unilever, Heineken dus, Philips, RELX en Wolters Kluwer. Opvallend dat die aandelen steeds duurder worden, waar bijvoorbeeld technologie (in de VS) steeds goedkoper wordt. Ene Facebook is net zo duur...


Dat u de hoofdprijs betaalt voor Heineken is niet raar. Bier verkoopt in goede en slechte tijden, het bedrijf heeft een uitstekend trackrecord en het aandeel doet het per saldo door de jaren heen beter dan de markt. Zo verdubbelde het fonds deze eeuw, waar de AEX nog altijd tegen -14% aan kijkt.

Toch kan het geen kwaad nog eens naar Brazilie te kijken als Heineken-belegger. Het Braziliaanse 3G Capital was de grote naam achter de overname van SABMiller door ABInBev. De beruchte durfinvesteerders - hardcore kostensnijders en schuldenladers - hebben daar een mooi aandeel van maakt.

Hier ziet u de schattingen van de analisten voor Heineken:


Hier die voor ABInBev, alles (net even) beter. Vooral de marges. 


De waarderingen ontlopen elkaar niet veel. Vooruit, ABInBev is ietsje goedkoper, maar het belangrijkste verschil is dividendrendement. Bij Heineken beurt u 1,6% en bij de Belgisch-Braziliaanse biermagnaten 4,1%.   


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 juli 2018 13:10
    Ontwikkelingen in Nigeria en UK ook zorgelijk. Zeer belangrijke markten voor Heineken. In Nigeria geven ze zelfs aan dat het oa slechter gaat door toegenomen concurrentie. Eigenlijk alleen Mexico en Vietnam nog prima, maar wellicht dat ABI daar binnenkort ook de strijd aan gaat. Vietnamese markt gaat sowieso veranderen nav privatisering sabeco.
  2. [verwijderd] 30 juli 2018 15:40
    quote:

    Henkiepenkie63 schreef op 30 juli 2018 14:39:

    In europa al weken heet dus derde kwartaal zal veel beter zijn..
    Dat is niet zo relevant, zorgelijk is het gewoon dat het in een aantal grote markten niet loopt.

    De marge impact van Brazilie wil ik wel voor lief nemen, daar zijn ze aan het investeren en willen ze groeien. Zorgelijk is gewoon UK, Nigeria, en ook Vietnam op lange termijn met de verkoop van Sabeco. Gewoon veel bedreigingen.
  3. forum rang 7 ffff 30 juli 2018 17:38
    Arend Jan,

    Ik smul bijna dagelijks van je mooie grafiekjes. Complimenten en dank daarvoor.

    Je schrijft: Ter vergelijking, de beste Europese beurs doet +5,3% dit jaar in euro's. Herbelegd is dat +7,6%. De naam? AEX. Geniet van deze prachtige markt.

    Inderdaad. Ongeveer 9 maanden geleden schreef ik een uitgebreide posting in de KK van IEX over mijn " grote switch" Uit Belgische aandelen en meer in Nederlandse aandelen. Ik gaf er een uitgebreide toelichting bij dat als je soortgelijke bedrijven als Ned. Banken versus KBC, DSM versus Solvay, Heineken versus AB InBev , voor langere periode in portefeuille wilt houden dat dan dividendbelasting een factor is die ook meetelt.
    Ik vind het toch frappant dat AEX als Europese beurs het best presteert momenteel. Uiteraard komt dat niet voor groot gedeelte door de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting, maar....het geeft toch de Amsterdamse beurs een voorsprong op andere aandelen waarbij gemiddeld genomen zo'n 30 procent wordt ingehouden.

    Miskleun dit jaar was het bijkopen van ING al blijf ik de huidige koers koopwaardig vinden, ondanks de negatieve punten die je noemt.

    Geniet dagelijks van je blog. Morgen....Umicore...dat zal er weer om spannen! Voor Umicore heb ik geen goede Nederlandse vervanger, dus die blijft erin!

    Peter

5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links