Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tracker Tips: Tijd voor een midcap-ETF?

Tracker Tips: Tijd voor een midcap-ETF?

Door een mogelijke escalatie van een handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en indirect ook Europa kunnen met name bedrijven geraakt worden, die voor een groot deel afhankelijk zijn van de export.

Een belegging in een midcap ETF lijkt in mijn optiek een interessant alternatief.

Mid- of smallcap?

Midcap- of middelgrote bedrijven kunnen beleggers helpen bij het realiseren van verbeterde voor risico gecorrigeerde rendementen.

Midcap-aandelen zijn iets meer gediversifieerd dan hun smallcap-peers. Dit maakt het voor veel middelgrote ondernemingen mogelijk om consistentere inkomsten en cashflow te genereren, en zo de aandelenprijzen stabieler te houden.

Exportafhankelijkheid

Van elke euro die de Nederlandse industrie verdient, wordt 70 cent door export opgebracht. De exportafhankelijkheid van Nederland ligt ongeveer op 32%. Ook in verhouding tot industrieën in veel andere landen is het Nederlandse percentage hoog.

In vergelijking met de grootste economieën ter wereld (VS, China, Duitsland en Japan) is de Nederlandse industrie sterk afhankelijk van de export. Nederland heeft een veel kleinere binnenlandse markt dan deze landen. Cijfers van de OESO laten zien dat alleen industriegrootmacht en exportkampioen Duitsland in het spoor zit van Nederland.

Binnen de industrie zijn grote verschillen. Zo is de chemische industrie voor 92% afhankelijk van export, maar de meubelindustrie is bijvoorbeeld veel meer op het binnenland gericht, met een exportafhankelijkheid van 29%. Grote bedrijfstakken als de overheid, het onderwijs en de zorg zijn door de aard van deze sectoren veel meer op de binnenlandse markt gericht.

Bron: CBS

Relatieve prestaties

Een vergelijking tussen de AEX en de AMX index de afgelopen zes maanden laat zien dat de grote broer het 5,4% beter heeft gedaan. Dit momentum is wellicht een interessante gelegenheid om uw AEX-ETF (gedeeltelijk) om te ruilen voor een AMX-ETF.

Bron: Euronext

Interessant alternatief?

Nu is het natuurlijk niet zo, dat u met een midcap-ETF geen blootstelling heeft aan de export. Over het algemeen zijn deze ondernemingen meer afhankelijk van de binnenlandse markt dan de grotere bedrijven.

Think ETF’s heeft een AMX-ETF in haar palet, waarmee u kunt inspelen op Nederlandse middelgrote bedrijven. Dankzij de belastingstructuur ontvangt u als belegger het volledige (bruto) dividend.

De ingehouden dividendbelasting kunt u aan het einde van het jaar verrekenen bij de fiscus. Uitgaande van een dividendrendement van 2,3% betekent dit dat uw fiscale voordeel ongeveer 0,35% per jaar bedraagt.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. dec '21 Outlook 2022: mijn ETF-portefeuille voor 2022 10
  2. dec '21 Tracker Tips: een biotechnologische revolutie 1
  3. nov '21 Tracker Tips: een koperen belegging 4

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Rubicon 14 april 2018 15:41
    Uiteindelijk gaat het om spreiding van risico. Daar zijn Midcap ETFs minder geschikt voor dan Smallcaps. Zie ook de Morningstar stijl grids.

    Wat de Think opmerking aan het slot van dit stuk betreft (waarom eigenlijk?, risico spreiding middels een AMX ETF?), zijn er nog wel bredere (europa, VS) alternatieven te bedenken.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links