Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX -0,2%

Slotcall: AEX -0,2%

Sluit de AEX de week op de valreep nog op 560 af. Deze week stond in het teken van de handelsoorlog tussen China en de VS en het (halfbakken?) OPEC-akkoord over het beperken van de olieproductie.

De angst voor een trade war leidde tot een forse daling van de Chinese beurs. Deze werden de verliezers van de week met een min van 3 tot 5% voor de HangSeng Index en de Shanghai Composite. De laatste staat op de rand van een bearmarket. 

Hier de bekende weeklijstjes van de brede markt en de Nederlandse indices. Hoe hebben we het ervan afgebracht deze week?

De AEX deed het relatief niet zo slecht met een verliesje van 0,2%. Met name de CAC 40 en de DAX 30 lagen met een verlies van 2,3 en 3,7% slecht deze week. Over de Chinese beurs maak ik maar geen woorden meer vuil. 

In zo'n week waarin de spanningen toenemen, zien we dat de Nederlandse 10-jaarsrente met vijf basispunten daalt en de VIX flink toeneemt. Hoewel, de volatiliteitsindex staat met 12,4 nog steeds op een zeer laag niveau. Van paniek is dus geen sprake. 

De lijstjes:

  • AEX deze week: -0,2%
  • AEX deze maand: -2,1%
  • AEX dit jaar: +2,9%
  • AEX herbeleggingsindex dit jaar:+5,3%

AEX

Altice is met een winst van 4,6% de topper van de week. Deze koerswinst wordt mede veroorzaakt door het nieuws dat het bedrijf haar mastenbusiness heeft verkocht.

Zo kon Altice weer 2,5 miljard euro aan cash bijschrijven. Op een goede tweede plaats staat Shell met een winst van 3,1%. Het olieconcern profiteert van de hogere olieprijs dat op de borden kwam door het OPEC-akkoord van vandaag. 

Index-zwaargewichten Unilever en ING deden het ook heel aardig met een winstje van 1,2% en 0,8%. Nu weten we ook waarom de AEX deze week de meeste indices achter zich hield.

AMX

Air France-KLM vliegt omhoog met een winst van bijna 10%. Gaat het nu eindelijk gebeuren dat de Franse staat haar belang van de hand gaat doen?

Er is altijd baas boven baas. Takeaway.com is de absolute winnaar met een koersstijging van 13,8%. Het bedrijf maakte vanochtend bekend de Zwitserse activiteiten van Delivery Hero te hebben gekocht. Het aandeel lag trouwens de hele week al goed. 

Bij chipmaker Besi is het precies omgedraaid. Met een daling van 11,7% noteert het aandeel in de onderste regionen. Echt nieuws was er niet, behalve de downgrade van een kleine Nederlandse zakenbank.  

ASCX

Het aandeel dat er het meest uitsprong op de smallcap was natuurlijk Pharming. De koers is ten opzichte van vorige week nauwelijks veranderd, maar intraday zijn er de nodige sprongetjes gemaakt. 

Pharming presenteerde gisteren in New York haar plannen voor de komende jaren. Hier leest u daar meer over: 

 

Zondag schrijft Arend Jan Kamp weer een vooruitblik op de volgende week. Bedankt voor uw bezoek en reacties en een fijn weekend toegewenst! 

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links