Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tracker Tips: Tussenstand Europese sector ETF’s

Tracker Tips: Tussenstand Europese sector ETF’s

Een blik onder de motorkap dit jaar onthult een groot verschil in prestaties tussen tien verschillende sectoren binnen de MSCI Europe Index. De slechtste van de groep is per ultimo februari met 7,41% gedaald, terwijl de beste 1,68% hoger staat.

MSCI Europe Index

Deze brede index is een naar free float gecorrigeerde marktkapitalisatie gewogen index die is ontworpen om de prestaties van de ontwikkelde markten in Europa te meten. Er zitten maar liefst 447 bedrijven in de mand.

De procentuele verdeling van de top vijf landen bestaat respectievelijk uit 28% in het Verenigd Koninkrijk, 17% in Frankrijk, 15% in Duitsland, 13% in Zwitsterland en 6% in Nederland.

De score

In onderstaande tabel heb ik een rijtje samengesteld van de SPDR MSCI Europe ETF’s. Hierbij heb ik de prestatie per ultimo februari van de brede index tegenover de onderliggende sectoren afgezet.

Per 28 februari 2018 ETF Performance
SPDR® MSCI Europe UCITS ETF -2,35%
SPDR® MSCI Europe Technology UCITS ETF 1,68%
SPDR® MSCI Europe Financials UCITS ETF 1,47%
SPDR® MSCI Europe Consumer Discretionary UCITS ETF 0,11%
SPDR® MSCI Europe Materials UCITS ETF -1,18%
SPDR® MSCI Europe Industrials UCITS ETF -1,48%
SPDR® MSCI Europe Energy UCITS ETF -2,82%
SPDR® MSCI Europe Health Care UCITS ETF -5,10%
SPDR® MSCI Europe Telecommunications UCITS ETF -6,03%
SPDR® MSCI Europe Utilities UCITS ETF -6,45%
SPDR® MSCI Europe Consumer Staples UCITS ETF -7,41%


Uit de tabel blijkt dat de krachtpatser van dit jaar dezelfde is als vorig jaar: technologie. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom beleggers zo enthousiast blijven over technologie.

De sector is gevuld met geldrijke, groeiende bedrijven, waaronder het Duitse SAP, ASML Holding en NXP Semiconductors, om er maar een paar te noemen. Deze bedrijven profiteren van trends als kunstmatige intelligentie, blockchain en cyber security.

Ook de financiële sector is een outperformer. Op de Europese kapitaalmarkt met een looptijd van tien jaar is de rente vanaf het dieptepunt in juni 2016 gestegen, mede dankzij de aantrekkende economie en oplopende inflatie.

De spaarrente volgt de rente op de geldmarkt, waar leningen met een korte looptijd worden verhandeld. Als gevolg van het monetaire beleid van de ECB vergoeden Europese grootbanken een spaarrente dichtbij de 0%. Dit verschil in de lange en korte rente is goed voor het verdienmodel van banken.

Sectorbeleggen

Vanwege de nauwe focus zijn sectorfondsen vaak risicovoller dan brede indexfondsen. Het rendement kan sterk fluctueren omdat de voorkeuren van beleggers door de tijd heen vaak veranderen. Een belangrijke factor hierbij is de rente. Als de rente gaat oplopen dan kunnen sectoren als technologie en financials daar van profiteren, terwijl een dalende rente juist gunstig is voor de vastgoedmarkt.

Een andere belangrijke factor zijn fluctuaties in de conjunctuurcyclus. De veranderingen in de groeisnelheid van de economische activiteit, met name veranderingen in de cycli van bedrijfswinsten, kredieten en voorraden zijn goede indicatoren. Bepaalde patronen hebben de neiging om zichzelf naar verloop van tijd te herhalen.

Sectorbeleggen vergt dus een goede dosis professionele kennis en het is aan te bevelen om uw huiswerk goed te doen of advies in te winnen van een expert, voordat u op deze manier wil gaan beleggen.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. dec '21 Outlook 2022: mijn ETF-portefeuille voor 2022 10
  2. dec '21 Tracker Tips: een biotechnologische revolutie 1
  3. nov '21 Tracker Tips: een koperen belegging 4

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Senior 1936 14 maart 2018 08:56
    een verhelderende en leerzame column !
    Deze branche lijkt me inderdaad niet geschikt voor de zgn. kleine belegger als ik. Vooralsnog dus de sectoren technologie en financiën. Maar om nu al direct in zo'n sector ETF te gaan investeren vind ik persoonlijk toch te riskant. Maar mss kan IEX de helpende hand bieden met een concreet advies ?
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links