Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dilemma voor OPEC

Dilemma voor OPEC

Mikken op een hogere olieprijs of een hoger marktaandeel? Saoedi-Arabië kiest voor het eerste en staat daarbij tegenover Iran.

Het overaanbod aan olie is verdwenen en de voorraden zijn weer terug op hun normale niveaus. Waarom gaat dan toch bij de OPEC de vlag niet uit?

De prijs hooghouden of de productiemaatregelen afbouwen?

Ironisch genoeg zijn het de hogere prijzen van de laatste maanden die aan de bron staan van OPEC’s huidige probleem. Die hogere prijzen zorgen ervoor dat de productie van schalieolie in de VS weer snel toeneemt terwijl de OPEC nog niet is begonnen met het afbouwen van de productiebeperkingen.

De meest logische OPEC reactie zou wellicht zijn om die beperkingen nu geleidelijk te gaan verminderen. Dat leidt dan waarschijnlijk tot (tijdelijk) wat lagere prijzen van $50 tot $60 per vat. Met een voorspoedige groei van de vraag en een kleinere groei van VS schalieolie kan de OPEC dan in één of twee jaar de maatregelen afbouwen. Daarna zijn hogere prijzen mogelijk die dan een veel steviger fundament hebben dan nu het geval is.

Niets is echter zo verslavend als hogere olieprijzen en de hogere inkomsten die daarmee samengaan. Vooral nu men een tijdje geroken heeft aan de $70 per vat.

Iran versus Saoedi-Arabië

Iran’s olieminister Bijan Zanganeh blijft herhalen dat hij $60 per vat wel genoeg vindt. Een hogere prijs leidt naar zijn mening tot een te snelle stijging van de productie in de VS. Zo nodig moet men dan maar een begin maken met de afbouw van de productiebeperkingen.

Saoedi-Arabië’s olieminister Khalid al-Falih verkondigt al maanden dat hij daar dit jaar nog niet mee wil beginnen. Daarmee mikt hij in de praktijk op ongeveer $70 per vat.

Rusland houdt zich op de vlakte. De Russen weten ook wel dat het beter is VS schalieolie niet al te veel te laten groeien. Maar tot aan de verkiezingen van 18 maart kwamen de hoge prijzen goed uit. Voor Rusland spelen niet alleen economische maar ook politieke aspecten een rol.

Het land heeft aan invloed gewonnen in het Midden-Oosten en de productiebeperkingen van OPEC (een joint venture van Saoedi-Arabië en Rusland waarbij de Saoedi’s de grootste last op hun schouders nemen) speelden daarbij een belangrijke rol.

Saoedi-Arabië’s veranderende oliepolitiek: meer nadruk korte termijn

Off the record zeggen de Saoedi’s dat hun keuze nodig is om het juiste klimaat te creëren voor de beursgang van Saudi Aramco. Maar ook om geld binnen te halen voor de ambitieuze economische plannen van hun kroonprins en de facto machthebber, Mohammed bin Salman (alom bekend als MBS).

Terwijl in het verleden hun oliepolitiek erop gebaseerd was de inkomsten te maximaliseren op de lange termijn zijn nu korte termijn overwegingen een grotere rol gaan spelen. Khalid al-Falih krijgt duidelijke opdrachten mee van MBS en geniet niet dezelfde mate van autonomie die zijn voorgangers bezaten. Aan de wensen van MBS dient men te voldoen, zo heeft menig familielid of voormalig minister reeds ondervonden.

Daarbij speelt mee dat Saoedi-Arabië nog steeds een oliestaat is waarvan het staatsbudget een olieprijs van tegen de $75 per vat vereist. Iran is veel meer dan alleen een oliestaat. Met een beter opgeleide bevolking en een beter presterende lokale industrie voldoet een olieprijs van $55 per vat voor de staat om quitte te spelen.

Een afbouw van de productiebeperkingen?

Naar mijn inschatting is een begin van het afbouwen van de productiebeperkingen in de loop van dit jaar waarschijnlijk. Als landen zoals Iran het akkoord minder strikt beginnen na te leven raakt Saoedi-Arabië meer geïsoleerd.

