Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: nazomerweek

Vooruitblik: nazomerweek


De financiële markten lijken door niets uit hun evenwicht te krijgen. Ook het besluit omtrent de alom gevreesde afbouw van de Fed balans waar het nu dan toch van gaat komen, werd schouderophalend ontvangen. Of dat geheel terecht is, zal de komende periode moeten uitwijzen.

The mother of all bubbles?

Een vraag die veel beleggers, en huiseigenaren, vandaag de dag bezig houdt: is er sprake van bubbelvorming? En zoja, waar dan? De huizenmarkt, de financiële markten, cryptocurrencies, of wellicht allemaal tegelijk?

Die vraag laat zich niet zo gemakkelijk beantwoorden. Bubbels worden in de regel pas achteraf herkend, al zijn er altijd wel mensen te vinden die beweren dat zij het tijdig aan zagen komen.

Voor beleggers geldt tot op de dag van vandaag dat er feitelijk geen goed alternatief is voor iemand met kapitaal op zoek naar rendement. De tienjaarsrente op Nederlandse staatsobligaties bedraagt een schamele 0,6%, terwijl u bij de fiscus al méér mag aftikken want die rekent nog vrolijk met een fictief rendement van 4%.

 
Nu lijkt die 4% die de fiscus mag hanteren nog best aardig, maar ook dat rendement schiet tekort. Immers, van die 4% gaat 1,2% naar de fiscus, de inflatie ligt ruwweg op 1,5 á 1,7%, dus dan resteert er slechts iets meer dan 1%. Zo komt u er niet.

Wie zijn/haar vermogen (minimaal) intact wenst te houden, danwel natuurlijk nog liever enige groei van het vermogen wil realiseren, zal onder andere naar de aandelenmarkten moeten omzien voor enig rendement. 

Rendement halen uit cryptocurrencies is volgens de Europese Centrale Bank geen goed idee. De ECB liet afgelopen week blijken bepaald geen fan te zijn van bitcoin en overige cryptocurrencies.

Na eerder al een frontale aanval van Jamie Dimon van JP Morgan Chase, stookte nu een vice president van de ECB het vuurtje op en nam het "bubbelwoord" in de mond, evenals een verwijzing naar de Hollandse tulpenbollenmanie:


Duitse verkiezingen

Deze zondag mogen onze Oosterburen naar de stembus. Echt spannend dreigt het niet te worden: Merkel stevent af op een vierde termijn. Maar de focus zal in Duitsland, en Europa, vooral liggen op de hoeveelheid kiezers die de AfD aan zich weet te binden.


Er wordt gerekend op rond de 10%, het zou een schokeffect (kunnen) geven als deze anti-immigratie en eurosceptische partij percentages van rond de 15% weet te halen. Andersom werkt het ook: een klinkende overwinning van Merkel kan de beurzen een aardige lift geven.

Zondagavond weten we meer over de verkiezingsuitslag: exit polls zijn er vanaf circa 18:15 uur en conform de alom geroemde Deutsche Gründlichkeit zijn die normaliter verrassend accuraat.

De volledige agenda vindt u hieronder: géén bedrijfscijfers op het Damrak, maar wel de nodige macrocijfers die de markten in beweging kunnen zetten. Met de nadruk op kúnnen: vooralsnog lijkt stabilisatie het toverwoord, al valt er op individueel aandelenniveau af en toe nog wel wat te doen.

Nog een tip tot slot: hou als belegger, naast het gekrakeel tussen de VS en Noord-Korea, ook een schuin oog op wat er in Spanje gebeurt, meer specifiek: in Catalonië. De berichtgeving in Nederland over deze heftige escalatie in Spanje komt maar traag op gang.

Geniet van deze zonnige zondag.

 

25 sep    
10:00         Duitsland Ifo Geschäftsklima sep     116,0

26 sep    
08:00         Duitsland import- en exportprijzen aug    
15:00         VS S&P Case Shiller huizenprijzenindex jul     5,8%
16:00         VS consumentenvertrouwen sep    
16:00         VS verkopen nieuwe woningen aug     584K

27 sep    
10:00         EU M3 geldhoeveelheid    
10:30         VK BBP KW2     1,7%
14:30         VS orders duurzame goederen jul     1,0% MoM
16:00         VS pending home sales aug     -0,3% MoM
16:30         VS weekrapport olievoorraden
   
28 sep    
08:00         Duitsland GfK consumentenvertrouwen okt    
11:00         EU consumentenvertrouwen sep     -1,2
14:00         Duitsland inflatie CPI sep     0,1% MoM
14:30         VS BBP KW2     3,0% QoQ

29 sep    
01:50         Japan industriële productie aug     1,9% MoM
08:00         Duitsland detailhandelsverkopen aug     0,5% MoM
10:00         Duitsland werkloosheid sep     -5K en 5,7%
11:00         Italië inflatie CPI sep     -0,2% MoM
12:00         EU inflatie CPI sep     1,6%
14:30         VS personal income aug     0,3% en 0,1% MoM
15:45         VS Chicago PMI sep     59,0
16:00         VS consumentenvertrouwen sep     95,1


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 15:00 Ingaan of niet op het bod op de Rabobank Certificaten?
  2. 10:45 Moeten banken meer eigen vermogen aanhouden?
  3. 15 apr Heeft schuldenvrij aandeel Holland Colours potentieel? 2

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 september 2017 20:39
    quote:

    LIBER8! schreef op 24 september 2017 20:28:

    hoe is je hypotheek aflossen inflatie-vast?


    Op langer termijn loopt de waarde van het huis op met toename van het inkomen dat meesttijds met een inflatiecorrectie wordt verhoogd. Dusss......er ontstaat koopkracht om een hoger prijs te bieden voor de woning. Echter......als de huizenprijzen jaar op jaar hard oplopen, dan zal t.z.t. weer gecorricieerd worden als de conjunctuur negatief wordt.

    Periode 1997 - 2008 liepen de huizenprijs gemiddeld 8% of meer op per jaar.
    Periode 2008 - 2013 zijn de prijzen gecorricieerd
    Periode 2013 - Nu lopen de prijzen weer hard op. Echter nog niet overal!!!!

    Met een rente van nul, kan je beter je spaargeld risico-vrij in een huis stoppen. Vermijding box 3 en vrijstelling dmv Wet Hillen. Een depositogarantie van heb ik jou daar!!!!
  2. forum rang 7 Kaviaar 25 september 2017 07:36
    N-Korea is indirect een bedreiging voor VS en andere landen. Dat VS gaat wachten totdat N-Korea een nucleaire macht wordt is uitgesloten. Dat betekent dat er maar één optie overblijft, voordat N-Korea wel een nucleaire macht wordt en VS kan bereiken met zijn raketten. Zover laat Trump het niet komen. Ik verwacht binnenkort een aanval van de VS.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links