Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Dow Jones oogt zwak

TA: Dow Jones oogt zwak

Gisteren waren de meeste Europese beurzen gesloten, maar op Wall Street werd wel gewoon gehandeld. De Amerikaanse beurzen sloten verdeeld: de Dow eindigde lager, maar de S&P500 en Nasdaq stegen juist.

We bekijken eerst de AEX en de DAX-index. Daarma bespreken we de paniek-indicator VIX en het technische beeld van de Dow Jones.

AEX-Index

De Nederlandse beurs blijft ondanks de consolidatie van de afgelopen tijd positief. De kansen liggen nog steeds in de opwaartse richting. Na een doorbraak boven de laatste koerstopjes wordt de stijgende trend hervat.

Weerstand wacht rond 572,81 punten. De dieptepunten van de afgelopen twee weken rond 548,57 punten vormen de eerste steun. Het feit dat de index ver boven de voormalige weerstand rond 540,65 punten is gebodemt is een sterk teken. 


DAX-Index

De DAX-index voert de druk op de weerstand rond 12.601,46 punten op. Onder deze weerstand is een potentiële hogere bodem gevormd, wat aantrekkende vraag signaleert. Na een doorbraak boven de weerstand wordt 13.596,89 het volgende opwaartse koersdoel.

Mocht de DAX-index toch weer omlaag draaien en onder het laatste koersbodempje zakken, dan kan de steunzone rond 11.868,84 punten weer worden opgezocht.



VIX-Index

De VIX-index, ook wel Wall Street's paniekbarometer genoemd, geldt wereldwijd als een toonaangevende graadmeter van de volatiliteit. Meer specifiek: de VIX is een index die de implied volatility van S&P 500 indexopties weergeeft. 

Het valt op dat koersdalingen in de aandelenmarkten doorgaans samenvallen met veel angst bij beleggers, wat logischerwijs weer tot een grotere beweeglijkheid van de koersen leidt. De VIX consolideert de laatste maanden op een wat hoger niveau dan de afgelopen jaren. Er lijkt een stevige bodem gevormd te worden rond de 15 boven de koerstoppen van eind 2017.

Dit betekent dat de volatiliteit de komende periode op een wat hoger niveau blijft. Daarbij zijn dagelijkse bewegingen van ruim 1% niet vreemd.  Per saldo beweegt de VIX-index de laatste maanden zijwaarts. We zien steun rond 14,57 (de bodem van 17 april). Hier ligt de onderkant van de neutrale bandbreedte.

Weerstand voor de VIX-index ligt op 40,74 (gevormd op 24 augustus 2015). Na een doorbraak onder de steun van 14,57 wordt 9,00 het volgende neerwaartse koersdoel.




Dow Jones index

De hoge VIX zien we ook terug bij de Dow Jones-index de laatste maanden. De koersuitslagen zijn groot en we zien veel bewegingen zowel naar boven als naar beneden.

Per saldo zien we dat de Dow Jones de afgelopen maanden steeds lagere koerstoppen maakt, wat toenemende verkoopdruk aangeeft. Dit alles vindt plaats boven de steun rond 23.251,11 punten.

Bij een doorbraak hieronder gaat het 'luik' open en moeten we rekening houden met verdere koersdalingen. Pas als de Dow Jones boven het laatste koerstopje van 17 april rond 24.858,97 punten weet te breken klaart het technisch beeld op. 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 ASML oogt wispelturig 96
  2. 15 apr Just Eat Takeaway nog tussen servet en tafellaken 74
  3. 12 apr Nederlandse beurs is alive and kicking 111

Gerelateerd

Reacties

181 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 mei 2018 09:23
    quote:

    expert@info schreef op 2 mei 2018 09:18:

    morning
    ze houden het allemaal behoorlijk droog ... had meer vuurwerk verwacht en een daling is nog niet te merken , helaas ;-)
    Time will come
    Eerst moest het dalen vanwege angst tegenvallende cijfers Apple. Nou die waren beter dan verwacht. Angsthazen halen er even 5 punten (zie future 22:00 naar opening) af en dan zou het nog moeten dalen?

    Nee het moet juist stijgen. 558-559 zie ik vandaag 17:30 nog wel.
  2. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 2 mei 2018 09:26
    Wat heeft de ECB/DAX er weer zin in..

    Ziet dat het in het Westen een beetje "moeilijker" gaat..

    En dan kopen "de Duitsers" zich weer Suf..

    En Duitsers maken géén grappen..

    OB Readings.. maar ach was macht aus?

    (Die Keeper van Munchen gezien..?? Past prima hier in "de Ere Divisie")
181 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links