Daarbij verwacht ik dat Rusland Saoedi-Arabië misschien wel verbaal blijft steunen maar ondertussen ook de kraan iets verder opendraait. Het zal proberen de schuld voor de dan tijdelijk wat lagere olieprijzen bij Iran neer te leggen.

De eerstvolgende OPEC vergadering in juni zal een indicatie gaan geven welke kant het opgaat. Maar de beste indicatie zal komen uit de productiecijfers: hoe goed blijft men zich houden aan de beperkingen?

raex Klik op de grafiek voor een grote versie


Jilles van den Beukel is geofysicus. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Volg Van den Beukel ook via Twitter: @JillesAppelscha

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jilles van den Beukel

Jilles van den Beukel is geofysicus en energie specialist bij HCSS (the Hague Centre for Strategic Studies). Sinds 2016 schrijft hij over de olie- en gasindustrie op zijn blog JillesonEnergy.

Meer over Jilles van den Beukel

Recente artikelen van Jilles van den Beukel

  1. jul '21 Vijf redenen voor de stijgende gasprijzen 8
  2. jun '21 Hoe lang gaat de rally in grondstoffen duren?
  3. apr '21 Een nieuwe wereld voor de oliemarkten 23

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 maart 2018 09:11
    Dag Jilles,

    Er zitten flink wat gaten en hiaten in je verhaal, maar dat zit in ieders die in een beschouwing op olie naar enige mate van volledigheid streeft.

    De Saoedi's (invloedrijkst in OPEC) zijn afgekocht en op dit moment heeft de wereldeconomie (groei) een hoge olieprijs nodig.

    Alle (prijs-/productie)argumenten kan je schikken naar bovenstaande en blijven inwisselbaar/uitruilbaar. Maar zo staat het er in essentie nu voor. En niet anders.
  2. Dr. Watson 21 maart 2018 18:50
    Jilles bedankt. Goed onderbouwd zoals altijd.

    Schalie olie potentieel en opbouw snelheid worden nog steeds zwaar overschat.
    Zie onderstaande quotes van de CEO van BHP, naar wiens belang Shell samen met Blackstone trouwens zit te kijken!

    50% van alle schalie olie maatschappijen maakte in 2017 nog steeds geen winst. Dit komt omdat ze voor hun olie geen WTI als prijs krijgen maar dat minus $ 4-6/vat vanwege transport kosten en korting voor te lichte olie.

    Daar komt boven op dat de betere maatschappijen 50% olie, 25% NGL en 25% gas produceren. Bij $ 60/vat WTI gaat de olie voor $ 52-56/vat, NGL momenteel voor $ 25/vat en gas voor $ 2.80/MM Btu = $ 17.50/vat olie equivalent zodat de gemiddelde inkomsten slechts $ 36-37/vat bedragen. Talloze komen daar nog onder.

    Voeg daar aan toe dat de meeste banken meer geld op de balans van de maatschappijen willen zien en investeringen dus minder snel groeien als in het verleden.

    Het lijkt erop dat de de boor en frack kosten volgens devooruitzichten van de meeste schalie olie maatschappijen voor 2018 met 10-15% stijgen en volgens Carrizio zelfs met 20%. Ze krijgen dus ook minder putten voor hun beperkte geld.

    Alles tesamen verklaart de rem op de toekomstige groei van schalie olie.

    Schalie olie groeit dus wel maar niet zo snel dat het het gebrek aan investeringen in de rest van de wereld gedurende de laatste 3 1/2 jaar kan compenseren

    Kortom de OPEC produktie EN de prijs kan omhoog.

