Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fed: Afbouwen begint in oktober

Fed: Afbouwen begint in oktober


Alle ogen waren gericht op Kwatta, gisteravond. Ms. Janet Yellen, voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, sprak de verlossende woorden: de rente blijft nog even ongewijzigd, maar de afbouw van de balans gaat met ingang van oktober van start.   

Kijk ze luisteren naar de voorzitster. Oma leest voor. Zonder gekheid, de Fed heeft het aardig onder controle. Resultaat: Per maand wordt er voor 10 miljard dollar afgebouwd. 

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Dat gaat op de volgende manier:

 

Effective in October 2017, the Committee directs the Desk to roll over at auction the amount of principal payments from the Federal Reserve's holdings of Treasury securities maturing during each calendar month that exceeds $6 billion.

And to reinvest in agency mortgage-backed securities the amount of principal payments from the Federal Reserve's holdings of agency debt and agency mortgage-backed securities received during each calendar month that exceeds $4 billion.  

 

Er wordt dus in totaal 10 miljard dollar niet doorgerold, en effectief van de markt gehaald. Wat betreft de Treasury's, dat begint op 31 oktober, en de afbouw van de mbs-en begint op 13 oktober.

Een druppel op een gloeiende plaat, zult u zeggen, en dat klopt. Men is als de dood dat wanneer de centrale banken van het toneel verdwijnen, een instortende obligatiemarkt de reele economie in gevaar gaat brengen.

En een ander punt is dat de eigen valuta ook niet te hard mag stijgen. Maar het tempo wordt alvast wat opgevoerd:

 

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

De Fed verwacht later dit jaar de rente nog een tandje bij te schakelen, waarna in de komende jaren een verdere stijging richting uiteindelijk bijna 3% in 2020 bereikt moet worden. Voor de liefhebbers is hier de volledige tekst te vinden.

Inflatie en werkloosheid

Inflatie en werkloosheid zijn de twee mandaten van de Fed. Inflatie wil men richting 2% hebben en de werkloosheid is eigenlijk al op een acceptabel niveau. Een aantal verwachtingen op een rij, te beginnen met de werkloosheid:

 

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

De verwachtingen voor het GDP. Ook de Fed geloofde kennelijk eventjes in het Trump-effekt:

 

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

En de verwachtingen voor de inflatie de komende jaren. Targets hier zijn 1,6% in 2018, 1,9% in 2019 en 2,0% in 2020. Makkelijk onthouden zo, die laatste twee. Dan moet Amazon natuurlijk wel ophouden alles steeds goedkoper te maken. 

 

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Dat moet allemaal resulteren in een toch wel behoorlijk oplopende rente de komende jaren. Eind 2020 zelfs naar 2,9%! Nog steeds historisch laag, maar niet meer zo laag.  

 

 

Wat beweegt er dan wel?

Al met al worden die Fed meetings steeds minder spannend. De VIX, graadmeter van de zenuwen, stond voor aanvang van het tweedaags evenement gewoon historisch laag op 10.

Normaal gesproken is dat een blinde koop voor zo'n gebeuren maar nu liet iedereen de VIX met rust en daalde de schrikindex na het event gewoon verder richting 9.

Het dollartje trok wel enigszins aan, maar ook dat bleef binnen de perken. Van de 1,20 met een plof naar 1,18laag maar inmiddels is daar ook de rust wedergekeerd. 

 

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

Het rendement op de Amerikaanse staatsobligaties liep ook op, op 10-jarig papier is het rendement nu 2,28%, en vooral de obligaties met wat kortere looptijd lagen onder druk. Daarmee lijkt de markt er nog steeds van overtuigd dat de rente nog redelijk lang, redelijk laag zal blijven.

Het woord is nu weer aan de Japanners en de ECB. Conclusie: de Fed heeft het allemaal redelijk onder controle. En deze markt is voorlopig niet kapot te krijgen. Niet door Trump, niet door de Fed en niet door een gekke Noord-Koreaan. For now. Halleluja. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 september 2017 00:33
    fed is monetair beleid wat invloed heeft op handel in alle opzichten. dat is geen losgeslagen volk. maar het is wel 'slechts' monetair beleid. en daar zijn ze ook voor, meer mogen ze ook niet.

    als ik me het goed herinner heeft draghi ook nog altijd wat geopoltieke dingetjes erbij. hoorde yellen vooral reageren op allerlei infaltie vraagjes.

    lijkt mij sterk dat de fed direct de hele bende omhoog lult of naar beneden. het is wel even aanzien wat de daadwerkelijke uitwerking zal zijn.

    al zou dat een bepaalde uitwerking hebben, dan is het waarschijnlijk nog moeilijk vast te stellen of dat daar door komt.
  2. [verwijderd] 21 september 2017 00:44
    wat ook wel lekker is, dat we ergens de schuld op af kunnen schuiven mocht het even wat minder gaan.

    toch ben ik van het binnen wandelen met een paar militairen. ligt wat complexer. en misschien is het moment wat te vroeg.

    en ik heb op een persoonlijk vlak baat bij een stuk meer chaos. ik kan daar beter overzicht in houden dan mijn omgeving. waardoor ik daar profijt uit kan trekken.

    ik vind overigens oog om oog tand om tand. met gelijke munt terugbetalen een zeer mooie bescheiden oplossing.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links