Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Arcadis en het e-woord

Arcadis en het e-woord

Emissie of geen emissie, net als bij Fugro is dit ook de vraag bij Aracdis, dat moeilijke dochter CallisonRTKL niet weet te slijten. 

Het kan geen toeval zijn. Helaas of gelukkig kan ik de link niet meer vinden. In 2014 stelden we namelijk voor het WK Voetbal een Oranje aandelenelftal op.

Als ik me goed herinner hadden we als centraal duo achterin Shell en Unilever en verder stelden we dacht ik onder meer Boskalis, Vopak, Fugro, HAL, Accell en... Arcadis op. Dit lijstje overziend zal het me niet verbazen als we Air France-KLM of Besi op doel hadden gezet. Ik weet het niet meer.

Intussen begrijpt u waarom we dit jaar niet meedoen aan het WK, ondanks dat we - wie anders? - ASML in de spits hadden staan. Eenzame spits welteverstaan. Enfin, deze selectie is meteen een dure, wijze beursles. Toen we deze fondsen opstelden waren het allemaal beursparels van onbesproken gedrag.

Intussen hebben ze allemaal iets meegemaakt en wie al deze aandelen had gekocht, kijkt tegen een dikke underperfomance aan. Daarvoor was outperformance bij bijna al deze fondsen de norm. Ja, een mooi bedrijf en goed aandeel kan ook kapot. Misschien is dit wel het grootste risico op de beurs.

Schoolvoorbeeld

Vandaag het nieuws dat Arcadis moeilijke dochter CallisonRTKL - niet te verwarren met RTL-Z - niet aan de straatstenen kwijt kan. Nota bene, het bedrijf betaalde hier zelf een paar jaar geleden nog de hoofdprijs voor. Het is een schoolvoorbeeld van hoe een verkeerde overname waarde kan vernietigen.

Daar komt bij dat de beurzen en markten lekker hoog staan en er veel fusie-en overnamegeweld en -fantasie is. En dan nog weet Arcadis zelfs tegen een bodemprijs CallisonRTKL niet te slijten. Natuurlijk weet de markt dat dit een moetje is, wat de prijs drukt, maar ziet er desondanks geen waarde in?

Martin was namens de IEX Beleggersdesk al voorbeurs luid en duidelijk. Zijn conclusie is in de categorie water tot aan de lippen. 

Er zal op enig moment toch finaal schoon schip moeten worden gemaakt en de kans dat Arcadis daarbij een (noodgedwongen) beroep op de kapitaalmarkt moet doen, is flink groter geworden. Daar zal voor aandeelhouders een pijnlijk prijskaartje aan komen te hangen.

Wit konijn

Want CallisonRTKL is niet het enige probleem van Arcadis. Het Midden-Oosten betaalt haar rekeningen niet. Martin gaf in februari bij de jaarcijfers nog het sommetje. Het is afwachten tot de H1-cijfers op 26 juli wat deze posten nu zijn:

Arcadis heeft totaal €635 miljoen aan debiteuren open staan, heeft provisies getroffen voor wanbetaling ter hoogte van €57 miljoen én €486 miljoen aan unbilled receivables.

Tot slot kan de Braziliaanse justitie nog een wit konijn uit de hoge hoed toveren, zoals we intussen van SBM Offshore weten. Kortom, er zijn wel heel veel open eindjes bij Arcadis en emissie- convertible-vrees is helaas niet ongegrond. Het doet een beetje aan Fugro denken. Zit in hetzelfde schuitje.

Als alles op z'n plek valt, is een dip of een daling een mooi lange termijn koopmomentje. Alleen valt al jarenlang niets op de goede plek bij Arcadis. Als er inderdaad een emissie komt, kan zelfs de huidige, al afgekomen koers nog een kat in de zak zijn. En doen we ook niet mee aan het WK Voetbal 2022


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links