    "BHP

    U.S. shale output could peak in a decade, BHP CEO Mackenzie says
    U.S. shale oil production could peak in a little more than a decade, as the geology of the booming fields in Texas and North Dakota suggest it is not a long-term resource, BHP Billiton (BHP +1.1%) CEO Andrew Mackenzie says.
    “While I think the shale business will last and offer some very decent returns, especially shale oil, for the better part of a decade, our understanding of that is that is not going to last forever,“ Mackenzie tells the Financial Times Commodities Global Summit.
    Mackenzie says he is positive on oil in the short to medium term but sees the potential for the electric car revolution to lead to a peak in demand sometime during 2030-40, which could coincide with a peak in shale production.
    The CEO also says Pres. Trump's tariffs likely will be viewed in retrospect as "a relatively small event" for the global steel and aluminum industries that have been "made smaller by a lot of the exemptions" the U.S. is considering for a number of countries and products"
  3. watnuweer 22 maart 2018 04:53
    OPEC zal voorzichtig moeten zijn met het verhogen van de productie. De enige reden, dat de voorraden teruglopen, zijn de problemen in Venezuela (0.5mb/d minder dan hun quotum en een daling van 0.6mb/d t.o.v. 2016).
    De periode van 2014-16 heeft duidelijk gemaakt dat het gevecht om marktaandelen uiterst kostbaar is. De meeste OPEC leden hebben geen geld om dit nog een keer te doen. Verder is een heleboel schalieproduktie voorwaarts verkocht, dus die bedrijven zijn beschermd tegen een prijsdaling.
    Mijn verwachting: OPEC gaat sturen op prijs, waarschijnlijk rondom $60, en niet op produktie. Dat deed men in 2008-09 ook en dat werkte vrij redelijk. Verder houdt deze prijsverwachting duurdere olie voorlopig van de markt weg.
  4. [verwijderd] 22 maart 2018 12:07
    Daarbij speelt mee dat Saoedi-Arabië nog steeds een oliestaat is waarvan het staatsbudget een olieprijs van tegen de $75 per vat vereist. Iran is veel meer dan alleen een oliestaat. Met een beter opgeleide bevolking en een beter presterende lokale industrie voldoet een olieprijs van $55 per vat voor de staat om quitte te spelen.

    Tsjaaa, in Nederland "vereist" het staatsbudget ook dat we 40 miljard m3 gas uit Groningen halen. Dat hebben we aangepast, en ons staatsbudget dus ook.
    M.a.w. de oliestaten zullen m.i. ook tamelijk makkelijk hun staatsbudget-eisen aan de realiteit (=wereldoliemarktprijs) aanpassen. Staten die klem zitten zullen uiteindelijk genoegen nemen met een lagere prijs, zolang die maar boven de echte kostprijs ligt. Diverse Afrikaanse landen, Venezuelea, ... willen liever nu geld dan over 10 jaar.
  5. [verwijderd] 22 maart 2018 12:08
    Daarbij speelt mee dat Saoedi-Arabië nog steeds een oliestaat is waarvan het staatsbudget een olieprijs van tegen de $75 per vat vereist. Iran is veel meer dan alleen een oliestaat. Met een beter opgeleide bevolking en een beter presterende lokale industrie voldoet een olieprijs van $55 per vat voor de staat om quitte te spelen.

    Tsjaaa, in Nederland "vereist" het staatsbudget ook dat we jaarlijks 40 miljard m3 gas uit Groningen halen. Dat hebben we aangepast, en ons staatsbudget dus ook.
    M.a.w. de oliestaten zullen m.i. ook tamelijk makkelijk hun staatsbudget-eisen aan de realiteit (=wereldoliemarktprijs) aanpassen. Staten die klem zitten zullen uiteindelijk genoegen nemen met een lagere prijs, zolang die maar boven de echte kostprijs ligt. Diverse Afrikaanse landen, Venezuelea, ... willen liever nu geld dan over 10 jaar.
  6. [verwijderd] 22 maart 2018 12:09
    Daarbij speelt mee dat Saoedi-Arabië nog steeds een oliestaat is waarvan het staatsbudget een olieprijs van tegen de $75 per vat vereist. Iran is veel meer dan alleen een oliestaat. Met een beter opgeleide bevolking en een beter presterende lokale industrie voldoet een olieprijs van $55 per vat voor de staat om quitte te spelen.

    Tsjaaa, in Nederland "vereist(e)" het staatsbudget ook dat we jaarlijks 40 miljard m3 gas uit Groningen halen. Dat hebben we aangepast, en ons staatsbudget dus ook.
    M.a.w. de oliestaten zullen m.i. ook tamelijk makkelijk hun staatsbudget-eisen aan de realiteit (=wereldoliemarktprijs) aanpassen. Staten die klem zitten zullen uiteindelijk genoegen nemen met een lagere prijs, zolang die maar boven de echte kostprijs ligt. Diverse Afrikaanse landen, Venezuelea, ... willen liever nu geld dan over 10 jaar.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links